noodles volos banner

Για ποιον αθλητικό τουρισμό μιλάμε στο Βόλο;

Διαβάζω «Ο αθλητικός τουρισμός είναι μια ειδική μορφή ποιοτικού τουρισμού η οποία μας δίδει την ευκαιρία να επενδύσουμε σε μία τεράστια δυναμική αγορά αλλά και ταυτόχρονα να επιτύχουμε μια προστιθέμενη αξία στο τουριστικό μας προϊόν μέσω της ανάπτυξης, της διαφοροποίησης και της αναβάθμισης του». Διαβάζω επίσης, ότι το Μάιο του 2014 ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γιάννης Ανδριανός ως  κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΟΝΝΕΔ Αργολίδας με θέμα «Ο αθλητικός τουρισμός σαν μοχλός ανάπτυξης της περιφέρειας» δήλωνε «Στόχος ρεαλιστικός είναι τα επόμενα 5 χρόνια τα έσοδα από τον τουρισμό να αυξηθούν κατά 10 δις ευρώ και κατά 25 δις σε δεκαετή ορίζοντα, δημιουργώντας πάνω από 200.000 νέες θέσεις εργασίας.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, μια από τις σημαντικές προκλήσεις είναι να αναβαθμίσουμε το τουριστικό προϊόν της χώρας μας, επενδύοντας μεταξύ άλλων στον θεματικό τουρισμό: τον συνεδριακό, τον θρησκευτικό, τον ιατρικό, τον καταδυτικό, το γιώτινγκ και την κρουαζιέρα και βεβαίως τον αθλητικό τουρισμό.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τον αθλητικό τουρισμό, οι προοπτικές είναι κυριολεκτικά τεράστιες. Είμαστε αποφασισμένοι αυτή τη μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία να την αξιοποιήσουμε. Με προγραμματισμό, με συντονισμό και συνένωση δυνάμεων, με έμφαση στο αποτέλεσμα, με πλήρη διαφάνεια, μπορούμε μέσα από τον αθλητικό τουρισμό να δούμε και την εθνική οικονομία, και τις τοπικές κοινωνίες να ενισχύονται ουσιαστικά» έλεγε τότε.

Σήμερα, ο ίδιος άνθρωπος, ο Υφυπουργός, με απόφασή του απαγορεύει να βρεθούν οπαδοί του Ατρομήτου στο Πανθεσσαλικό στάδιο για την αναμέτρηση με τη Νίκη Βόλου, μετά από σχετική εισήγηση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας προς το Υπουργείο που ανέφερε πως απαγορεύει οποιαδήποτε μετακίνηση των φιλάθλων για σοβαρούς λόγους διαφύλαξης της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Και είναι άξιο απορίας πραγματικά για ποιον αθλητικό τουρισμό μπορούμε να μιλάμε στο Βόλο, ποιοι είναι οι «σοβαροί λόγοι» που μπορούν να διαταράξουν την δημόσια τάξη στην πόλη, ποιες «διαφορές» μπορεί να έχουν οι οπαδοί της Νίκης με αυτούς του Ατρομήτου, και τελικά ποιοι είναι αυτοί που φοβούνται να πάρουν την ευθύνη της διεξαγωγής ενός ποδοσφαιρικού αγώνα με φιλάθλους και των δυο ομάδων;

Έχει χυθεί άπλετο μελάνι και ακούμε χρόνια τώρα δημοτικές αρχές να κάνουν λόγο για τον τουρισμό στην πόλη, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον αθλητικό, μιας και ο Βόλος, αλλά και ολόκληρη η Μαγνησία, διαθέτει ομάδες που κοσμούν το Ελληνικό ποδόσφαιρο.

Χωρίς να θέλω να ισοπεδώσω καταστάσεις, τα λόγια έχουν μείνει λόγια, ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει στο συγκεκριμένο κομμάτι και αυτή τη στιγμή που η πόλη διαθέτει μια ομάδα στη Σούπερ Λιγκ, τη Νίκη Βόλου, και πολύ πιθανόν να είχαμε και δυο αν ο Ολυμπιακός Βόλου κατάφερνε και ανέβαινε κατηγορία, έρχονται οι φορείς  και απαγορεύουν σε οποιονδήποτε  φίλαθλο να περάσει τα σύνορα της Μαγνησίας.   

Το ίδιο συνέβαινε και πέρυσι. Μόνο που τα μεγέθη τώρα έχουν αλλάξει.  Μιλάμε για ομάδες που διαθέτουν χιλιάδες φιλάθλους, που αγαπούν και θέλουν να βλέπουν την ομάδα τους και που θα πήγαιναν ακόμη και στην άκρη του κόσμου για να την παρακολουθήσουν. Παντού εκτός από το Βόλο; Κατανοώ την ανάγκη της Αστυνομίας να προφυλάξει τον κόσμο από οποιαδήποτε κατάσταση  που θα ήταν εις βάρος του πολίτη, κατανοώ επίσης  ότι υπάρχουν ελλείψεις αστυνομικών, αλλά το να απαγορεύουμε στον κάθε φίλαθλο να έρθει στο Βόλο μου φαίνεται αδιανόητο. Το ποδόσφαιρο είναι για τους φιλάθλους, αλλιώς ποιος ο λόγος να γίνονται αγώνες;  Και πέρα από αυτό, ο Βόλος έχει ανάγκη από τουρισμό.  Μη ξεχνάμε ότι οι φίλαθλοι που θα έρχονται από κάθε πόλη της  Ελλάδας δεν θα πηγαίνουν μόνο στο γήπεδο, ενισχύοντας οικονομικά και την ΠΑΕ. Θα πάνε και στο τσιπουράδικο, θα φάνε και το παγωτό τους, θα ψωνίσουν από το περίπτερο, θα αφήσουν κάποια χρήματα στην πόλη. Χρήματα που είναι αναγκαία από τους επιχειρηματίες που βλέπουν τα μαγαζιά τους  χωρίς πελάτες και που ίσως η έλευση των  φιλάθλων να ήταν μια ανάσα γι αυτούς.

Σίγουρα μπορεί να βρεθεί μια χρυσή τομή. Είναι κρίμα για όλους, πιο πολύ για την πόλη την ίδια. 

Κατερίνα Καρεκλίδου