noodles volos banner

Η «Ομόνοια» σε μια φιλοξενία καρδιάς

Πιστή στην παράδοσή της για συνεισφορά και σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, η «Ομόνοια» Βόλου πήρε τα όρη και τα βουνά.  Η ομάδα των γκριζο-λευκομάλληδων εξόρμησε και με μέλη των οικογενειών των προσώπων που την περιβάλλουν και αφιέρωσε το τριήμερο της Πρωτομαγιάς στο Βουργαρέλι Άρτας, έδρα των Κεντρικών Τζουμέρκων.

Σε υψόμετρο 800 μ. και πλέον, αντιμετώπισε σε φιλανθρωπικό αγώνα την ισχυρή τοπική ομάδα και νίκησε με 3-1, τέρματα που σημείωσαν για μεν τη νικήτρια οι Στ. Γαρουφαλής, Γιάννης Παρασκευάς και Γ. Βαΐτσης. Το τέρμα της τοπικής ομάδας σημείωσε ο (και παίκτης) δήμαρχος του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος.

Φυσικά μέγα μέρος της βολιώτικης νίκης οφείλεται στον τερματοφύλακά της Πανταζή Φασουλίδη, που με τις … «σκανδαλώδεις» αποκρούσεις του (!) αποσόβησε τρία τουλάχιστον τέρματα και ο οποίος σημειωτέον ως γαμπρός της περιοχής Αθαμανίου, διπλανής του Βουργαρελίου, υπήρξε μαζί με τη δραστήρια (και «ντόπια») σύζυγό του, επίσης εκπαιδευτικό, ο … «προξενητής» οικοδεσπότης για τούτη τη φιλική συνάντηση. Πάντως  ο ίδιος τερματοφύλακας εξιλέωσε και τους επιθετικούς της «Ομόνοιας» που λίγο-πολύ είχαν τις αστοχίες τους. Και δεν παρέλειψε να προσθέσει στη φιλοξενία και το δικό του τσιπουροκέρασμα στο Αθαμάνιο, πατρίδα της συζύγου.

Η ποιότητα του αγώνα και ο σκοπός του επιτεύχθηκαν και χάρη στην αφιλοκερδή προσφορά του νεαρού πολυμήχανου διαιτητή Οδυσσέα Νούσια, με επόπτες γραμμών βολιώτες, ένας των οποίων για ευνόητους λόγους (…)ήταν ιδιαίτερα αυστηρός προς την βολιώτικη ομάδα.

Ωστόσο ο αγώνας ήταν ένα μόνο μέρος της άρρηκτης φιλίας που σφυρηλατήθηκε μεταξύ της «Ομόνοιας» και της τοπικής κοινωνίας των Κ. Τζουμέρκων. Οι εισπράξεις του μαζί με μία επιπλέον συμβολική προσφορά της Ομόνοιας Βόλου από 500 ευρώ, ποσό που εγχείρισε ο πρόεδρος της βολιώτικης ομάδας Γ. Καλαϊτζάκης στους φιλόξενους δήμαρχο Κ. Τζουμέρκων Μαρ. Γαρνέλη και πρόεδρο της τοπικής ομάδας  Κων. Αλυμάρα, καταλήγουν στο παλικάρι εκείνο του τόπου που έπεσε θύμα τροχαίου και παραμένει καθηλωμένο στην αναπηρία.

Μια αλληλουχία εκδηλώσεων κάλυψε το πλούσιο πρόγραμμα φιλοξενίας από τον τοπικό δήμαρχο προς την «Ομόνοια», στα μέλη της οποίας ο εκεί δημοτικός άρχοντας επιφύλαξε μια  ενδεικτική ξενάγηση με ντοκιμαντέρ από τον υπέροχο τόπο.

