noodles volos banner

Ετοιμάζεται για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ο Τριαντάφυλλος Κωνσταντίνου

Στην τελική ευθεία έχει μπει η προετοιμασία του Τριαντάφυλλου Κωνσταντίνου για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Κέντο που θα διεξαχθεί τον Μάιο στην Ιαπωνία. Ο αθλητής με καταγωγή από τον Βόλο θα είναι ένας από τους εννιά της ελληνικής αποστολής που θα αγωνιστούν στο υψηλότερο επίπεδο του αθλήματος.

 

Για όσους δεν το γνωρίζουν, το Κέντο είναι το μοναδικό άθλημα του οποίου η ομοσπονδία βρίσκεται εκτός Αθήνας και συγκεκριμένα στον Βόλο! Πρόεδρός της είναι ο Γιάννης Παπαδημητρίου. Η Ελληνική Ομοσπονδία Κέντο Ιάιντο Ναγκινάτα (ΕΟΚΙΝ) ιδρύθηκε το 1999, με σκοπό την ανάπτυξη και προώθηση των πολεμικών τεχνών του Ιαπωνικού Ξίφους - Kendo, Iaido, Jodo, Naginata - στην Ελλάδα. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Kendo και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Kendo. Με την ιδιότητά της αυτή, αθλητές της ΕΟΚΙΝ συμμετέχουν τακτικά στα πανευρωπαϊκά και παγκόσμια Πρωταθλήματα Kendo και Iaido, που οργανώνουν οι παραπάνω Ομοσπονδίες.

Στο magnesiasports μίλησε ο Τριαντάφυλλος Κωνσταντίνου για τη δική του ενασχόληση με το άθλημα και το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Αρχικά ανέφερε: “Το Παγκόσμιο πρωτάθλημα διεξάγεται κάθε τρία χρόνια στην Ιαπωνία και η ελληνική αποστολή που θα πάει φέτος είναι εννεαμελής. Αποτελείται από επτά άνδρες και δύο γυναίκες. Είμαι ο μοναδικός αθλητής από τον Βόλο, ενώ ο Θανάσης Σταμάτης από την Λάρισα ανήκει επίσης το σύλλογό μας. Προσωπικά θα είναι η πρώτη συμμετοχή σε παγκόσμιο, στο παρελθόν έχω λάβει μέρος δύο φορές σε πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα και σε αρκετές διεθνείς συναντήσεις” και πρόσθεσε: “Ασχολούμαι μία δεκαετία με το κέντο, από 17 ετών και από την πρώτη στιγμή που γνώρισα το άθλημα, με “απορρόφησε” και αποφάσισα να ασχοληθώ ενεργά”.
Ερωτηθείς για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, ήταν σαφής: “Το κέντο είναι η ιαπωνική ξιφασκία, αλλά δεν έχει τη νοοτροπία της δυτικής. Έχει περισσότερα στοιχεία πολεμικής τέχνης και η φιλοσοφία του αθλήματος είναι να δημιουργήσεις συνθήκες για ένα τέλειο χτύπημα και όχι πολλά χτυπήματα. Η πανοπλία που φοράνε όλοι οι αθλητές είναι εντυπωσιακή. Πρόκειται για μπλε σκούρες εμφανίσεις και η πανοπλία είναι παραδοσιακή, ενώ η μάχη γίνεται με σπαθιά φτιαγμένα από μπαμπού. Στην Ελλάδα το άθλημα δεν είναι τόσο διαδεδομένο όπως σε άλλες χώρες, όμως γίνεται μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια ανάπτυξης και προβολής του. Στην Ιαπωνία, το κέντο είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της κουλτούρας της χώρας, είναι υποχρεωτική η εκμάθηση στα σχολεία για τα μικρά παιδιά, αλλά και σε σχολές αστυνομίας”.
Τέλος, για το εάν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις ή στοιχεία για να ασχοληθεί κάποιος με το κέντρο, ο Τριαντάφυλλος Κωνσταντίνου απάντησε: “Οποιοσδήποτε μπορεί να ασχοληθεί με το κέντο, είναι ένα άθλημα ανοιχτό για όλες τις ηλικίες. Σίγουρα για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί περισσότερο και να λάβει μέρος σε αγώνες, απαραίτητα είναι τα αθλητικά προσόντα. Ωστόσο, επειδή το τεχνικό κομμάτι είναι έντονο, αυτό σημαίνει πως άτομα μεγάλης ηλικίας μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του. Είναι ένα άθλημα που χρειάζεται πολλή επιμονή και υπομονή, δεν το μαθαίνεις εύκολα αλλά η άμεση μάχη το κάνει συναρπαστικό από την πρώτη στιγμή που κάποιος θα το γνωρίσει. Θα έλεγα ότι όποιος δει το κέντο ή το δοκιμάσει για μία φορά, τότε αμέσως γίνεται φίλος του και δεν ξεκολλάει...”.

ΦΩΤΗΣ ΓΑΛΟΥΣΗΣ