noodles volos banner

Μεγάλη επιτυχία στο συνέδριο για το ρατσισμό στο ποδόσφαιρο

To πρώτο διεθνές συνέδριο για το ρατσισμό στο ποδόσφαιρο από την FARE (Partner της UEFA για θέματα ρατσισμού) και την οργάνωση FOUL του Αντώνη Δαλούκα, σε συνεργασία με τους φορείς του ελληνικού ποδοσφαίρου ολοκλήρωσε με επιτυχία τις εργασίες του στην «Τεχνόπολη» στο Γκάζι την Τετάρτη. Ο Αντώνης Δαλούκας, εκπρόσωπος της FARE στην Ελλάδα, άνοιξε τις ομιλίες αναφερόμενος στη δράση της οργάνωσης, για να ακολουθήσουν οι εκπρόσωποι των ποδοσφαιρικών φορέων και των πολιτικών. 

Ο Γιώργος Βούρβαχης, αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΠΟ, εξέφρασε την ικανοποίηση της Ομοσπονδίας για την οργάνωση του Συνεδρίου και τόνισε: «Η ΕΠΟ εκτιμά πως το ελάχιστο δείγμα φαινομένων διακρίσεων που εμφανίστηκαν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με τα κυριότερα να αποτυπώνονται σε πολιτικές φιλοδοξίες συγκεκριμένου πολιτικο-ιδεολογικού χώρου, συνθέτουν ένα ικανοποιητικό σκηνικό. Η ελληνική κοινωνία δείχνει πολύ μεγάλο βαθμό αποδοχής του διαφορετικού όταν πρόκειται για τον αθλητισμό. Πού πρέπει να κατευθυνθούν οι προσπάθειές μας; Να εργαστούμε όλοι, με βάση ένα σχέδιο, σκληρά για να ελεγχθεί ακόμα περισσότερο και να συνεχίσει μειούμενο σε ένταση και έκταση».

Ο Μιχάλης Αναγνώστου, Γενικός Διευθυντής της Super League αναφέρθηκε στις αντιρατσιστικές δράσεις του Συνεταιρισμού κατά την περίοδο 9 με 23 Οκτωβρίου και υποστήριξς πως: «Η Super League, οι 18 ομάδες-μέλη της και οι χιλιάδες φίλαθλοι του ποδοσφαίρου λένε “Όχι στο ρατσισμό και στις κάθε είδους διακρίσεις!”, αξιοποιώντας την τεράστια δυναμική που έχει το ποδόσφαιρο στη χώρα μας».

Η Γενική Γραμματέας Αθλητισμού, Κυριακή Γιαννακίδου, έκανε μια αναδρομή στην ιστορία του ρατσισμού στον αθλητισμό, πριν εκφράσει τη θέση της: «Ο ρατσισμός δεν έχει και δεν πρέπει να έχει καμία θέση στον αθλητισμό. Στο χώρο αυτό όπου από τα αρχαία κιόλας χρόνια προάγεται η ευγενής άμιλλα, ο υγιής συναγωνισμός, η δίκαιη αναμέτρηση, η έντιμη νίκη, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, στο χρώμα του δέρματος, στη σεξουαλική προτίμηση, στην εθνική ή κοινωνική καταγωγή και την εξωτερική εμφάνιση. Η Ελλάδα γέννησε τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, είναι η χώρα της Δημοκρατίας και τέτοια φαινόμενα πρέπει να αποδοκιμάζονται και να καταδικάζονται».

Η βουλευτής Β” Αθηνών, Άννα Καραμανλή, η οποία ήταν αθλήτρια του στίβου και αθλητική δημοσιογράφος, θυμήθηκε κάποια περιστατικά ρατσισμού και αναφέρθηκε στην προσωπική της εμπειρία ως παρουσιάστρια της Αθλητικής Κυριακής, ενώ είπε: «Η λύση για μένα βρίσκεται περισσότερο στην έλλειψη παιδείας. Στο χρόνο δηλαδή που αφιερώνεται μέσα στο καθημερινό σχολικό πρόγραμμα, για να χτυπηθούν στην συνείδηση των παιδιών, αυτά τα φαινόμενα. Και να γεννηθούν τα πραγματικά χαρίσματα του αθλητισμού που είναι η συνεργασία, ο ευγενής συναγωνισμός, η επιμονή, το πείσμα και πολλά πολλά άλλα».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Βουλευτής Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, ενώ τους χαιρετισμούς συντόνισε ο δημοσιογράφος της Δημόσιας Τηλεόρασης Δημήτρης Μαλισιώβας. Ο Κλαούντιο Ρανιέρι, λόγω της έκτακτης συνάντησής του με τον πρόεδρο της ΕΠΟ δεν κατάφερε να παρευρεθεί.

Το πρώτο μέρος της συζήτησης ήταν αφιερωμένο στο ρόλο της γυναίκας στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Τον συντονισμό ανέλαβε η δημοσιογράφος των καναλιών Novasports Λίλα Κουντουριώτη και στη συζήτηση πήραν μέρος η Κατερίνα Παναγοπούλου, Πρέσβυς της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι και Πρόεδρος του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ, η Πέννυ Κονιτσιώτη, Νομικός Αθλητικού Δικαίου, η Αγγελική Αρκάδη, υπεύθυνη επικοινωνίας της ΠΑΕ ΑΕΚ, η Κατερίνα Κοξένογλου από τον Ατρόμητο και η Κάτια Εμμανουηλίδου από την UNESCO. Η συζήτηση είχε μεγάλο ενδιαφέρον και προκάλεσε αρκετές ερωτήσεις από το κοινό.

Η επόμενη ενότητα είχε τίτλο «ο ρόλος του ποδοσφαιριστή, του προπονητή και της ομάδας» και το συντονισμό ανέλαβε ο δημοσιογράφος του Gazzetta.gr Θάνος Σαρρής. Συμμετέχοντες ήταν ο Πολ Έλιοτ, πρώην ποδοσφαιριστής της Τσέλσι και νυν πρεσβευτής της FARE, ο Πέτρος Κόκκαλης, ο οποίος έχει μεγάλη διοικητική εμπειρία στον Ολυμπιακό, ο προπονητής Γιάννης Τοπαλίδης, και ο Γενικός Γραμματέας του ΠΣΑΠ, Κώστας Πούλιος. Ο αμυντικός του Ολυμπιακού, Ερίκ Αμπιντάλ, τίμησε με την παρουσία του τη συζήτηση, παίρνοντας μέρος στην ενότητα και μεταξύ άλλων υποστήριξε:  «Είμαι εδώ για να συνηγορήσω και να στηρίξω την προσπάθεια την οποία κάνει η UEFA και η FARE κατά των διακρίσεων. Οι διακρίσεις μέσα στα σπορ είναι κάτι που τα επηρεάζει πάρα πολύ. Και είναι μία λεπτομέρεια σημαντική, μία λεπτομέρεια που πρέπει να προσέχουμε πάντα. Eίμαστε πρώτα άνθρωποι, ελεύθεροι και ίσοι, ο καθένας με την προσωπικότητά του και δεν πρέπει να επιλέγουμε χρώμα ή φυλή. Πρέπει να σεβόμαστε τον άνθρωπο δίπλα μας, να σεβόμαστε την καταγωγή του, την κουλτούρα του και να τα μοιραζόμαστε. Γι” αυτό τον λόγο πρέπει εμείς, μέσω του αθλητισμού, να μαχόμαστε διαρκώς, ειρηνικά, προς αυτή την κατεύθυνση».

Μετά το διάλειμμα, στο πάνελ κάθισαν οι Χρήστος Αλεφάνης, συντονιστής της Εθνικής Ομάδας Αστέγων και του περιοδικού δρόμου “Σχεδία”,  ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, Ιγνάτιος,  ο οποίος εκπροσώπησε την ομάδα της Δημητριάδος, ο σκηνοθέτης Γιώργος Χατζηγεωργίου που μίλησε για το project  eleven 11 και ο Γιώργος Παπαγιάννης από τον Απόλλωνα Λεμεσού, ο οποίος αναφέρθηκε στον ρατσισμό στην Κύπρο και τις δράσεις της ομάδας του. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος του Star Μάκης Διόγος.

Το τελευταίο μέρος του συνεδρίου είχε να κάνει με το κομμάτι των οπαδών και συγκεκριμένα με τη στάση των οργανωμένων οπαδών, του πλέον ενεργού μέρους της κερκίδας, απέναντι στο ρατσισμό. Το συντονισμό ανέλαβε η δημοσιογράφος από το ΚΟΚΚΙΝΟ 105.5 Μαρία Λούκα και συμμετείχαν ο Λουκάς Αναστασιάδης από την Supporters Direct, ο Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, Security officer του ΓΣΠ Κύπρου, ο  Φοίβος Κωνσταντινίδης,  Γενικός Διευθυντής του ΓΣΠ και ο βουλευτής Βαγγέλης Διαμαντόπουλος.