Ο συγκεκριμένος δήμαρχος-δήμαρχος «ειδικών αποστολών» θα τον χαρακτήριζε κάποιος- δε δίστασε να αποκαλύψει αλήθειες για το «σύστημα» στην Ελλάδα που αποκλείει «τον φτωχότερο Δήμο, όπως είναι τα Κεντρικά Τζουμέρκα, υπέρ των μεγάλων». Μίλησε και για το δράμα της αστυφιλίας. «Ορισμένοι και ορισμένες, εγκαταλείπουν τον  πρωτογενή τομέα της κτηνοτροφίας στον τόπο τους, για να πλένουν σκάλες και πιάτα στην πρωτεύουσα, αρκεί να βρίσκονται στην Αθήνα», είπε.

Σε συνδυασμό δήμαρχος και τοπικοί παράγοντες πρόσφεραν αντιπροσωπευτικά δείγματα της τοπικής παραγωγής μαζί και αναμνηστικά μετάλλια στα μέλη της «Ομόνοιας», τα οποία ξεναγήθηκαν στο δημαρχείο με κατακλείδα μια γευστικότατη δεξίωση με τοπικά προϊόντα- παρασκευάσματα από νοικοκυρές και νοικοκύρηδες του τόπου.

Αξιοσημείωτη είναι η εγκαρδιότητα η οποία περιέβαλε τις προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις. Αυτές προήλθαν από τον δήμαρχο Μαρ. Γαρνέλη και τον πρόεδρο της Ομόνοιας  Γ. Καλαϊτζάκη, ο οποίος χαρακτήρισε τη φιλοξενία ως κορυφαία όσων προϋπήρξαν στα αντίστοιχα ταξίδια της ομάδας. Μάλιστα πρόσφερε και την αναμνηστική πλακέτα της Ομόνοιας με την «Αργώ» στον  τοπικό δήμαρχο, προς τον οποίον, όπως και στην εκεί ομάδα, απηύθυνε και πρόσκληση στο Βόλο, «για ανταπόδοση της φιλοξενίας».

Ανάμεσα στις επισκέψεις σε αξιοθέατα της περιοχής ήσαν και αυτές στην «Κόκκινη Εκκλησιά» και στο μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου με ξεναγό τον παπα-Κίμωνα, και συνοικοδεσπότη τον δημοσιογράφο και πρόεδρο του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Νίκο Καραβασίλη. Ο τελευταίος  με γαλαντομία και εθελοντικό πνεύμα κέρασε πίτες φτιαγμένες από τη σύζυγό του, εδέσματα που συνοδεύονταν από ντόπιο τσίπουρο, παραδοσιακά λουκούμια  και αναψυκτικά.

Πάντως αγχολυτική υπήρξε η παραμονή της «Ομόνοιας» στο ειδυλλιακό Βουλγαρέλι. Συγκεκριμένα κατέλυσε στα τρία από τα έξι ξενοδοχεία της περιοχής.  Συγκεκριμένα στο «Rouista» (με το δραστήριο νεαρό ζευγάρι Δημήτρη και Μαρίνας να έχουν συνδυάσει με αρμονία παράδοση και σύγχρονη άνεση στην επαινετή σύνθεση της επιχείρησης), στο «Πάνθωρον» (με την κυρά Σταυρούλα να κυβερνά με δημιουργικότητα το ξενοδοχειακό συγκρότημα) και στο «Θέασις» (με την ακαταπόνητη μάνα Χρυσούλα και τον  γιό της Χριστόφορο, να συμπληρώνουν την προσπάθεια για να παραμείνουν στον τόπο τους και να τον αναδείξουν).

Διαβάτης σαν γίνεσαι στα μονοπάτια προς το «Νεραϊδογέφυρο» -μια τοξωτή γέφυρα-ποίημα κατασκευής- και  υψώνεις βλέμμα και χέρια στα ελατόφυτα και πλατανόφυτα Τζουμέρκα, νοιώθεις πως μαζί τους αγγίζεις με τα ακροδάχτυλά σου  τον ουράνιο θόλο πάνω από το θεϊκό.

Δημ.