noodles volos banner

"Να ‘ναι ήσυχοι οι φίλαθλοι του Βόλου, η Πύδνα θα επιστρέψει στη βάση της" (ηχητικό)

Στο Ράδιο Ένα 102,5 στην εκπομπή του Γιώργου Καρεκλίδη φιλοξενήθηκε ο πρώην πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής ποδοσφαίρου της Νίκης Βόλου, Σάκης Τζήμας και αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην υπόθεση του Ν.Π.Σ. Βόλος και εξήγησε γιατί θεωρεί δεδομένη την επιστροφή της ομάδας αυτής στο Νομό Πιερίας και το Κίτρος και γιατί ήταν παράνομη η εγγραφή της στην ΕΠΣΘ. Επίσης, επισημαίνει ότι Νίκη Β. και Ολυμπιακός Β. θα μπορέσουν να διεκδικήσουν χρηματικές αποζημιώσεις, ενώ διαβεβαίωσε ότι η υπόθεση έχει κλειδώσει και πως ο φίλαθλος κόσμος του Βόλου μπορεί να είναι ήσυχος για το μέλλον της ξενόφερτης ομάδας.

Αναλυτικά:

Η αρχική του τοποθέτηση:

"Επειδή ο κόσμος πρέπει να ξέρει την αλήθεια και να γνωρίζει τον ρόλο του καθενός, θα μου επιτρέψετε να κάνω μία εισαγωγή.

Εγώ αγαπώ τη Νίκη Βόλου, υπηρέτησα αυτήν την ομάδα κι είμαι φίλος της, άσχετα με τα όποια λάθη έκανα πέρσι που εξάλλου τα αναγνώρισα. Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στον Βόλο για το νέο γραφείο που ανοίγουμε στην πόλη, σε συνεργασία με έναν ασφαλιστικό "κολοσσό".

Φυσικά, θα συμμετάσχω σε κάποια επιπλέον θέματα που μπορούν να βοηθήσουν την πόλη του Βόλου, μαζί με ανθρώπους που ενδιαφέρονται να τηρηθεί η νομιμότητα. Να πούμε, λοιπόν, στον κόσμο τι περίπου συμβαίνει. Αυτή η ιστορία ξεκινάει όταν πήγα να κάνω την πρώτη κατάθεση συμμετοχής της ομάδας μου στην ΕΠΣ Πιερίας. Είναι αδιαπραγμάτευτο το γεγονός πως μία ομάδα δημοκρατικά μπορεί να μεταφερθεί από μία Ένωση στην άλλη, όταν φυσικά το επιτρέπει ο νόμος, άσχετα με τις διαμαρτυρίες του οποιουδήποτε. Πρέπει, όμως, να γίνει νόμιμα. Ορθώς η Νίκη Βόλου κι ο Ολυμπιακός Βόλου, εξυπηρετώντας τα συμφέροντά τους, προσέφυγαν στα δικαστήρια για τη μη συμμετοχή του νέου συλλόγου στη Γ' Εθνική, έχοντας δύο εξαιρετικές διοικήσεις και σε συνεργασία με τους νομικούς συμβούλους τους.

Προσέξτε, όμως, τι έγινε. Ο νομοθέτης έχει προβλέψει τα εξής: Υπάρχει ένα χωριό που έχει μία ομάδα, η οποία με κόπο και αγώνες έχει δημιουργήσει ένα γήπεδο. Αυτό το γήπεδο, το οποίο ανήκει στην κοινότητα, επιβάλλεται να παραχωρηθεί στο σύλλογο αυτόν, κατόπιν σχετικής του αίτησης.

Έτσι, λοιπόν, κάθε ομάδα σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας, στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, διαθέτει ένα γήπεδο. Αν, όμως, πρόκειται για ένα σωματείο που εγγράφεται πρώτη φορά σε μία νέα ΕΠΣ, όπως συνέβη στην περίπτωση με τον ΝΠΣ Βόλος και την ΕΠΣ Θεσσαλίας, υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις που γράφονται στα άρθρα 12 και 13 του κανονισμού, οι οποίες πρέπει να τηρηθούν από την εκάστοτε Ένωση και, ακολούθως, από την ΕΠΟ.

