noodles volos banner

Καθάρισε την πρόκριση στο τέλος η Γαλλία

Ένα γκολ του Πολ Πογκμπά στο 79' κι ένα αυτογκόλ του Γιόμπο στο 91' αποδείχτηκαν αρκετά για τη Γαλλία ούτως ώστε να κάμψει την αντίσταση της μαχητικής Νιγηρίας και να προκριθεί τα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2014

Η Γαλλία στη φάση των ομίλων ήταν μία από τις πιο εντυπωσιακές ομάδες της διοργάνωσης αλλά απέναντι στους «Σούπερ Αετούς» δεν έπεισε με την εμφάνισή της, με το τελικό αποτέλεσμα να μην λέει όλη την αλήθεια!

Ωστόσο μία κεφαλιά του Πογκμπά στο 79' μετά από το μοναδικό λάθος του Ενιεάμα στον αγώνα, αλλά κι ένα αυτογκόλ του Γιόμπο στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων, έμελλε να κρίνουν το αποτέλεσμα υπέρ της ομάδας του Ντιντιέ Ντεσάμπ.

Οι δύο ομάδες είχαν αποδείξει από τον πρώτο γύρο του Μουντιάλ της Βραζιλίας ότι είναι πολύ επιθετικές και ψάχνουν το γκολ σε κάθε ευκαιρία, χωρίς να παίζουν αργό και βαρετό ποδόσφαιρο. Κάπως έτσι το ματς πήρε από την αρχή γρήγορο ρυθμό, με τους Γάλλους να έχουν την μπάλα για περισσότερη ώρα στα πόδια τους, αλλά και τους Νιγηριάνους να δέιχνουν ξεκάθαρα τις προθέσεις τους για να απειλήσουν και να χτυπήσουν στην κόντρα.

Στο 19' η Νιγηρία άνοιξε το σκορ με προβολή του Εμενίκε, αλλά το γκολ ακυρώθηκε σωστά ως οφσάιντ από τον βοηθό του Γκάιγκερ. Οι δύο αντίπαλοι έφταναν συνεχώς σε θέση βολής, αλλά στην τελική προσπάθεια δεν τα πήγαιναν καθόλου καλά, με αποτέλεσμα στην ανάπαυλα το παιχνίδι να είναι ισόπαλο χωρίς τέρματα.

Όπως είναι λογικό, τα πράγματα άλλαξαν στην επανάληψη. Οι δύο ομάδες έπαιξαν πιο συντηρητικά με τους Γάλλους να δίνουν την πρωτοβουλία στους «Σούπερ Αετούς» οι οποίοι προσπαθούσαν να σκοράρουν, χωρίς όμως να δημιουργούν κλασικές ευκαιρίες. Στο 55' ο Ματουιντί έκανε ένα πολύ σκληρό μαρκάρισμα στον Ονάζι, με τον Αμερικανό ρέφερι να του δείχνει την κίτρινη κάρτα, ενώ θα μπορούσε να τον αποβάλλει. Ο Ονάζι αντικαταστάθηκε, αλλά η μορφή του αγώνα δεν άλλαξε.

Τα πάντα όμως θα άλλαζαν λίγο αργότερα. Ο Ντεσάμπ είχε την έμπνευση να αντικαταστήσει τον αρνητικό Ολιβιέ Ζιρού με τον Αντουάν Γκριεθμάν και ο τελευταίος τον δικαίωσε απόλυτα. Η Γαλλία μετά την είσοδο του άσου της Σοσιεδάδ πήρε τον έλεγχο του αγώνα και φαινόταν ότι θα σκοράρει. Στο 70' ο Γκριεθμάν έβγαλε τετ α τετ τον Μπενζεμά αλλά ο στράικερ της Ρεάλ Μαδρίτης νικήθηκε από τον Ενιεάμα. Στο 77' ένας «κεραυνός» του Καμπαγιέ σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι της Νιγηρίας, αλλά η υπεροχή των Ευρωπαίων καρποφόρησε στο 79' με τον Πογκμπά να εκμεταλλεύεται το ένα και μοναδικό λάθος του γκολκίπερ των Αφρικανών και με κεφαλιά σε κενή εστία να ανοίγει το σκορ.

Η Νιγηρία δεν είχε κουράγιο να παλέψει άλλο το παιχνίδι, με τους Γάλλους να συνεχίζουν να ψάχνουν ένα δεύτερο γκολ για να τελειώσουν το ματς. Μετά τη χαμένη ευκαιρία του Γκριεθμάν στο 84', το 2-0 και το... τέλος ήρθε με αυτογκόλ του Γιόμπο στο 91'.

Το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή βρήκε τους Γάλλους να έχουν πετύχει τον στόχο τους και να περιμένουν να μάθουν τον αντίπαλό τους από το παιχνίδι της Γερμανίας με την Αλγερία. Στον αντίποδα η Νιγηρία δεν κατόρθωσε ούτε φέτος να περάσει στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου για πρώτη φορά στην ιστορία της, αλλά έμεινε με τις θετικές εντυπώσεις που άφησαν οι καλές της εμφανίσεις.