noodles volos banner

Χρόνης Χλίτσιος: "Ήταν μια βουτιά ψυχής!"

Από τη Δευτέρα 18/7, η άπνοια και το ρεκόρ της ελληνικής βουτιάς με σκανταλόπετρα έφτασε στα 80,7 μέτρα και το έχει ο Βολιώτης Χρόνης Χλίτσιος, όπως αναφέραμε χθες. Στα -55 μέτρα, τη στιγμή της εξίσωσης, όπως περιγράφει ο Έλληνας αθλητής, ήταν τα πιο δραματικά δευτερόλεπτα, όταν ισχυρά ρεύματα τον έφεραν τούμπα! Διαβάστε το κείμενο που δημοσιυεύτηκε από τον Μανώλη Δημελλά στο CNN Greece.

Τι είναι η Σκανταλόπετρα; Για τους μυημένους στο άθλημα η ιστορία της πέτρας είναι γνωστή, καταρχήν θα χρειαστείτε μόνο το μαγιό, έπειτα μια 12κιλη πέτρα στην αγκαλιά κι ένα μανταλάκι στη μύτη! Εκτός από αυτά χρειάζεται ψυχική δύναμη και προσπάθεια να πεισθεί το σώμα να ακολουθήσει τις επιθυμίες του μυαλού!
Η πέτρα αυτή δεν είναι παρά ο «πρόγονος» των βαρών που χρησιμοποιούνται σήμερα στις καταδύσεις και είναι ταυτόχρονα έρμα, πηδάλιο, φρένο και βάση στήριξης κατά την ανάδυση. Η πέτρα αυτή είναι δεμένη με ένα σχοινί, που μοιάζει με τον ομφάλιο λώρο και είναι το μέσο επικοινωνίας του δύτη με τη βάρκα και τον “κολαουζιέρη”, τον άνθρωπο που θα τραβήξει και θα φέρει στην επιφάνεια τον βουτηχτή. Ο τρόπος αυτός κατάδυσης ήταν ευρύτατα διαδεδομένος στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους για την αλιεία σφουγγαριών, μέχρι και τη δεκαετία του '60 και θεωρείται ο πιο ασφαλής. Τα επόμενα χρόνια αντικαταστάθηκε από το σκάφανδρο. Από τις 16 μέχρι και της 19 Ιουλίου το λιμάνι της Καρπάθου, τα Πηγάδια, έγιναν ένα διεθνές κέντρο άπνοιας και φιλοξένησαν περισσότερους από 40 αθλητές από όλο τον κόσμο.

Η Σκανταλόπετρα της Καρπάθου είναι όμως και ένας αγώνας ιστορικής τιμής και μνήμης, που ενώνει ολόκληρη την Δωδεκάνησο! Ακρβώς πριν από 103 χρόνια, στις 16 Ιουλίου 1913, από το ίδιο σημείο που σήμερα θα διεξαχθούν οι αγώνες, ο Συμιακός βουτηχτής Στάθης Χατζής έφτασε στα -77 μέτρα! Αυτός ο θρύλος που χαρακτηρίστηκε ως “Ο Έλληνας με το Διάβολο στο σώμα”, κατάφερε να μείνει 3 λεπτά και 58 δευτερόλεπτα μέσα στο βυθό και με την πέμπτη βουτιά πέτυχε να ξεσκαρώσει την άγκυρα του Ιταλικού πολεμικού πλοίου Regina Margeritta! 

Τη Δευτέρα 18/7, ο χρόνος ξεκίνησε να μέτρα το μεσημέρι, στις 14.30, όταν ο Χρόνης Χλίτσιος, με μια ανάσα και με τη Σκανταλόπετρα στα χέρια βούτηξε στη θάλασσα, λίγο έξω από το λιμάνι της Καρπάθου.
Ο καιρός ωστόσο δεν έδειξε να συγκινείται από την υπεράνθρωπη προσπάθεια των αθλητών. Οι προσευχές μέσα και έξω από τις βάρκες δεν ήταν αρκετές, η θάλασσα ήταν σκέτο ξύδι, τα μποφόρ έφταναν τα 7, έτσι ακόμη και εκείνοι που βρέθηκαν στα σκάφη, εθελοντές, κριτές και παθιασμένοι φίλοι του αθλήματος, δυσκολεύτηκαν από το ασταμάτητο κούνημα!
Η πρωταθλήτρια Τζένα Απόκοτος δοκίμασε πρώτη. Παρά τις απίστευτα αντίξοες συνθήκες, ήδη από την επιφάνεια είχε δημιουργηθεί αρνητική ψυχολογία, αλλά ειδικά στον βυθό τα δυνατά ρεύματα παρέσυραν σε κάθε κατεύθυνση, ωστόσο κατάφερε να φτάσει στα 55 μέτρα.
Λίγα λεπτά αργότερα πήρε την πέτρα ο Χρόνης Χλίτσιος, ενώ πάνω στο σκάφος του Σπύρου Σεβδαλή η σιωπή και μια ζαλάδα από το απίστευτο κούνημα είχε αγκαλιάσει όλη την ομάδα.

Μόνο η φωνή του γιατρού Νικόλα Τρικοίλη έδινε τα μέτρα από το σκοινί που τραβούσε ο βουτηχτής και χανόταν μέσα στο νερό. -10 μέτρα...20 μέτρα..30 μέτρα....40 μέτρα, 50, μέτρα..60 μέτρα...70 μέτρα... 80 μέτρα! Δεν ξέραμε αν ο Χρόνης Χλίτσιος πήγε κάθετα προς τον βυθό ή μήπως τον είχε παρασύρει πλάγια, κάποιο από τα δυνατά θαλασσινά ρεύματα. Σε τι βάθος άραγε είχε φτάσει ο Χρόνης; Σε ρόλο κολαουζιέρης ο Νικόλας Παραγιός, ο Καρπάθιος δύτης που πιστεύει και λατρεύει την Κάρπαθο, πιστός στη θάλασσα της και ήταν και ο πρώτος που αγωνίστηκε για να πραγματοποιηθούν αυτοί οι αγώνες!
Για την προστασία των απνειστών 6 δύτες είχαν πάρει θέση στο βυθό. Στα 45-50 μέτρα ήταν ο Νεοζηλανδός Σάιμον Μπάρνει, στα 30 μέτρα οι δύτες από την Σάμο, Αλέξανδρος Μαλαγάρης με τον Γιώργο Στάντζο, ενώ στην επιφάνεια μέχρι τα 20 μέτρα η Άννα Μαρία Βασιλαράκη, ο Ντίνος Πρωτόπαπας και ο σπουδαίος Ιταλός γιατρός Ντιέγκο Ολιβάρι.
Η ανάσα του Βολιώτη αθλητή κράτησε 2 λεπτά και 28 δεύτερα!
Βγήκε στην επιφάνεια και κανείς δεν μίλησε, δεν τολμούσε να ρωτήσει σε τι βάθος είχε φτάσει, όλοι ανυπομονούσαν να τον ακούσουν. Να μας πει τι έδειξαν τα ρολόγια του! Και ναι, πράγματι είχε καταφέρει να σπάσει το ρεκόρ, αυτό που είχε γίνει ακριβώς στο ίδιο σημείο πριν από 103 χρόνια!
Λίγα λεπτά αργότερα και αφού ακολούθησε πιστά το πρωτόκολο και την διαδικασία μετά από τέτοια βάθη, ανέβηκε στο σκάφος χαμογελαστός, ήταν ευτυχισμένος, όπως είμασταν και όλοι όσοι παρακολουθήσαμε από κοντά την απίστευτη προσπάθεια του.
Ήταν η πρώτη φορά που ο 45χρονος Χρόνης Χλίτσιος έφτανε τόσο βαθιά, ήταν μια και μοναδική, μια υπερπροσπάθεια που έδειξε την παγκόσμια κλάση του έλληνα αθλητή και μας προετοιάζει για απίστευτες θαλασσινές συγκινήσεις. Για τον Χρόνη το παγκόσμιο ρεκορ που φτάνει τα 107 μέτρα είναι μια πρόκληση που σίγουρα θα θελήσει να σπάσει.
Ο γιατρός και ψυχή της σύγχρόνης Σκανταλόπετρας, ο Νικόλας Τρικοίλης, χρησιμοποίησε τη λέξη «Άθλος», για να χαρακτηρίσει όλες τις προσπάθειες που πραγματοποιήθηκαν στις 18.7.2016 κάτω από τόσο αντίξοες καιρικές συνθήκες και δεν ξέχασε ούτε τους εθελοντές, τους δύτες και όσους φίλους της άπνοιας, που στάθηκαν στο πλάι των αθλητών και βοήθησαν να σπάσει το πολύχρονο Πανελλήνιο ρεκόρ. Το νέο ρεκόρ που ανέβασε την ψυχολογία σε κείνους που αγαπούν τη Σκανταλόπετρα ακούει στο όνομα Χρόνης και από σήμερα φτάνει τα 80,7 μέτρα!
Η Κάρπαθος, όλα τα Δωδεκάνησα, ζουν ανεπανάληπτες στιγμές και καμαρώνουν ξεχωριστά κάθε μια από τις ψυχωμένες καφτές κάθετες βουτιές των πρωταθλητών, της Τζένας Απόκοτος και του Χρόνη Χλίτσιου, μάλιστα όπως καταγράφηκαν στις υποβρύχιες κάμερες θυμίζουν τα σχέδια αρχαίων Ελλήνων, όταν βουτούσαν για να μαζέψουν σφουγγάρια από τον βυθό.
Όσο για τον σεμνό και πάντα πρόθυμο Χρόνη Χλίτσιο, έδωσε το στίγμα της βουτιάς του με μια λέξη: «Ήταν μια βουτιά ψυχής! Με τόσο άσχημο καιρό εμείς δεν γινόταν αλλιώς, τα δώσαμε όλα! Όμως μόνο με την ψυχή μπορείς να πας κάτω! Φτάνει να αγαπάς αληθινά και να πιστεύεις σε αυτό που κάνεις!».

πηγή cnngreece