noodles volos banner

Το Σαββατοκύριακο η 6η Θεσσαλική Ορειβατική Συνάντηση

Το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Σεπτεμβρίου 2017 διοργανώνεται στα Χάνια Πηλίου η 6η Θεσσαλική Ορειβατική Συνάντηση (6η Θ.Ο.Σ.) από τους συλλόγους της Μαγνησίας  ΕΟΣ ΒΟΛΟΥ, ΕΟΣ ΑΛΜΥΡΟΥ και ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΒΟΛΟΥ «Ο ΠΑΝ».

Ο θεσμός αυτός καθιερώθηκε εδώ και μερικά χρόνια, ύστερα από πολλές συναντήσεις των ορειβατικών συλλόγων της Θεσσαλίας και ύστερα από πρόταση του Φυσιολατρικού Ομίλου Βόλου. Έτσι, κάθε χρόνο τέτοια εποχή, σε διαφορετική θέση στις Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλίας, γίνεται μια τέτοια συνάντηση, όπου εκτός από τη σύσφιξη των σχέσεων και την κοινή ορειβασία και πεζοπορία, τίθενται και προβλήματα που κυρίως απασχολούν τους ορειβάτες, όπως σημάνσεις-διανοίξεις μονοπατιών,  προστασία και σεβασμός του δάσους και της φύσης γενικότερα, συμβουλές για τη συμπεριφορά των ορειβατών στο βουνό και άλλα σχετικά θέματα.

Οι ορειβάτες που συμμετέχουν στις συναντήσεις αυτές, έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον τόπο, όπου γίνεται η εκάστοτε συνάντηση, να γνωρίσουν καινούρια μονοπάτια και τοποθεσίες,, έτσι ώστε να τα συμπεριλάβουν αργότερα και στα  προγράμματα των δικών τους συλλόγων.

Στη φετινή διοργάνωση που γίνεται στα Χάνια Πηλίου, οι συμμετέχοντες θα περπατήσουν ένα καινούριο μονοπάτι που ερευνήθηκε, καθαρίστηκε και σηματοδοτήθηκε από τον Ε.Ο.Σ. Βόλου και τον Σύλλογο Απανταχού Μακρυρραχιωτών και περπατήθηκε για πρώτη φορά στις 29/5/2016, το «Μονοπάτι των καταρρακτών», όπως ονομάστηκε.

Είναι μια καταπληκτική διαδρομή μέσα σε δάσος οξιάς και καστανιάς, σε ένα μέχρι τώρα άγνωστο μονοπάτι, παράλληλο με την πορεία του Μεγάλου ρέματος. Το ρέμα αυτό βρίσκεται ανάμεσα Ανήλιο και Μακρυρράχη και καταλήγει στην παραλία του Μπάνικα. Αυτό που κυρίως χαρακτηρίζει τη διαδρομή και την κάνει ξεχωριστή, είναι τα πολλά τρεχούμενα ορμητικά νερά, που σχηματίζουν εντυπωσιακούς καταρράκτες και λιμνούλες (βάθρες) στα σημεία, όπου συναντούμε και διασχίζουμε το ρέμα (τουλάχιστον σε τρία). Έτσι, όταν περπατήθηκε, αυθόρμητα ονομάστηκε ''Μονοπάτι των Καταρρακτών''.

Το μονοπάτι περνάει από τη θέση «νησάκι», από το καταφύγιο των κυνηγών, από το εκκλησάκι της Παναγίτσας κι από άλλες θέσεις γνωστές στους ντόπιους. Πλήρης περιγραφή και όλα τα ενημερωτικά στοιχεία υπάρχουν στη σελίδα «περπατώντας στο Πήλιο»http://walking-pilion.blogspot.gr, την οποία επιμελείται ο ΕΟΣ ΒΟΛΟΥ.

Το πρόγραμμα ξεκινάει με την υποδοχή των συμμετεχόντων το Σάββατο το απόγευμα, οι οποίοι θα διανυκτερεύσουν στο καταφύγιο του Φυσιολατρικού Ομίλου Βόλου «Ο ΠΑΝ», στα Χάνια, στα «βαγόνια» του ΕΟΣ ΒΟΛΟΥ, σε σκηνές ή και στους ξενώνες.

Το βράδυ θα παρατεθεί δείπνο, θα γίνουν οι συναντήσεις των προεδρείων, παρουσίαση του βιβλίου του παλαιού ορειβάτη, εκπαιδευτικού και συγγραφέα Δημήτρη Κωνσταντάρα-Σταθαρά: «32 χρόνια στα βουνά της Ελλάδας» και νυχτερινή πορεία από τα Χάνια στην κορυφή Γολγοθάς.

Την Κυριακή το πρωί θα γίνει η πορεία Χάνια-καταρράκτες-Μακρυρράχη, που θα καταλήξει στην πλατεία της Μακρυρράχης, όπου θα ακολουθήσει φαγητό με ζωντανή, παραδοσιακή μουσική και το σχετικό γλέντι, που θα αποτελέσει και το κλείσιμο της φετινής διοργάνωσης, ανανεώνοντας το ραντεβού για την επόμενη χρονιά.

Να συμπληρώσουμε ακόμη πως κατά τη διάρκεια της χρονιάς γίνονται και κοινές πορείες όλων των Θεσσαλικών συλλόγων, σε διαφορετικό νομό κάθε φορά.

Η οργανωτική επιτροπή καλεί όλους τους λάτρεις του βουνού και ειδικά του Πηλίου να προσέλθουν την Κυριακή το πρωί στα Χάνια, είτε με το λεωφορείο που θα ξεκινήσει από τον ΕΟΤ στις 7.00 η ώρα, είτε με τα δικά τους αυτοκίνητα στο πρώτο πάρκινγκ του χιονοδρομικού το αργότερο 8.45. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 9.00.

Για οποιαδήποτε πληροφορία: Γ. Χαραλαμπίδου (6977806329), Δ. Πατσιαλίδης (6983507553), Κ. Κωστοπούλου (6974539376)