noodles volos banner

Κατεδάφιση Λεωφόρου και μεταφορά του γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Γουδή

Το «πράσινο φως» για την προώθηση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης, με την εφαρμογή του οποίου θα αλλάξει ριζικά όψη η Αθήνα, αναμένεται να ανάψει από τη σημερινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη.

Με την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να καλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου τον Γ. Καμίνη, για να συζητήσουν αναλυτικά για τις δράσεις και τις συνέργειες που απαιτούνται μεταξύ Πολιτείας και Αυτοδιοίκησης, φαίνεται ότι ξεκινά άμεσα η επίσημη διαβούλευση με βάση ένα καλά επεξεργασμένο σχέδιο.

H κυβέρνηση προσβλέπει στη διεξαγωγή ενός εποικοδομητικού δημοσίου διαλόγου, καθώς τίθενται επί τάπητος κρίσιμα ζητήματα για το μέλλον της Αθήνας - και σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να παρουσιαστούν και διαφορετικές προτάσεις, παρά το γεγονός ότι έχει γίνει αρκετή παρασκηνιακή δουλειά για να μην εμφανιστούν μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των παρεμβάσεων.

Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε πολύωρη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό στην οποία συμμετείχαν ο υπ. Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, ο υπ. Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, ο υπ. Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, ο αναπληρωτής υπ. Οικονομίας, Αλ. Χαρίτσης, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Βασιλειάδης, και η περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου. Στόχος του πρωθυπουργού είναι η αλλαγή σελίδας στον αναπτυξιακό τομέα να ξεκινήσει από την «καρδιά» της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ολοκληρωμένο Σχέδιο που θα τεθεί σήμερα στις 5 το απόγευμα στο τραπέζι του Μαξίμου αξιοποιείται με στόχο την αναζωογόνηση της πόλης με έργα αστικών αναπλάσεων, στήριξης της επιχειρηματικότητας και της κοινωνικής ανασυγκρότησης, και μάλιστα με διαχείριση των πόρων που ήδη έχουν εξευρεθεί για τις κορυφαίες παρεμβάσεις. Ο ορίζοντας για την εκτέλεση των παρεμβάσεων φτάνει και υπερβαίνει το 2021, έτος-ορόσημο για τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Μεταφορά του γηπέδου του Παναθηναϊκού

Η πρώτη παρέμβαση, αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, θα αφορά την έκταση που καταλαμβάνουν τα φυτώρια του Δήμου Αθηναίων, πίσω από το Νοσοκομείο της Αεροπορίας (ΓΝΑ 251). Εκεί σχεδιάζεται να μεταφερθεί το Γήπεδο του Παναθηναϊκού. Η έκταση βρίσκεται δίπλα στον σταθμό Κατεχάκη του μετρό και έχει εύκολη οδική πρόσβαση και από την Αττική Οδό. Παράλληλα, σε συνεννόηση με τον υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη, σχεδιάζεται η γραμμή 4 του μετρό, που ξεκινά από Γαλάτσι και συνεχίζει Εξάρχεια, Ευαγγελισμό, Ζωγράφου, Πανεπιστημιούπολη, να καταλήγει έξω από το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Επί της ουσίας, το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή γηπέδου ως 30.000 θέσεις, το κόστος του οποίου θα φτάσει τα 40-50 εκ. ευρώ. Εκτός από την χρηματοδότηση της Alpha Bank, με την οποία έχει κάνει ήδη επαφές η κυβέρνηση, στη χρηματοδότηση θα συμμετάσχει και η Περιφέρεια, όσον αφορά τα υποστηρικτικά έργα, όπως έγινε και στο γήπεδο της ΑΕΚ. Αυτό είναι λογικό, αφού δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το δημόσιο, έργο συγκεκριμένης εταιρίας.

Στην κυβέρνηση εμφανίζονται αισιόδοξοι, αφού θεωρούν πως δε θα υπάρξουν προσφυγές για το σχέδιο, από τη στιγμή που πρόκειται για μια περιοχή που δεν κατοικείται. Ουσιαστικά πρόκειται για τον χώρο, πίσω από το νοσοκομείο της Αεροπορίας. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι θα θωρακίσουν το έργο, αφού οι σκόπελοι θα ξεπεραστούν, μιας και είναι ένα συνολικό έργο για τον Υμηττό.

Παράλληλα, υπάρχουν σκέψεις για πρόταση δημιουργίας γηπέδου και στο Βοτανικό, για να καλυφθούν οι ανάγκες του Ερασιτέχνη. Πάντως, αυτή η πρόταση δεν αναμένεται να αντιμετωπιστεί θετικά, αφού οι «πράσινοι» είναι αντίθετοι με την δημιουργία γηπέδου στην περιοχή. Το σύνθημα άλλωστε που είχε επικρατήσει, όταν είχε ανοίξει πάλι η κουβέντα για τον Βοτανικό, ήταν... «Στον Ελαιώνα, ούτε στον άλλο αιώνα».

Η κατεδάφιση της Λεωφόρου

Η ανέγερση του νέου γηπέδου του ΠΑΟ θα σημάνει, όπως σχεδιάζεται, τη μεταφορά του από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Το ολοκληρωμένο σχέδιο περιλαμβάνει, άλλωστε, την κατεδάφιση του γηπέδου εφόσον συντελεστεί η ανοικοδόμηση του νέου. Έτσι, μετά την κατεδάφιση προβλέπεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η ενοποίηση με τα Προσφυγικά (τα διατηρητέα κτίρια) της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και η υπογειοποίηση της γέφυρας επικοινωνίας στο συγκεκριμένο σημείο της λεωφόρου. Ουσιαστικά θα δημιουργηθεί ένας ενιαίος χώρος πρασίνου από τον Λυκαβηττό που θα περνά από την Αλεξάνδρας και θα καταλήγει στα Προσφυγικά.

Ακόμα μία ισχυρή παρέμβαση, που θα εξασφαλίσει επίσης τους όρους για νέες θέσεις εργασίας και θα δώσει περαιτέρω αναπτυξιακή προοπτική, αφορά στην ανάπλαση του Ελαιώνα στον Βοτανικό. Εκεί το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία χώρων και εγκαταστάσεων μαζικού αθλητισμού, γήπεδα 5x5 καθώς και κολυμβητήριο.

Θα δημιουργηθεί ένας ενιαίος χώρος πρασίνου από τον Λυκαβηττό που θα καταλήγει στα Προσφυγικά.