noodles volos banner

Εγκαινιάστηκε η έκθεση Ολυμπιακών Ενθυμημάτων

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η τριπλή δράση της ΕΘΝ.Ο.Α. στη Θεσσαλονίκη, αποχαιρετώντας δημιουργικά το 2013 .

Σε μια λιτή τελετή εγκαινιάστηκε, η Έκθεση Ολυμπιακών Ενθυμημάτων, με τίτλο: «Οι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες 1894-2012. Η Συμβολή της Ελλάδας στα Τεκμήρια», που διοργανώθηκε σε άψογη συνεργασία με το Ολυμπιακό Μουσείο – ΟΠΑΠ και υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας της Ελλάδας, κ. Ισίδωρος Κούβελος έκοψε την κορδέλα των εγκαινίων, παρουσία του προέδρου του Μουσείου, κ. Βάσου Παπαβασιλείου, και των Ολυμπιονικών Βούλας Πατουλίδου, Βούλας Κοζομπόλη, Είρηνης Αϊνδηλή, Χαράς Καρυάμη, Άννας Πολλάτου, Εύας Χριστοδούλου, Βούλας Ζυγούρη, Ευαγγελίας Ψάρρα και του Παραολυμπιονίκη Αλέξανδρου Ταξιλδάρη, καθώς και αρκετών προσκεκλημένων. Την παρουσίαση της εκδήλωσης ανέλαβε η Δ/ντρια του Μουσείου κ. Κυριακή Ουδατζή, ενώ η επίσημη ξενάγηση πραγματοποιήθηκε από την Δ/ντρια της Ακαδημίας κ. Ιλεάνα Κλοκώνη.

Η πετυχημένη Ψηφιακή Έκθεση ξεκίνησε τον Μάιο του 2012 από το Ζάππειο Μέγαρο, στη συνέχεια ταξίδεψε ως την Ουάσινγκτον των Η.Π.Α. και από τις 16 Δεκεμβρίου 2013 έως τις 10 Ιουνίου 2014 θα βρίσκεται στο Ολυμπιακό Μουσείο – ΟΠΑΠ στη Θεσσαλονίκη. Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία, δωρεάν, να περιηγηθούν στην Ιστορία των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, μέσω του πλούσιου ψηφιοποιημένου υλικού και των τεκμηρίων που περιλαμβάνει η έκθεση.

Νωρίτερα, προηγήθηκε μια λαμπρή παρουσίαση του Εκπαιδευτικού Παραμυθιού της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας της Ελλάδας με τίτλο: «Αξίες Ολυμπιακές! Από την Ολυμπία… προς όλο τον Κόσμο! Ένα Μαγικό Ταξίδι!», η οποία κορυφώθηκε με την ανακοίνωση του 3ου Κέντρου Εκπαίδευσης  Ολυμπιακής Παιδείας στη χώρα, που θα λειτουργήσει από τον Ιανουάριο του 2014, στο Ολυμπιακό Μουσείο-ΟΠΑΠ.

Ο πρόεδρος της ΕΘΝ.Ο.Α. κ. Ισίδωρος Κούβελος ανακήρυξε Πρέσβειρα των Εκπαιδευτικών Κέντρων διδασκαλίας του βιβλίου, που θα λειτουργήσουν σταδιακά σε όλη την Ελλάδα, τη Χρυσή Ολυμπιονίκη κ. Βούλα Πατουλίδου η οποία στην κυριολεξία καθήλωσε με τα λεγόμενα της μικρούς και μεγάλους αποδεικνύοντας το πόσο καλά είχε διαβάσει κάθε σελίδα του βιβλίου.  Κατά την διάρκεια της ομιλίας της συνεχάρη με τα θερμότερα λόγια την Ακαδημία για την έκδοση, χαρακτηρίζοντάς την ως ένα «διαμάντι» που θα πρέπει να διαβάσει κάθε παιδί. Τόνισε, επίσης, την ανάγκη να διοχετεύσουν οι μαθητές της τέσσερεις κατηγορίες των Ολυμπιακών Αξιών που περιγράφονται στο βιβλίο και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αξία του εθελοντισμού.

Στη συνέχεια η αγαπημένη ηθοποιός Ζέτα Δούκα ενθουσίασε το κοινό με την αφήγηση αποσπασμάτων του βιβλίου.

Η τριπλή αυτή δράση της ΕΘΝ.Ο.Α. στη συμπρωτεύουσα έκλεισε με την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας με το Ολυμπιακό Μουσείο-ΟΠΑΠ, για κοινές δράσεις υπέρ της διάδοσης του Ολυμπισμού.

Όλα αυτά εξελίχθηκαν παρουσία του Υπουργού Μακεδονίας-Θράκης κ. Θεόδωρου Καράογλου, των πρώην Υφυπουργών Αθλητισμού, κ.κ. Γιώργου Ορφανού και Γιάννη Ιωαννίδη, του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη, του Β’ Αντιπροέδρου της ΕΟΕ κ.Σάκη Βασιλειάδη, του μέλους της ΕΘΝ.Ο.Α. κ. Γιώργου Σύμπουρα και αρκετών εκλεκτών προσκεκλημένων του αθλητισμού, της εκπαίδευσης και εκπροσώπων από τοπικούς και πολιτιστικούς φορείς της πόλης.

Οι σημαντικές αυτές ενέργειες σηματοδοτούν το ενδιαφέρον της ΕΘΝ.Ο.Α. για εκπαιδευτικές δράσεις και  στην Κεντρική Μακεδονία.