noodles volos banner

Ο Εθν. Ολυμπιακός Βόλου του 1962

Σαν σήμερα πριν από 52 χρόνια έγινε η σέντρα στην πρώτη Β' Εθνική και ο Ολυμπιακός Βόλου ήταν ο εκπρόσωπος της Μαγνησίας. Στην παραπάνω φωτογραφία, μπορείτε να δείτε μία ενδεκάδα του 1962 με τους μεγάλους ποδοσφαιριστές που ανέδειξε η ερυθρόλευκη ομάδα,

Στην πάνω σειρά οι Σ. Μανθογιάννης, Λ. Βλαχάβας, Μαντζαφλέρης, Δελμουχτάρης, Παππάς, Ν. Πρίντζος. Στην κάτω σειρά οι Κ. Μανθογιάννης, Συνετόπουλος, Μποτίνος, Γιαλατζής, Βογιατζάκης.

 

Η φωτογραφία προέρχεται από το βιβλίο "ΑΟ Βόλου Εθν. Ολυμπιακός, 1937-1987: 50 χρόνια ιστορίας" του Γιώργου Καρεκλίδη. Ακολουθεί το απόσπασμα του βιβλίου για τη σεζόν 1962-1963:

Στις 30 Αυγούστου 1962 η ολομέλεια της ΕΠΟ αποφασίζει την καθιέρωση μόνιμης β' Εθνικής με την συμμετοχή 60 ομάδων χωρισμένων σε τέσσερες ομίλους. Η διεύρυνση των ομάδων β' Εθνικής δημιούργησε πολλές περιπλοκές. Τριάντα σωματεία από τα 36 που είχαν μετάσχει στο πρωτάθλημα β' Εθνικής 1961 - 62 σε κοινή σύσκεψη αποφάσισαν να πιέσουν την ΕΠΟ ώστε και την προσεχή αγωνιστική περίοδο να πάρει μέρος ο ίδιος αριθμός ομάδων.
Στις 30 Σεπτεμβρίου ο Ολυμπιακός μετέχοντας στο Δ' όμιλο, κάνει πρεμιέρα στην Καρδίτσα φέρνοντας ισοπαλία 0-0 με την Αναγέννηση, σε ένα δραματικό και αμφίρροπο αγώνα. Την επομένη Κυριακή πετυχαίνει την πρώτη του νίκη στο στάδιο επι της Παλλαμιακής με 4-1 και παίρνει την πρωτοπορία στην βαθμολογία. Δύο γκολ ο Μουντούλιας και από ένα οι Μποτίνος και Τσιτσιγιάννης.
Η επιτυχής πορεία του Εθνικού - Ολυμπιακού συνεχίζεται και στα Ιωάννινα κερδίζει τον Αβέρωφ 2-0, με γκολ των Τσιτσιγιάννη Μποτίνου. Η επιτυχία της βολιώτικης ομάδας σκορπίζει αισιοδοξία στους φιλάθλους. Την άλλη όμως Κυριακή χάνει στην 'Εδεσσα 3-0, χωρίς να χάσει και την πρώτη θέση στο βαθμολογικό πίνακα. Το «πατατράκ» για τους Ερυθροκίτρινους ήλθε όμως στον αγώνα με τον Ολυμπιακό Κοζάνης στο Βόλο. Η Βολιώτικη ομάδα έχασε 2-1 (Μακρής) και την πήρε η κατηφόρα χάνοντας στην συνέχεια και στην Άμφισσα 1-0.
Οι αποτυχίες όμως αυτές ήταν η απαρχή μιας θριαμβευτικής πορείας. Ο Εθν. Ολυμπιακός κερδίζει εκτός έδρας τον Ηρακλή Λαρίσης 1-0 (Ρηγούλιας), τον Λαρισαϊκό 1-0 (Βαρούτσικος), 0-0 με την Αναγέννηση στην Άρτα, την Βέροια 2-0 (Μποτίνος, Ρηγούλιας).
Οι βολιώτες περίμεναν τώρα τον πρωτοχρονιάτικο μπουναμά από τον Ολυμπιακό αλλά στις 29 Δεκεμβρίου μιά οδυνηρή ήττα τους περίμενε.
Από τον κατώτερο του Ολυμπιακό Λαμίας ο Εθνικός Ολυμπιακός χάνει 4-1 (Μποτίνος) και αρχίζει μιά εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία με συνεχείς ατυχίες. Ισοπαλία 2-2 στον Βόλο με τον πρωτοπόρο Άρη Πτολεμαίδας (τα γκολ Κ. Μανθογιάννης) 1-1 με τον Αχιλλέα στα Τρίκαλα (Το γκολ πάλι ο Κ. Μανθογιάννης).
Σ' αυτό το παιχνίδι που έγινε στις 13 Ιανουαρίου 1963 έκανε και την πρώτη επίσημη εμφάνιση του ο Τάκης Συνετόπουλος που ήταν η αποκάλυψη. Επίσης την τεχνική ηγεσία αναλαμβάνει ο Ιταλός Τρεβιζάν που από δύο χρόνια ήταν στην Νίκη και ύστερα στον Άρη.
Στις 20 Ιανουαρίου ο Ολυμπιακός χάνει 1-0 από την Α.Ε Τρικάλων στο Βόλο και στην συνέχεια κερδίζει την Παλαμμιακή 2-1 εκτός έδρας (Γιαλατζής, Μποτίνος), την Αναγέννηση Καρδίτσας 3-1 (Μποτίνος, Συνετόπουλος, Γιαλατζής), τον Αβέρωφ Ιωαννίνων 1-0 (Βογιατζάκης) τον Εδεσσαϊκό 2-0 (Κ. Μανθογιάννης) και διεκδικεί άνοδο στην Α' Εθνική. Η αισιοδοξία μεγαλώνει με την ισοπαλία 1-1 μέσα στην Κοζάνη (το γκολ ο Μποτίνος) και το 6-0 επι του Αμφισσαϊκού (Μποτίνος 2, Βογιατζάκης 2, Κ. Μανθογιάννης Γιαλατζής) όμως η αδικία του διαιτητή τον φρέναρε στο παιχνίδι με τον Ηρακλή Λαρίσης στο στάδιο με αποτέλεσμα να χαθεί ένας βαθμός (0-0) και να ακολουθήσουν, ήττα από τον Λαρισαϊκό 3-2 (Ρηγούλιας Κ. Μανθογιάννης) και νίκη επι της Αναγέννησης Άρτας 2-1 (Παππάς, Σ. Μανθογιάννης).
Ενώ είναι δεύτερος ο Ολυμπιακός στη βαθμολογία, μετά τον Αχιλλέα Τρικάλων, χάνει στην Βέροια 1-0 κερδίζει τον Ολυμπιακό Λαμίας 6-0 (Μανθογιάννης, Γιαλατζής) κερδίζει στο ντέρμπυ τον Αχιλλέα Τρικάλων 2-1 (Συνετόπουλος, Γιαλατζής), αλλά είναι πλέον αργά να διεκδικήσει τον τίτλο διότι ο Εδεσσαϊκός έχει ξεφύγει. Έτσι την τελευταία αγωνιστική χάνει από την Α.Ε Τρικάλων 2-1 (Τσιτσιγιάννης) τερματίζοντας τελικά στην 5η θέση.

