noodles volos banner

Η ιστορία της Ιωλκού

 

Ιδρύθηκε στις 10 Μαΐου 1931 σαν ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ και ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΝΑΚΑΣΙΑΣ «ΙΩΛΚΟΣ» σκοπός του οποίου ήταν «η διάδοσις του εν γένει αθλητισμού, της σωματικής αγωγής ως και η βελτίωσις και εξύψωσις αυτών ..» ( Άρθρο 1 του Καταστατικού). Με την προετοιμασία και κήρυξη του πολέμου το 1940, της Ιταλογερμανικής κατοχής και των γεγονότων που ακολούθησαν, ο Αθλητικός Όμιλος περιέρχεται σε πλήρη αδράνεια και διαλύεται.

 

 

Όμως την άνοιξη του έτους 1951 μια ομάδα κατοίκων αποφασίζει σε άτυπη Συνέλευση την επίσημη επανίδρυση της ομάδας, υπογράφουν την ιδρυτική πράξη, συντάσσουν το καταστατικό και επιτυγχάνουν με την υπ’ αριθμ. 498/18-7-1952 απόφαση του Πρωτοδικείου Βόλου την αναγνώριση του Ομίλου με την επωνυμία ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΝΑΚΑΣΙΑΣ «ΙΩΛΚΟΣ». Με την αναγνώριση του Ομίλου από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία λαμβάνει μέρος εις το πρωτάθλημα της Ενώσεως Ποδοσφαιρικών Σωματείων Θεσσαλίας από το έτος 1952 στην Γ’ ερασιτεχνική κατηγορία.

Πολλοί από τους ποδοσφαιριστές της, αφού έπαιξαν στην ΙΩΛΚΟ για αρκετά χρόνια, δόθηκαν σε σωματεία του Βόλου, Ολυμπιακό – Νίκη – Παγασητικό (σήμερα Μαγνησιακό) – Εθνικό και τίμησαν την πρώτη τους ομάδα, την ΙΩΛΚΟ, με την πολύ καλή απόδοση που είχαν στους αγώνες. Κάποιοι από αυτούς (Σαρρής Γεράσιμος και Τσουκνίδας Ιωάννης) κατόρθωσαν να παίξουν στην πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού Βόλου, όταν αυτός αγωνιζόταν στην Β’ και Α’ Εθνική Κατηγορία.

Μετά από μία δεκαπενταετία πλήρους αγωνιστικής δραστηριότητος, λόγω διαφόρων αντίξοων καταστάσεων (δικτατορία) παύει το 1967 πλέον τη δραστηριότητά του ο Όμιλος για να ξαναγεννηθεί και πάλι το έτος 1976 με την επωνυμία ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΚΑΣΙΑΣ «ΙΩΛΚΟΣ» , που σήμερα με την ενοποίηση των κοινοτήτων αναφέρεται ως ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΙΩΛΚΟΣ» και συμμετέχει στα πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ.Θ.

Σημαντική διάκριση του Α.Σ. ΙΩΛΚΟΣ ήταν η κατάκτηση του Κυπέλλου Ήθους την περίοδο 2012-2013, αφού ήταν η μοναδική ομάδα χωρίς τιμωρία ποδοσφαιριστή, προπονητή και διοικητικού στελέχους, μετά από 30 αγώνες!!!

Φέτος συμμετέχει για πρώτη φορά στην Α' Τοπική Κατηγορία.

Από την ιστοσελίδα www.as-iolkos.gr

 

Last modified onWednesday, 12 November 2014 17:13