noodles volos banner

Ανακοίνωση για τη μείωση ωρών φυσικής αγωγής στα σχολεία

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Συνταξιούχων Καθηγητών Φυσικής Αγωγής για τη μείωση των ωρών γυμναστικής στα σχολεία.

Συγκεκριμένα:

«Με ανάμικτα συναισθήματα  εμείς του Συλλόγου Συνταξιούχων Καθηγητών Φυσικής Αγωγής ,διαβάσαμε τις αποφάσεις προοδευτικής υποβάθμισης και συρρίκνωσης του μαθήματος Φυσικής Αγωγής με μια ώρα  την εβδομάδα .στο σχολικό πρόγραμμα από το ΥΠΕΠΘ παρά τις αντιδράσεις διάφορων φορέων

.Χωρίς λογική και με σύντομες διαδικασίες ,οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής πρότειναν και αποφάσισαν την περικοπή ωρών γύμνασης-άθλησης από τους μαθητές των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης ,όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τις 10/10/2007 με ψήφισμά του καθιέρωσε για τα κράτη μέλη του, τρίωρη γύμναση των μαθητών την εβδομάδα και όπου υπάρχει δυνατότητα να επεκταθεί πέραν και  αυτών των ωρών.

Ενώνουμε τη φωνή διαμαρτυρίας μας με όλους εκείνους που έχουν ιστορική γνώση, αναγκαιότητας καθημερινής συμμετοχής του μαθήματος της γυμναστικής στην γενικότερη μορφωτική αγωγή και ολοκλήρωση του μαθητή .

΄Ολοι διαβάσαμε ,μελετήσαμε τους υπερήφανους προγόνους μας με τις παιδαγωγικές τους θεωρίες και αποτελέσματα στο θέμα γυμναστική-άθληση ,να πλάσουν πολίτες υγιείς, εύρωστους, δυνατούς με ψυχικό σθένος , επιμένοντας στο ότι η γυμναστική επιδρά ευεργετικά στις ψυχικές δυνάμεις

Τα ίδια έχουμε  μεταγενέστερα και με τους σύγχρονους μελετητές των ιδεών και αξιών του Πλάτωνα , Σωκράτη, Θουκιδίδη, Αριστοτέλη, Πυθαγόρα, Γοργία ,Γαληνό Πλούταρχο, Φιλόστρατο ,τους Γερμανούς Σκανδιναβούς ΄Αγγλους SAURBIER, WEIRICH, LINK ,.LOCK,GUTS-MUTS BASEDOW, SALZMANN, ARNOLD,.ROUSSEAU που προέβαλαν την ανάγκη της κίνησης, γύμνασης και της καλλιέργειας των σωματικών ικανοτήτων , παράλληλα προς το πνεύμα με τη δημιουργία δικών των σχολών προσπαθώντας να αποδείξουν ότι η αγωγή δεν είναι μόνο διανόηση αλλά και σωματική άσκηση συμπεριλαμβάνοντας εβδομαδιαία καθημερινή ενασχόληση του μαθητή με τη γυμναστική-άθληση.

Δεν υπάρχει λόγος τώρα  εμείς εδώ να αποδείξουμε  τα αυτονόητα ..

Ζήσαμε  επαναστατικές εκπαιδευτικές αλλαγές  , κοινωνικές αναγκαίες μεταρρυθμίσεις τόσο στη χώρα μας όσο στην Ευρώπη και Παγκόσμια και μέσα από αυτά επεκράτησε η ανάγκη κίνησης –γύμνασης και μέσω αυτών η καλλιέργεια των σωματικών ικανοτήτων παράλληλα προς το πνεύμα.

Ποιο μάθημα ή άλλο μέσο παιδείας δίνει στο μαθητή αξίες ιδανικά και αρχές που να διασφαλίζουν την αρμονία σώματος και ψυχής;

Εδώ το παιδί ,ο μαθητής θα γνωρίσει τον εαυτό του .Εδώ θα αποκαλύψει τη ψυχοσύνθεσή του. Εδώ εξομολογείται έμμεσα και φανερώνει τα συναισθήματά του τις ψυχικές του εντάσεις τις αδυναμίες του, τα προτερήματά του. Μέσα σε αυτό το γενικότερο χώρο της αγωγής τα παιδιά και όσοι ασχολούνται με την παιδεία τους θα μάθουν το μέγεθος της αυτοσυγκράτησης , ετοιμότητας, αντίληψης ,οξυδέρκειας αυτοπεποίθησης ανεξάρτητης και ελεύθερης σκέψης .

Ακόμη θα γνωρίσει το μέγεθος της αγωνιστικότητας , άμιλλας, θάρρους, τιμιότητας, πειθαρχίας, δικαιοσύνης αλληλοσεβασμού, δημοκρατικότητας.

Εδώ αναγεννιέται συνέχεια πνευματικά , συναισθηματικά , ψυχοκινητικά .

Να δέχεται ταπεινά τη νίκη του και να μη ντρέπεται γιατί νικήθηκε αλλά να ντρέπεται γιατί κέρδισε παίζοντας κακά και άτιμα. Εδώ καλλιεργούνται οι αρχές του Ολυμπισμού με πνεύμα ελεύθερο απαλλαγμένο Εθνικών , πολιτικών, οικονομικών, ή άλλων δεσμεύσεων. .Ευχόμαστε οι φωνές μας να φτάσουν εγκαίρως στα γραφεία των υπευθύνων και αρμοδίων και να  τακτοποιηθεί η άδικη αυτή ρύθμιση  που αδικεί  κατάφορα  τη σχολική συνοχή.

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ  ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ».