Logo
Print this page

Διαθεσόπουλος: Δε βρίσκουμε πουθενά τις υποδομές του Βόλου

Με την ευκαιρία της έναρξης του ενός από τους δύο ομίλους γυναικών του Europa Cup στον Βόλο, ο πρόεδρος της ΚΟΕ και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, Δημήτρης Διαθεσόπουλος, μίλησε στην ιστοσελίδα της ΚΟΕ και ειδικότερα για τον σκοπό του νεοσύστατου θεσμού, για τις εγγυήσεις που δίνει ο Βόλος όσον αφορά στην επιτυχία της διοργάνωσης, ενώ προβαίνει και σε αποκαλύψεις, όπως αυτή για την πρόταση σύνδεσης του Europa Cup με το World League της FINA, αλλά και για τη διεξαγωγή, μέσα στην επόμενη χρονιά (2019), στον Βόλο τόσο της Τελικής φάσης του Europa Cup των Ανδρών, όσο και του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Νεανίδων.

Αναλυτικά οι δηλώσεις Διαθεσόπουλου:

«Έφτασε η ώρα που η LEN, εκτός από τα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματά της και τα Κύπελλα Ευρώπης σε επίπεδο συλλόγων, αποφάσισε να κάνει και μια άλλη σημαντική διοργάνωση υψηλού επιπέδου σε επίπεδο Εθνικών ομάδων. Ωρίμασε η ιδέα και από φέτος ξεκίνησε το Europa Cup, Ανδρών και Γυναικών, στο οποίο μετέχουν οι καλύτερες ομάδες τις Ευρώπης, που τυχαίνει να είναι και οι κορυφαίες στον κόσμο. Στους άνδρες 100% και στις γυναίκες κατά 90%.

Φυσικά, μεταξύ αυτών που μετέχουν στη συγκεκριμένη διοργάνωση είναι οι δύο Εθνικές ομάδες της Ελλάδας, σε Άνδρες και Γυναίκες. Αυτός ο θεσμός γίνεται σε δύο φάσεις, την Προκριματική και την Τελική. Στα τέλη Μαρτίου και αρχές Απριλίου θα γίνουν αντίστοιχα οι τελικές φάσεις για τις Γυναίκες (Φάιναλ Σιξ) και για τους Άνδρες (Φάιναλ 8).

Μετά από αίτημα δικό μας στη LEN, αναλάβαμε και θα γίνει στον Βόλο αυτές τις μέρες η διοργάνωση του ενός εκ των δύο Ομίλων των Γυναικών (ο άλλος γίνεται στην Ολλανδία) στον οποίο μετέχουν, εκτός από την Ελλάδα, η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Γερμανία και το Ισραήλ. Από  αυτό τον Όμιλο θα προκριθούν τρεις ομάδες και άλλες τρεις θα προκριθούν από τον Όμιλο της Ολλανδίας, στα τέλη Μαρτίου. Οι έξι ομάδες αυτές θα πάνε στο Final Six στην Ισπανία.

Στην αντίστοιχη διοργάνωση των Ανδρών είναι τρεις όμιλοι, θα προκριθούν τρεις ομάδες από τους δύο Ομίλους των πέντε ομάδων και δύο από τον έναν Όμιλο των τεσσάρων. Συνολικά 8 ομάδες θα πάνε στο Φάιναλ 8 στις 5-8 Απριλίου στην Ουγγαρία.

Καταλαβαίνετε το επίπεδο της διοργάνωσης μόνο και μόνο στο άκουσμα των ομάδων που μετέχουν σε αυτήν, με κατακτήσεις ολυμπιακών και παγκόσμιων και ευρωπαϊκών τίτλων.

Ο στόχος για τη LEN είναι πως θέλει να κάνει μια ακόμα μεγάλη διοργάνωση, που να είναι αντίστοιχη αυτής του World League, που διοργανώνει η Παγκόσμια Ομοσπονδία (FINA), η οποία φυσικά σε επίπεδο συμμετοχών είναι υποδεέστερη απ’ ό,τι  είναι το Europa Cup, λόγω της δυναμικότητας των ομάδων.

 Δηλαδή, δεν μπορούσε η Ευρώπη να μείνει αδρανής, όταν διαθέτει σχεδόν την ολότητα των καλυτέρων ομάδων του κόσμου. Δεδομένου ότι το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα είναι κάθε δύο χρόνια και ένας χρόνος έμενε κενός. Οπότε, αυτό το κενό θα συμπληρώνεται και με το Europa Cup, το οποίο θα γίνεται κάθε χρόνο.

Σς αποκαλύπτω, εξάλλου, ότι υπάρχει και μια πρόταση -και περιμένουμε την απάντηση της FINA- αυτό το Europa Cup να συνδεθεί κατά κάποιο τρόπο με το World League, δηλαδή να αποτελεί πρόκριση των ομάδων για τα Φάιναλ 8 των World League της FINA. Δεν έχει τελειώσει, βέβαια, αυτό το θέμα. Είναι σε εκκρεμότητα, αναμένουμε.

Τώρα γιατί επελέγη και πάλι ο Βόλος; Γιατί, όπως έχω πει πολλάκις, ο Βόλος είναι μια πόλη που πληροί τις προϋποθέσεις για να γίνει μια καλή διεθνής διοργάνωση. Διότι διαθέτει καταπληκτικές πισίνες, έχει καλή ξενοδοχειακή υποδομή και ανθρώπους που γνωρίζουν καλά από τέτοιες διοργανώσεις, έχουν την τεχνογνωσία και, σαν σε αυτόματο πιλότο, προχωρούν άμεσα κάποια πράγματα. Έχει εθελοντές, έχει μια δημοτική αρχή που πάντα μας βοηθάει υλικά και ηθικά. Απλόχερα δίνει τη συγκατάθεσή της. Όλα αυτά είναι υπεραρκετά για να ερχόμαστε εδώ. Και -λυπάμαι που θα το πω, αλλά- αυτές τις προϋποθέσεις που βρίσκουμε στον Βόλο δεν μπορούμε να τις βρούμε ούτε στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Δεν υπάρχουν αντίστοιχες πισίνες, δεν υπάρχουν αντίστοιχες υποδομές και δε βρίσκεις ανθρώπους που θα βάλουν πλάτη για να βοηθήσουν. Έτσι ήρθαμε πάλι στο Βόλο και επιφυλασσόμαστε για επόμενες διοργανώσεις εδώ.

Υπάρχει μια προοπτική, του χρόνου, να γίνει στον Βόλο το Φάιναλ 8 (Τελική φάση) του Europa Cup των Ανδρών (το οποίο δε θα γίνει φέτος εδώ επειδή πέφτει πάνω στο Ορθόδοξο Πάσχα κι έτσι θα πάει στη Βουδαπέστη). Επίσης θα γίνει το 2019 στον Βόλο και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νεανίδων».

 

 

 

Copyright Magnesiasports.gr - All Rights Reserved | Created by Tourix
Επικοινωνία: [email protected]