Με έκπληξη διαπιστώθηκε ότι συγκεκριμένες από αυτές τις προϋποθέσεις δεν τηρήθηκαν. Η πιο βασική προϋπόθεση εγγραφής και συμμετοχής του νέου σωματείου στην ΕΠΣ Θεσσαλίας είναι η παραχώρηση γηπέδου στην ομάδα για πέντε χρόνια. Το αναφέρει ρητά ο κανονισμός στο άρθρο 12. Πρέπει να υπάρχει ιδιόκτητο γήπεδο ή παραχωρητήριο γηπέδου με ιδιωτικό συμφωνητικό για πέντε έτη. Αυτό το αναφέρει ο νομοθέτης, για να μην μπορεί καθημερινά να ιδρύεται και μία διαφορετική ομάδα. Να πάει, δηλαδή, το αίτημα της ίδρυσης νέας ομάδας στην κοινωνία κι η Πολιτεία που έχει στη δικαιοδοσία της τα γήπεδα του Νομού θα είναι αυτή που θα αποφασίσει αν δέχεται μία νέα ομάδα στην περιοχή. Η νέα ομάδα, στις 8 Ιουνίου, έστειλε αίτημα παραχώρησης του γηπέδου της Νεάπολης στον ΔΟΕΠΑΠ - ΔΗΠΕΘΕ, με τη διεύθυνση του τμήματος αθλητισμού της Δήμου να της το παραχωρεί για ένα έτος, κι όχι για πέντε, όπως προβλέπει ο νόμος.

Ο κανονισμός, στο άρθρο 12, αναφέρει στο τέλος του ότι αν το σωματείο δεν πληροί μία από αυτές τις προϋποθέσεις, δε μπορεί να εγγραφεί στη νέα Ένωση. Παράλληλα, στο άρθρο 13 αναφέρει, επίσης, ότι η κάθε ΕΠΣ, για να εγγράψει ένα σωματείο και το σωματείο να έρθει σε επαφή με τον Δήμο της εκάστοτε περιοχής, πρέπει να μιλάμε για ίδρυση νέου ποδοσφαιρικού συλλόγου.

Αυτό σημαίνει πως, αν είχε προσκομιστεί το έγγραφο παραχώρησης του γηπέδου της 8ης Ιουνίου από τον Δήμο στον ΝΠΣ Βόλος, από τους νομικούς Νίκης και Ολυμπιακού στο δικαστήριο, η εξέλιξη της υπόθεσης θα ήταν διαφορετική. Δεν θα μπορούσε να επιτραπεί στην ΕΠΣΘ να εγγράψει αυτήν την ομάδα ως νέο σωματείο, εφόσον η συγκεκριμένη προϋπόθεση δεν τηρήθηκε.

Βέβαια, αυτό δε μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση. Αυτό που με παραξενεύει αρκετά είναι πως στο άρθρο 13 αναφέρει ξεκάθαρα πως, όταν τα χαρτιά αυτά φύγουν από την Ένωση και πάνε στην Ομοσπονδία, είναι χρέος της ΕΠΟ να τα επανεξετάσει. Εδώ, λοιπόν, είναι το ερώτημα: Είναι δυνατόν να μην τα έλεγξε ξανά; Είναι σαν να χάνω μία υπόθεση από λάθος, να κάνω έφεση και το δικαστήριο να μην εντοπίσει στην επανεξέταση το λάθος. Συνεπώς, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχει υπάρξει σημαντική παράβλεψη".

Για το αν, κατά τη δική του άποψη, η μεταφορά της Πύδνας Κίτρους στον Βόλο έγινε νόμιμα:

"Δεν χωράει καμία αμφιβολία επ' αυτού. Υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις, κατά τη γνώμη μου, οι οποίες αυτή τη στιγμή δε γίνεται να δημοσιοποιηθούν. Ήδη αυτήν την υπόθεση την χειρίζονται άνθρωποι του νόμου, έχει παρέμβει εισαγγελέας, νομίζω. Αυτό που είναι βασικό να καταλάβει ο κόσμος είναι ότι η Πολιτεία στον Βόλο, διά των οργάνων της, έπρεπε να τηρήσει αυτήν την προϋπόθεση που αναφέραμε προηγουμένως, προκειμένου να γίνει η εγγραφή στην Ένωση".

