noodles volos banner

Με λαμπρότητα τα εγκαίνα του σκοπευτηρίου πήλινου στόχου στη Ν. Αγχίαλο

Mε κάθε επισημότητα έγιναν σήμερα το πρωί τα εγκαίνια του σκοπευτηρίου πήλινου στόχου ολυμπιακών προδιαγραφών λίγο έξω από τη Ν. Αγχίαλο, που κατασκεύασε εξ ολοκλήρου ιδίοις εξόδοις ο Κυνηγετικός Σύλλογος Βόλου και ο σκοπευτικός του όμιλος.

Ρεπορτάζ: Φώτης Γαλούσης

Στην όμορφη εκδήλωση παρευρέθησαν δεκάδες φίλοι του κυνηγιού και της σκοποβολής, μέλη του συλλόγου και όχι μόνο. Μεταξύ των άλλων, οι Βουλευτές Μαγνησίας, Αλέξανδρος Μεΐκόπουλος και Χρήστος Μπουκώρος, η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, οι Αντιδήμαρχοι Βόλου Γεωργία Μποντού-Τοκαλή, Τάσος Μπατζιάκας, Γιώργος Μουλάς, Δημήτρης Λιβογιάννης, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων και πολιτειακοί φορείς. Παρόντες επίσης ο πρόεδρος της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Παύλος Κανελλάκης και ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας, Ευάγγελος Μπαλατσός.
Όλοι όσοι έδωσαν το “παρών “εξέφρασαν το θαυμασμό τους για το έργο που κόστισε περίπου 700.000 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Βόλου. Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν τρία γήπεδα τραπ (trap), τρία γήπεδα νταμπλ τραπ (double trap), τρία γήπεδα σκητ (skeet) και δύο γήπεδα σπόρτινγκ (sporting). Πρόκειται για αγωνίσματα πήλινου στόχου ολυμπιακών αθλημάτων. Μάλιστα, τα γήπεδα φέρουν τα ονόματα Πήγασος, Αργώ και Κένταυρος.
Μετά τις σύντομες ομιλίες (αποσπάσματα των οποίων μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω), ακολούθησαν αγώνες επίδειξης. Τέσσερα παιδιά, μαθητές του Δημοτικού, πέτυχαν με το όπλο το στόχο που είχαν απέναντί τους και ήταν μπαλόνια, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων, ενώ μετά οι αθλητές, της εθνικής ομάδος και από το Βόλο, έκαναν επίδειξη στα ολυμπιακά αθλήματα. Στην εκδήλωση υπήρχε μπουφές.

Οι ομιλίες:
Γιώργος Σιώρος (πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Βόλου): “Η περιοχή μας ήταν συνδεδεμένη με τη σκοποβολή αλλά στερείτο από ένα σκοπευτήριο μεγάλων δυνατοτήτων όπως είναι αυτό. Είμαι πολύ συγκινημένος γιατί σήμερα εξαργυρώνεται μία επιταγή από πολύ παλιά. Από το 1905 όταν οι ιδρυτές του συλλόγου μας αγόρασαν την έκταση στον Άναυρο για το σκοπευτήριό τους. Ο σύλλογός μας ανέδειξε δεκάδες αθλητές της σκοποβολής. Με διακατέχουν συναισθήματα χαράς και ικανοποίησης γιατί ύστερα από μεγάλες προσπάθειες όλων μας, αυτό το στολίδι της σκοποβολής είναι έτοιμο να φιλοξενήσει τους αυριανούς αθλητές, να δώσει ενδιαφέρον στους ήδη υπάρχοντες αθλητές μας, στους αθλητές του πήλινου στόχου από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Χαίρομαι που το σκοπευτήριο αυτό θα δώσει αναπτυξιακή προοπτική στην όμορφη περιοχή μας, στο Βόλο μας, την Ν. Αγχίαλο και το Πήλιο που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη σε περίοδο ύφεσης και κρίσης. Απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους κοινοβουλευτικούς μας εκπροσώπους, θέλω να πω ότι στο έργο αυτό, η συνεισφορά του κρατικού ταμείου ήταν μηδενική. Απαίτησή μας είναι η ασφαλτόστρωση του δρόμου για το σκοπευτήριο και το χώρο του πάρκινγκ. Για να γίνει το σκοπευτήριο χρειαστήκαμε 29 άδειες και η εξασφάλισή τους διήρκησε 3,4 χρόνια. Είμαστε υπερήφανοι για αυτό το σκοπευτήριο, μεταδώσετε το μήνυμα ότι ο Βόλος έχει σκοπευτήριο”.