Ο Ολυμπιακός έδωσε στο πρωτάθλημα 28 αγώνες. Πέτυχε 13 νίκες 7 ισοπαλίες και ηττήθηκε 8 φορές. Σκόρερ των 45 τερμάτων ήταν Κ. Μανθογιάννης 10, Μποτίνος 9, Γιαλατζής 5, Συνετόπουλος, Βογιατζάκης 4, Τσιτσιγιάννης Ρηγούλιας 3, Παππάς, Μουντούλιας 2, Σ. Μανθο-γιάννης, Μακρής, Βαρούτσικος 1.
Ο Εθνικός - Ολυμπιακός χρησιμοποίησε 22 ποδοσφαιριστές. Αρχιπιστοί και στα 28 παιχνίδια οι Μαντζαφλέρης και Αντ. Παππάς. Στη συνέχεια Ρηγούλιας 26, Βλαχάβας, Μποτίνος, Γιαλατζής 25, Βογιατζάκης 22, Κ. Μανθογιάννης 21, Σ. Μανθογιάννης 18, Συνετόπουλος 15, Ανέστης Ιωσηφίδης 1, Δελημουχτάρης 12, Μουντούλιας/Τσιτσιγιάννης 11, Βαρούτσικος, Μακρής 8, Χρυσοχού 7, Μαργαρίτης 6, Κουτσονίδης 3, Δημόπουλος, Πρίντζος Νικ. 2 και Γκέκας 1.

 

Last modified onTuesday, 30 September 2014 10:15