noodles volos banner

Πέθανε ο θρύλος της πυγμαχίας και του αθλητισμού, Μοχάμεντ Άλι

Ένας εμβληματικός αθλητής που αποτέλεσε συνώνυμο της πυγμαχίας πέρασε μια για πάντα στον κόσμο των θρύλων. Ο λόγος για τον Μοχάμεντ Άλι, ο οποίος τα ξημερώματα απεβίωσε, σε ηλικία 74 ετών, μετά από σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού, σε νοσοκομείο του Φίνιξ. Η υγεία του ήταν επιβαρυμένη εδώ και χρόνια, καθώς ο θρυλικός μποξέρ είχε να αντιμετωπίσει και το Πάρκινσον. Και ο συγκεκριμένος αντίπαλος αποδείχτηκε τελικά ο μόνος που δεν μπορούσε να νικήσει. Η κηδεία του αποκαλούμενου και κορυφαίου πυγμάχου όλων των εποχών θα γίνει στη γενέτειρά του, το Λούιβιλ του Κεντάκι.

Ο Άλι, που γεννήθηκε ως… Κάσιους Μαρσέλους Κλέι προτού μετονομαστεί επειδή ασπάστηκε το Ισλάμ, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960. Το 1964 πήρε τον πρώτο του παγκόσμιο τίτλο και συνολικά αναδείχθηκε πρωταθλητής βαρέων βαρών σε τρεις διαδοχικές περιπτώσεις. Συνολικά ήταν πρωταθλητής από το 1964 μέχρι το 1967, από το 1974 μέχρι το 1978 και από το 1978 μέχρι το 1979.
Το 1981 αποσύρθηκε έχοντας κερδίσει στους 56 από τους 61 αγώνες που είχε δώσει, με 37 νοκ άουτ και 19 τεχνικές αποφάσεις, ενώ στις πέντε ήττες του οι τέσσερις ήταν από τεχνικές αποφάσεις και η μία από εγκατάλειψη. Tο Sports Illustrated και το BBC τον ανέδειξαν αθλητή του αιώνα. «Θέλω να με θυμούνται σαν έναν άνθρωπο που δεν πούλησε ποτέ τους δικούς του. Αν όχι, απλώς σαν έναν καλό πυγμάχο», έλεγε ο ίδιος, που πέρα από τις σπουδαίες επιδόσεις του στα ρινγκ είχε και τεράστια κοινωνική δράση και επιρροή με το λόγο του.
Η πρώτη του επαγγελματική ήττα ήρθε από τον Τζο Φρέιζερ στον αποκαλούμενο και αγώνα του Αιώνα, στις 8 Μαρτίου του 1971, αλλά ανέκτησε τον τίτλο του στην περιβόητη «Μάχη της Ζούγκλας» με τον Τζορτζ Φόρμαν, στις 30 Οκτωβρίου του 1974 στην Κινσάσα του Ζαΐρ. Την 1η Οκτωβρίου του 1975 πήρε το αίμα του πίσω από τον Φρέιζερ στις Φιλιππίνες και τον αγώνα που έμεινε στην ιστορία ως το «Θρίλερ της Μανίλα». Το Φλεβάρη 1978 έχασε στους πόντους τον τίτλο από τον Λέον Σπινκς, αλλά στο τέλος της ίδιας χρονιάς πήρε τη ρεβάνς του από τον ολυμπιονίκη. Η καριέρα του ολοκληρώθηκε με τις ήττες από τον Λάρι Χολμς το 1980 και τον Τρέβορ Μπέρμπικ το 1981.
Παρά το σοβαρό πρόβλημα υγείας, που έκανε τις δημόσιες εμφανίσεις του περιορισμένες, ο Μοχάμεντ Άλι άναψε την Ολυμπιακή Φλόγα στους Αγώνες του 1996 στην Ατλάντα, ενώ κουβάλησε τη σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων στην τελετή έναρξης της διοργάνωσης του 2012 στο Λονδίνο.
Ο εκλιπών έκανε τέσσερις γάμους, από τους οποίους απέκτησε επτά κόρες και δυο γιους. Η νεότερη κόρη του, η 39χρονη Λέιλα, ακολούθησε τα βήματά του (αν και ο Μοχάμεντ Άλι είχε ταχθεί δημόσια κατά της γυναικείας πυγμαχίας) και μάλιστα ήταν αήττητη με 24 νίκες σε ισάριθμους αγώνες, 21 νοκ άουτ.