Φίλιππος Γκριναφίδης (γεν. Γραμματέας Κυνηγετικού Συλλόγου Βόλου και πρόεδρος του σκοπευτικού του ομίλου): “Η συγκίνηση είναι πολύ μεγάλη. Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Βόλου σήμερα κάνει πραγματικότητα ένα όνειρο πολλών ετών, μετά από πολυετή αγώνα με τη γραφειοκρατία του τόπου μας κι απέναντι σε συμφέροντα, χωρίς την παραμικρή βοήθεια από κρατικό ή αθλητικό φορέα, χωρίς να επιβαρύνει την τσέπη του Έλληνα φορολογούμενου. Παραδίδουμε στην κοινωνία, την αθλητική οικογένεια της Ελλάδας ένα από τα υπερσύγχρονα και αρτιότερα με ηλεκτρονικό και μηχανολογικό εξοπλισμό σκοπευτήριο. Σε αυτό συνέβαλαν οι διοικήσεις του Συλλόγου και τα μέλη μας, οι κυνηγοί που μας εμπιστεύτηκαν να φέρουμε εις πέρας αυτό το σημαντικό έργο. Ο παλιός σκουπιδότοπος μεταμορφώθηκε σε έναν παράδεισο για τον αθλητισμό, σε ένα χώροι στρατηγικής σημασίας στην πανέμορφη κωμόπολη της Ν. Αγχιάλου, μόλις 5,5 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο και 20 από την πόλη του Βόλου. Τα μηχανήματα στα γήπεδα υποστηρίζονται από το πιο σύγχρονο σύστημα μετάδοσης των αποτελεσμάτων στο εντευκτήριο και το διαδίκτυο. Είναι ένα στολίδι του αθλητισμού που θα αποτελέσει πόλος έλξης για τους φίλους του αθλήματος και θα συμβάλει στην οικονομική άνθηση της περιοχής μας. Το έργο κόστισε 700.000 ευρώ και το παραδίδουμε ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές”.
Παύλος Κανελλάκης (πρόεδρος Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Ελλάδος): “Αυτό το στολίδι της σκοποβολής δεν το κάναμε εμείς της σκοποβολής αλλά το κάναν με δικά τους έξοδα οι κυνηγοί. Η ελληνική σκοπευτική οικογένεια χαιρετίζει αυτό το δημιούργημα και θέλω να ευχαριστώ ότι θα το στηρίξουμε κάθε τρόπο, με τη διοργάνωση εθνικών και διεθνών αγώνων σε αυτό το χώρο. Μαζί θα προχωρήσουμε για να αναδείξουμε αυτό το σκοπευτήριο. Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη της Ομοσπονδίας στους ανθρώπους που δημιούργησαν το έργο, να τους συγχαρώ και να υποσχεθώ κάθε δυνατή υποστήριξη”.

Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος (Βουλευτής Μαγνησίας): “Δεν γνώριζα πριν ένα μήνα τη δημιουργία του σκοπευτηρίου. Όταν ήρθα και το είδα, έμεινα άναυδος με τις εγκαταστάσεις, αξίζουν όχι μόνο πολλών συγχαρητηρίων, αλλά η ελάχιστη συνεισφορά της Πολιτείας πρέπει να είναι η ασφαλτόστρωση του δρόμου και του χώρου πάρκινγκ. Αφού τα πλεονεκτήματα της εγκατάστασης δεν είναι μόνο αθλητικά αλλά μπορούν να δώσουν υπεραξία στην περιοχή μας, χρέος όλων μας είναι η κοινή προσπάθεια ώστε να αποκατασταθεί η πρόσβαση στο χώρο”.

Χρήστος Μπουκώρος (Βουλευτής Μαγνησίας): “Όταν το 2011 με ενημέρωσαν για την προοπτική δημιουργίας του σκοπευτηρίου, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα είναι ένα τέτοιο έργο. Δεν λέω ότι είναι αποτέλεσμα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας αλλά μιας συλλογικής προσπάθειες ιδιωτών που στεγάζονται σε έναν ιστορικό σύλλογο όπως είναι ο Κυνηγετικός Σύλλογος Βόλου. Δεν είναι μια απλή αθλητική υποδομή. Σκέφτομαι πολλά θετικά πράγματα σε έναν ορίζοντα για την περιοχή μας, το κέντρο της Ελλάδος, δίπλα στον κεντρικό οδικό άξονα. Μπορούν να δουλέψουν όλα τα ξενοδοχεία της Νέας Αγχιάλου εκτός τουριστικής σεζόν. Θα συμβάλει στον διαρκή αθλητικό τουρισμό της Μαγνησίας. Το σκοπευτήριο είναι ολυμπιακών προδιαγραφών. Και το έκανε ένας σύλλογος, η θέληση της συνείδησης των μελών ενός συλλόγου. Μη λυπάστε που δεν σας βοήθησε η Πολιτεία, να είστε περήφανοι για αυτό. Θέλω να δεσμευτώ ότι ως Βουλευτής ποτέ δεν θα ψηφίσω κατά των κυνηγών και του κυνηγιού, είναι μεγάλη συνεισφορά των κυνηγών στην ελληνική οικονομία. Και εύχομαι σύντομα παγκόσμιους αγώνες σε αυτό το στολίδι”.

Δωροθέα Κολυνδρίνη (Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας): “Να είστε πολύ περήφανοι που ξεκινήσατε και ολοκληρώσατε αυτή τη δράση μόνοι σας, γιατί εάν το έκανε η Πολιτεία, θα στοίχιζε δέκα φορές περισσότερο. Θέλω να συγχαρώ όλους σας για αυτό το στολίδι τις περιοχής μας. Ο πατέρας μου ήταν για πολλά χρόνια μέλος του κυνηγετικού συλλόγου και είχα την τύχη να μεγαλώσω σε ένα σπίτι με όπλα με τα οποία έμαθα να συνυπάρχω καταλαβαίνοντας ότι δεν είναι επικίνδυνα. Για το λόγο αυτό, επειδή μυήθηκα στα όπλα, έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία σε σχέση με όλο αυτό. Η σκοποβολή και να θέτουμε στόχους, μας μαθαίνει να πετυχαίνουμε πράγματα μακροπρόθεσμα. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σας περιμένει για να συζητήσουμε τα θέματα που σας απασχολούν”.

Αναστάσιος Μπατζιάκας (Αντιδήμαρχος Βόλου): “Θέλω να δώσω τα συγχαρητήριά μου, τα δικά μου και του Δημάρχου Βόλου, για αυτό το έργο. Θα αποτελέσει έναν πόλο έλξης ενδιαφερομένων όχι μόνο από την περιοχή μας αλλά από όλη την Ελλάδα και γιατί όχι από την Ευρώπη, ενισχύοντας τον τουρισμό και την οικονομία της Μαγνησίας. Θα ήθελα να ευχηθώ το έργο αυτό να αποτελέσει μίμηση πράξης”.