Logo
Print this page

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα αναβολικά ο Βολιώτης πρωταθλητής Αν. Κεχαγιάς

Το παρακάτω κείμενο γράφτηκε από τον Ανδρέα Κεχαγιά, τον πιο παλιό αθλητή αγώνων της Μαγνησίας, με πολλές διακρίσεις από το 1989 στις πολεμικές τέχνες αλλά συνάμα και επιστήμονα στην τεχνολογία τροφίμων και διατροφής.Ο Ανδρέας Κεχαγιάς μαρτυρεί  το πώς διακινούνται τα αναβολικά  στους αθλητές, πώς τους πλησιάζουν και τους πείθουν να τα δοκιμάσουν, με αποτέλεσμα να έχουν βλάβες στην υγεία τους.

Το κείμενο διαβάστηκε από τη διοίκηση του συλλόγου «Μέγας Αλέξανδρος» και αποφασίστηκε σκόπιμα  να δοθεί στον Τύπο με στόχο την άμεση προσοχή και ενημέρωση των γονέων στα παιδιά τους που κάνουν ή σκέφτονται ν’ αρχίσουν τον πρωταθλητισμό.

Θερίζουν τα αναβολικά στον χώρο του αθλητισμού στον Βόλο                                                                                                

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει λοιπόν ο Βολιώτης παγκόσμιος πρωταθλητής του κικ μπόξινγκ Ανδρέας Κεχαγιάς για τη μάστιγα των αναβολικών στον αθλητισμό, αφού ένας στους τέσσερις αθλητές τα χρησιμοποιεί για αυξήσει την απόδοσή του, σύμφωνα με το ερευνητικό πρόγραμμα «SAFE YOU» που συντονίζεται από το ΤΕΦΑΑ του Α.Π.Θ. και στοχεύει στην καταπολέμηση του ντόπινγκ σε χώρους αθλητισμού. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που έχει ήδη ξεκινήσει και θα διαρκέσει ως το 2017, χρημοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ανδρέας Κεχαγιάς με αγωνιστική δράση από το 1989 και από τους παλαιότερους αθλητές αγώνων στο νομό Μαγνησίας και σπουδές στην τεχνολογία τροφίμων και την αθλητική διατροφή είναι ο πιο κατάλληλος να εξηγήσει το πώς διακινούνται τα στεροειδή στον αθλητισμό και τι μέτρα χρειάζονται για να σταματήσει το φαινόμενο αυτό που έχει αυξητικές τάσεις κάθε χρόνο.

Τα αναβολικά ανδρογόνα στεροειδή είναι κυρίως τεχνητές ενώσεις που δρουν με τρόπο ''παρόμοιο'' με την ορμόνη τεστοστερόνη. Η τεστοστερόνη προκαλεί την ανάπτυξη και τη δύναμη του μυϊκούι ιστού.

Οι διακινητές  αναβολικών που ορισμένες φορές είναι οι ίδιοι οι προπονητές τους ή αυτοί που έχουν και τα γυμναστήρια, πείθουν τους επίδοξους αθλητές ότι, αν τα δοκιμάσουν, θα μειώσουν την κόπωση από τις σκληρές προπονήσεις που κάνουν, θα αυξήσουν μεμονωμένα το μέγεθος, τη δύναμη, την ταχύτητα και την αντοχή των μυών τους ή και των τεσσάρων αυτών μαζί  ικανοτήτων, επιφέροντας βελτίωση της αθλητικής απόδοσης στους αγώνες, πετυχαίνοντας τελικά τη μεγάλη διάκριση.

Όμως πάντα αποκρύπτουν την πραγματική αλήθεια να πουν στους νέους αθλητές ότι το τίμημα από την πρώτη κιόλας  χρήση τους είναι η αυξημένη επιθετικότητα, βιαιότητα, παράνοια, υπερδιέγερση και αϋπνίες, ενώ, αν συνεχιστεί η χρήση πέρα των δύο μηνών, τα προβλήματα της υγείας διογκώνονται όπως: στειρότητα και ανικανότητα, αναστολή της σπερματογένεσης, συρρίκνωση των όρχεων, σοβαρές νεφρικές βλάβες, γυναικομαστία στους άνδρες, μειωμένη παραγωγή ενδογενούς (φυσικής) τεστοστερόνης, σχηματισμός θρόμβων, αυξημένη πίεση αίματος και χοληστερίνης, υπέρταση, ταχυκαρδία, εγκεφαλικά επεισόδια, αιφνίδια καρδιακή ανακοπή, ηπατίτιδα, επιθετικές μορφές  καρκίνου, ίκτερος, ηπατοκυτταρικό αδένωμα και κατάθλιψη.

Τα αναβολικά είναι παράνομα σκευάσματα και οι διακινητές διώκονται ποινικά με βαριές δικαστικές αποφάσεις. Παρόλα αυτά κάθε χρόνο αυξάνονται τα κρούσματα αναβολικών  μαζί όμως και οι θάνατοι, καθώς οι  ανυποψίαστοι αθλητές που δεν έχουν πλήρη γνώση των στεροειδών απαιτούν συνεχώς μεγαλύτερες επιδόσεις  πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα το σώμα να μην αντέχει τις συνεχόμενες δόσεις  χημικών ουσιών και καταρρέει.

Το πρόβλημα ξεκινά από της ελληνικές ομοσπονδίες των διαφόρων αθλημάτων, όπου δε γίνεται κανένας σοβαρός έλεγχος ντόπινγκ στα πανελλήνια πρωταθλήματα, με αποτέλεσμα κάθε αθλητής να παίρνει ελεύθερα ό,τι θέλει και απ’ όπου θέλει  χωρίς το φόβο των κυρώσεων. Αυτό μπορεί να λυθεί, αν ο μεγαλύτερος αριθμός  συλλόγων μελών της κάθε ομοσπονδίας  ζητήσουν επίσημα τον έλεγχο των αθλητών. Επίσης άλλο πρόβλημα είναι η παντελώς  έλλειψη επιμορφωτικών σεμιναρίων από ειδικούς για τον κίνδυνο των  αναβολικών. Κατηγορηματικά, τα αναβολικά είναι μια μεγάλη απάτη της εποχής μας με μοναδικό στόχο το χρηματικό κέρδος. Προτρέπω τα νέα τα παιδιά αλλά και τους γονείς να μην διστάσουν να  καταγγέλλουν οτιδήποτε υποπέσει στην αντίληψή τους περί αναβολικών στις αρμόδιες αρχές.

Τέλος όσο για το θέμα της αύξησης της απόδοσης τα ''μυστικά είναι:

  1. Σωστή διατροφή με φυσικές φρέσκες τροφές: φρούτα, λαχανικά, ολικής άλεσης τρόφιμα, ξηροί καρποί κ.α. 
  2. Καθόλου κάπνισμα, υπό έλεγχο τα  οινοπνευματώδη, ξενύχτια.
  3. Ξεκούραση και σωστό ύπνο.
  4. Συνεχόμενη οργανωμένη  προπόνηση με συνεχής αγώνες για σταθεροποίηση της απόδοσης.
  5. Υπομονή και επιμονή και τα αποτελέσματα θα έρθουν.

  

Last modified onTuesday, 13 December 2016 12:04
Copyright Magnesiasports.gr - All Rights Reserved | Created by Tourix
Επικοινωνία: [email protected]