noodles volos banner

Η ενδιαφέρουσα ποδοσφαιρική ιστορία του Βασίλη Σκούρτη

Ο Σκούρτης ήταν ένα από τα πρόσωπα του αγώνα χθες στο "Καραϊσκάκη" με το καταπληκτικό γκολ που σημείωσε, ξεπερνώντας πρώτα τον Αβραάμ Παπαδόπουλο και έπειτα τον Αμπιντάλ, πριν βρεθεί απέναντι από τον Ρομπέρτο και τον νικήσει με κοντινό πλασέ. Μεγάλο ταλέντο από την παιδική του ηλικία, έχοντας δοκιμάσει την τύχη του τέσσερις φορές στο εξωτερικό και έχοντας περάσει για δοκιμή από τη Νίκη πριν τρία χρόνια (!). Στα 22 του πλέον αναζητάει στην κυανόλευκη ομάδα την ευκαιρία να καθιερωθεί και να αναδειχθεί στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ.

 

Ο Σκούρτης γεννήθηκε στα Χανιά το 1992, είναι αλβανικής καταγωγής και ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα στην ομάδα Νέων των Χανίων. Το ταλέντο του από νωρίς ξεχώρισε. Ο μικρός εντυπωσιάζει γρήγορα, όχι μόνο για το ανεπτυγμένο σωματότυπο του, αλλά και τις ικανότητες του και κυρίως την έφεση του στο σκοράρισμα. Ξεχωρίζει στα παιδικά πρωταθλήματα της ΕΠΣ Χανίων, αλλά και σε κάποια πανελλήνια τουρνουά και στα 14 του παίζει στην πρώτη ομάδα. Ένα παιδάκι που αντιμετωπίζει στα ίσα άνδρες και καταφέρει να ξεχωρίσει. Τα Χανιά δείχνουν πολύ μικρά για να τον κρατήσουν και έτσι, ένα χρόνο μετά, στα 16 του θα δοκιμάσει τις δυνάμεις του στην Ολλανδία.

Με την προτροπή και τη συμπαράσταση του προπονητή του, αλλά και νονού του, Δημήτρη Αγγελάκη, ο πιτσιρικάς μπαίνει στο αεροπλάνο για να δοκιμαστεί από κορυφαίες ολλανδικές ομάδες, όπως ο Άγιαξ και η Αϊντχόφεν, καθώς έχει ήδη ...γυαλίσει στους σκάουτερ. Στον «Αίαντα» δεν μπόρεσε να μείνει, αλλά έπεισε τους ιθύνοντες της PSV για τις δυνατότητές του.

Οι υπεύθυνοι της Αϊντχόφεν παθαίνουν ...πλάκα με τον Σκούρτη και τον Νοέμβρη του 2007, τον εντάσσουν στην ομάδα Νέων του συλλόγου. Μένει εκεί για 9 μήνες, σκοράρει στα περισσότερα φιλικά, αλλά δεν παίζει σε κανένα επίσημο ματς καθώς δεν μπορούσε να ενταχθεί στην ομάδα Νέων και να μετέχει στο πρωτάθλημα Ολλανδίας. Ο λόγος είναι ότι οι γονείς του είναι αλβανικής καταγωγής, συνεπώς και ο ίδιος, και αδυνατούσε να βγάλει τα απαραίτητα έγγραφα για συμμετοχή στο πρωτάθλημα. Παρόλο που οι άνθρωποι της Αϊντχόφεν, έκαναν ότι ήταν δυνατόν για να τον κρατήσουν, δεν τα κατάφεραν και έτσι ο νεαρός ποδοσφαιριστής γυρνάει στην Ελλάδα.

