noodles volos banner

Τσαούσης: «Αποδίδουν οι κόποι μιας ολόκληρης χρονιάς»

Ο αθλητισμός κυλούσε στο αίμα του, από τα πρώτα του κιόλας βήματα. Ο Απόστολος Τσαούσης, εγγονός του αείμνηστου Θανάση Τσαούση που έγραψε ιστορία στο βολιώτικο αθλητισμό, έμαθε να επιβιώνει στα δύσκολα. Παρά το ατύχημα που είχε σε νεαρή ηλικία, που τον υποχρέωσε να καθίσει σε αναπηρικό αμαξίδιο, δεν το έβαλε κάτω και αφού κατάφερε να βγει νικητής από μια σκληρή αλλά και άνιση μάχη, τώρα ετοιμάζει βαλίτσες για μια σπουδαία αγωνιστική πρόκληση. Την πρώτη μεγάλη της καριέρας του: το παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης ΑμεΑ που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ημέρες από σήμερα, στο Μόντρεαλ του Καναδά.

 

Ο ίδιος ξέρει ότι εκτός από τους αντιπάλους του μέσα στην πισίνα, θα έχει να αντιμετωπίσει και το άγχος, το οποίο πάντως σκοπεύει να… εξαφανίσει λίαν συντόμως, προκειμένου να απολαύσει τον αγώνα. Τον πρώτο αλλά ουσιαστικό αγώνα της έως τώρα αθλητικής σταδιοδρομίας του μέσα στις πισίνες, αφού εκτός όλων των άλλων αποτελεί… σκαλοπάτι για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016…

Πρώτη συμμετοχή σε παγκόσμιο πρωτάθλημα… Πως την φαντάζεσαι τη συγκεκριμένη αγωνιστική πρόκληση; Η προσμονή παραμερίζει το άγχος; «Από την μια επικρατεί αρκετός ενθουσιασμός, γιατί βλέπω τους κόπους μια ολόκληρης χρονιάς και σκληρών προπονήσεων να αποδίδουν με την πρόκριση μου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Από την άλλη όμως υπάρχει και το άγχος της πρώτης μου συμμετοχής με την εθνική ομάδα και πόσο μάλλον σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση, όπως αυτή του Μόντρεαλ. Θα είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση για εμένα, την οποία σκοπεύω όμως να απολαύσω όσο γίνεται περισσότερο. Θα δοκιμάσω τις δυνάμεις μου απέναντι σε κορυφαίους αθλητές και ανεξαρτήτως αποτελέσματος μόνο κερδισμένος θεωρώ ότι μπορώ να βγω στο μέλλον από αυτή την εμπειρία».

Θα συμμετέχεις στα 50μ. ύπτιο S1, ένα αγώνισμα όπου έδειξες μεγάλη σταθερότητα στις εφετινές διοργανώσεις σε Νάουσα και ΟΑΚΑ… Με τι χρόνο θα ήσουν ευχαριστημένος να φύγεις από το Μόντρεαλ; «Δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε αριθμούς. Σίγουρα η σταθερότητα που έδειξα φέτος στους αγώνες είναι ένα θετικό στοιχείο, αλλά προφανώς στόχος μου είναι να βελτιώσω ακόμη περισσότερο την επίδοση μου. Σε όλη την προετοιμασία δούλεψα αρκετά με τον προπονητή μου, τον Πάρη Κουτσουβέλη. Ελπίζω αυτό να φανεί και στην συγκεκριμένη κούρσα με μια ανάλογη επίδοση».

Το Μόντρεαλ αποτελεί το πρώτο σκαλοπάτι πριν από τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο… Έχεις ονειρευτεί τη συμμετοχή σου στην κορυφαία αυτή διοργάνωση; «Στο πίσω μέρος του μυαλού μου υπάρχει πάντα η σκέψη της συμμετοχής μου στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Θέλω να πιστεύω πως είναι το όνειρο κάθε αθλητή. Είναι γεγονός ότι το Μόντρεαλ είναι το πρώτο σκαλοπάτι. Για να μπορέσω να πραγματοποιησω το όνειρο μου πρέπει πρώτα να ανέβω σιγα σιγα και τα υπόλοιπα σκαλοπάτια. Γι’αυτό λοιπόν αυτή τη στιγμή είμαι απόλυτα συγκεντρωμένος στην επίτευξη των στόχων μου στους προσεχείς αγώνες, ώστε να φτάσω ένα βήμα πιο κοντά στην εκπλήρωση του ονείρου μου».

Αμέτρητες ώρες στην πισίνα και παράλληλα πολλές υποχρεώσεις στο πανεπιστήμιο (σ.σ. σπουδάζει στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του πανεπιστημίου Θεσσαλίας). Μπορούν αυτά τα δύο να συνυπάρξουν με την ίδια σοβαρότητα και τυπικότητα… «Αναμφίβολα είναι πολύ δύσκολο να συνδυαστούν, ειδικά σε μια τόσο απαιτητική σχολή σαν αυτή που φοιτώ. Η κούραση είναι μεγάλη και ο ελεύθερος χρόνος σχεδόν ανύπαρκτος. Όταν αγαπάς όμως αυτά που κάνεις, βρίσκεις την δύναμη και το κουράγιο και αντεπεξέρχεσαι στις υποχρεώσεις σου και θέλω να πιστεύω, εκ του αποτελέσματος κιόλας, πως τα έχω καταφέρει μια χαρά μέχρι τώρα».

Ο 27χρονος Απόστολος Τσαούσης, στα 50μ. ύπτιο, σημείωσε επίδοση 1:45.40 κατά τη διάρκεια του 7ου Ανοικτού Τουρνουά της Νάουσας, ενώ στο πανελλήνιο πρωτάθλημα που έγινε στο κλειστό κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ, κάλυψε την απόσταση σε 1:45.67.

πηγή: onsports.gr