Για το ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις για την ομάδα του ΝΠΣ Βόλος, από εδώ και πέρα:

"Εγώ δε μπορώ να κρίνω, θα σας πω, όμως, τη γνώμη μου. Πιστεύω ότι το νόμιμο θα είναι να επιστρέψει η ομάδα αυτή στη βάση της, στο Κίτρος. Εκεί, λογικά, της έχει παραχωρηθεί γήπεδο για πέντε χρόνια, εκεί δραστηριοποιήθηκε η ομάδα για πολλά χρόνια, εκεί πήρε την άδεια συμμετοχής του πρωταθλήματος. Είναι κάτι που δεν το λέω εγώ αυθαίρετα, το αναφέρει ρητά ο Νόμος. Στη νομοθεσία δεν αναφέρει πως αν δεν καλύπτεται μία από τις προϋποθέσεις που αναφέραμε προηγουμένως, θα δούμε τι μπορεί να γίνει στην πορεία. Αναφέρει πως αν δεν τηρείται κάτι από τα παραπάνω, δε μπορεί να γίνει η εγγραφή στην Ένωση. Είναι ξεκάθαρο. Δεν είναι απλά τα πράγματα για τη νέα ομάδα. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος, βάσει της νομοθεσίας, ότι η ομάδα αυτή άνομα έχει εγγραφεί στην ΕΠΣΘ. Δε χωράει αμφισβήτηση.

Αυτό που θα πω είναι ότι μπορούν τα σωματεία της Νίκης και του Ολυμπιακού, πλέον, πέρα από την υπόθεση που θα την κυνηγήσουν και θα δικαιωθούν, να διεκδικήσουν αποζημίωση για τη βλάβη που έχουν υποστεί, αλλά και για την ψυχική τους οδύνη. Το λάθος των δύο σωματείων, μέχρι πρότινος, ήταν το εξής: έδωσαν πολύ μεγάλη έκταση σε αυτό το θέμα, δίνοντας την εντύπωση ότι ο ΝΠΣ Βόλος είναι μία πανίσχυρη ομάδα που μπορεί να κάνει κι άλλα πολλά πράγματα εξωαγωνιστικά. Έχει να κάνει και με την ψυχολογία των νεαρών ποδοσφαιριστών των δύο ομάδων, οι οποίοι επηρεάζονται. Άκουγαν καθημερινά αυτά που λέγονταν κι αγωνίζονταν με τον φόβο τι θα σφυρίξει ο διαιτητής.

 Οι διοικήσεις των δύο ομάδων δεν μπόρεσαν να κρατήσουν ψηλά το ηθικό των ποδοσφαιριστών τους, σε αντίθεση με μένα που πέρσι, παρά τα όποια κακά σφυρίγματα που είχαμε, προσπαθούσα να εξηγήσω στους ποδοσφαιριστές μου πως πάμε να κερδίσουμε τους αγώνες και δε μας ενδιαφέρει τίποτα άλλο".

Για το αν η υπόθεση αυτή έχει φτάσει στους αρμόδιους φορείς του Νόμου:

"Έχουν φτάσει έγγραφα σε όλους τους αρμόδιους φορείς. Στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, στον αθλητικό εισαγγελέα, στην ΕΠΟ, στην ΕΠΣΘ, παντού. Οι διοικήσεις των δύο ομάδων έχουν προβεί στις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες και περιμένουμε την εξέλιξη της υπόθεσης".

Ο κ. Τζήμας κατέληξε, λέγοντας:

"Είναι κρίμα να χλευάζονται τα δύο αυτά τεράστια σωματεία, της Νίκης και του Ολυμπιακού. Ήρθε η τρίτη ομάδα, υποτίθεται να ενώσει την πόλη. Τι να ενώσει; Εγώ δε βλέπω τίποτα χωρισμένο στην πόλη. Υπάρχουν φίλαθλοι της Νίκης και του Ολυμπιακού στον Βόλο που αγαπούν τις ομάδες τους. Αν θέλεις να δημιουργήσεις μία νέα ομάδα στην πόλη, καν' το σε νόμιμα πλαίσια και δίχως απειλές. Αυτό που αξίζει να αναφέρω είναι ότι οι διοικήσεις των δύο ομάδων και τα νομικά τους επιτελεία γνωρίζουν τα πάντα από την ίδρυση της Πύδνας το 1997, μέχρι και σήμερα. Υπάρχουν τα πάντα στα χέρια τους. Για μένα, η ιστορία αυτή έχει κλειδώσει. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος και τίποτα δεν μπορεί να παρερμηνευτεί. Ο φίλαθλος κόσμος του Βόλου να μείνει ήσυχος".

 

Last modified onThursday, 23 November 2017 16:06