Επόμενος σταθμός στην καριέρα του ήταν η ΑΕΚ. Ο Τόνι Σαβέφσκι εκτίμησε το ταλέντο του μικρού, ο Σκούρτης έκανε δύο εβδομάδες προπονήσεις με την Ένωση, αλλά οι «κιτρινόμαυροι» δεν ασχολήθηκαν περαιτέρω με την περίπτωσή του. Ο Ολυμπιακός όμως δεν άφησε την ευκαιρία και αμέσως του πρόσφερε ποδοσφαιρική στέγη. Αρχικά έπαιξε στην εφηβική ομάδα με προπονητή τον Γιάννη Χριστόπουλο, ενώ στη συνέχεια αγωνίστηκε με την ομάδα Νέων του Ολυμπιακού προκαλώντας εντύπωση με τις επιδόσεις του, το ταλέντο του και την ευχέρεια του να φορτώνει με γκολ τις αντίπαλες εστίες. Η παρουσία του νεαρού στράικερ στο πρωτάθλημα της σεζόν 2009-10 στο πρωτάθλημα Νέων της Σούπερ Λίγκ ήταν εντυπωσιακή σημειώνοντας 19 γκολ σε 16 συμμετοχές (μέχρι τον Δεκέμβρη του 2009) και όλοι εκτιμούν ότι είναι παίκτης που έχει τα φόντα να κάνει σπουδαία καριέρα. Πέρα από την έφεση στο σκοράρισμα, είναι αρκετά δυνατός, ενώ έχει και καλή τεχνική. Εκεί που υστερεί είναι στην ταχύτητα και την έκρηξη.

Ο τότε προπονητής του Ολυμπιακού, Ζίκο έμαθε γρήγορα για τον μικρό και είχε την ευκαιρία να τον τσεκάρει σε ματς πρωταθλήματος στου Ρέντη. Εντυπωσιάζεται από τα προσόντα του και ζητά αναλυτική ενημέρωση από τον προπονητή της ομάδας Νέων, Αλέξη Αλεξανδρή. Μάλιστα, στη διακοπή του πρωταθλήματος, στο φιλικό της πρώτης ομάδα με τους Νέους, ο Σκούρτης πετυχαίνει δύο γκολ (ένα για κάθε ομάδα) και ο Ζίκο τον χρησιμοποιεί στο φιλικό με τον ΠΑΟ Ρουφ, στο οποίο θα βάλει άλλο ένα γκολ.

Γενάρης του 2010 και ο 18χρονος επιθετικός δεν έχει υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο με τους Πειραιώτες, καθώς λογίζεται ξένος και εκείνη την περίοδο στον Ολυμπιακό δεν έχουν κενή θέση για ξένο παίκτη στο ρόστερ τους. Τον καλούν όμως για διαπραγματεύσεις οι οποίες μοιάζουν να έχουν αίσια κατάληξη, ωστόσο τελικά συμφωνία δεν επετεύχθη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ εκείνης της εποχής, ο Ολυμπιακός πρότεινε στον Σκούρτη να υπογράψει ένα συμφωνητικό με την ΠΑΕ, το οποίο θα του εξασφάλιζε ότι θα υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο με την ομάδα το καλοκαίρι.

Η πλευρά του Σκούρτη υποστηρίζει ότι ο Ολυμπιακός δεν τήρησε την υπόσχεσή του να υπογράψει ο παίκτης επαγγελματικό συμβόλαιο. Μάλιστα εκείνη τη περίοδο όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Σκούρτης σε συνέντευξη του, δέχθηκε πρόταση και από τον Παναθηναϊκό, τον οποίο όμως απέρριψε γιατί είναι οπαδός του Ολυμπιακού!

«Ναι, είχαν πάρει τον μάνατζέρ μου, τον Βαγγέλη Τσιάβο, μόλις ναυάγησαν οι διαπραγματεύσεις με τον Ολυμπιακό» είχε πει τότε ο Σκούρτης « Του είπαν πώς όποτε θέλω, μπορώ να πάω στον Παναθηναϊκό και μου προσέφεραν επαγγελματικό συμβόλαιο. Αυτός μου μετέφερε το ενδιαφέρον, όμως το απέρριψα χωρίς καν να το σκεφτώ. Εφόσον είμαι ελεύθερος, θα μπορούσα να πάω και να υπογράψω. Όμως στον Παναθηναϊκό δεν θα πήγαινα ποτέ...»

Έτσι, ο παίκτης πήρε την απόφαση να εκμεταλλευτεί τις διασυνδέσεις του μάνατζερ του με τον τότε τεχνικό διευθυντή της Λάτσιο τον Αλβανό πρώην άσο της ομάδα, Τάρε και να πάει να δοκιμαστεί στη Ρώμη. Η δοκιμή κράτησε έξι μήνες με τη Λάτσιο όμως να μην προσφέρει συμβόλαιο στον Χανιώτη επιθετικό. Έχει αγωνιστεί στην εθνική ομάδα της Αλβανίας σε φιλικά παιχνίδια που έγιναν στην Τουρκία. Έπαιξε σε δύο ματς (στο ένα ως αλλαγή και στο άλλο βασικός) και κέρδισε τα κολακευτικά σχόλια του προπονητή του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της Αλβανίας.

Μετά από ένα εξάμηνο όμως επέστρεψε και πάλι στην Ελλάδα αυτή τη φορά για τον Πανιώνιο με τον οποίο υπέγραψε τριετές συμβόλαιο! Τον Γενάρη όμως και αφού δεν είχε πολλές συμμετοχές με τον Τάκη Λεμονή να μην τον υπολογίζει στα πλάνα του, δόθηκε δανεικός στον Θρασύβουλο. Είχε 9 συμμετοχές συνολικά με Πανιώνιο και Θρασύβουλο εκ των οποίων οι 7 ως αλλαγή χωρίς να σημειώσει κάποιο γκολ.

Το καλοκαίρι επέστρεψε στη Ν.Σμύρνη αλλά ο Λεμονής δεν τον πίστευε και οι δυο πλευρές υπέγραψαν συναινετικό διαζύγιο, με τον Σκούρτη να μένει έτσι ελεύθερος. Τον προσέγγισαν διάφορες ομάδες, αλλά πρώτη πιο κοντά στην απόκτησή του έφτασε η Νίκη Βόλου, που τότε προετοιμάζονταν για τη Football League 2. Μάλιστα με την κυανόλευκη φανέλα είχε αγωνιστεί σε φιλικό στην "Κλούβα" με αντίπαλο τον Πύρασο. Δοκιμάστηκε αλλά δεν αποκτήθηκε.

Έτσι, εντάχθηκε στον Πλατανιά που αγωνίζονταν στη Β' Εθνική. Δεν μπόρεσε να πάρει τις ευκαιρίες του και έτσι, τον Ιανουάριο του 2012 έφυγε ξανά για το εξωτερικό. Δοκίμασε την τύχη του στην Πορτογαλία, σε ομάδες της Β' Κατηγορίας. Πρώτα στην Βιλαβερντένσε όπου είχε 3 γκολ σε 14 ματς στο δεύτερο μισό της συγκεκριμένης σεζόν και έπειτα στην Τοντέλα, με 2 τέρματα σε 13 παιχνίδια. Πέρυσι πήρε μεταγραφή για την ολλανδική Ρόντα, με 1 γκολ σε 8 αγώνες. O Ανδρέας Πάτσης πίστεψε στο ταλέντο του και του έδωσε φέτος το καλοκαίρι μια θέση στο ρόστερ της σουπερλιγκάτης Νίκης, με τον Σκούρτη να έχει την ευκαιρία να αναδειχθεί, ώστε να κάνει μια γεμάτη από εμφανίσεις σεζόν και να δείξει την αξία του, να μεταμορφωθεί σε βασικό παίκτη στη νεοφώτιστη ομάδα.

Last modified onSunday, 24 August 2014 11:49