noodles volos banner

«Παράβαση καθήκοντος η μη ένταξη του Βόλου Ν.Π.Σ. στη Β’ ΕΠΣΘ»

Μιλώντας στο Ράδιο Ένα και τον Γιώργο Καρεκλίδη, ο νομικός και μέλος της Δ.Ε. ποδοσφαίρου της Νίκης Βόλου, κ. Νίκος Παπαπέτρος, σχολίασε την τοποθέτηση του Περικλή Λασκαράκη στη Γ.Σ. της ΕΠΣΘ και την απόφαση αυτής να εγγράψει ως νέο μέλος το σωματείο Βόλος Ν.Π.Σ., την οποία τη χαρακτήρισε νόμιμη, εφόσον τηρούνταν τυπικά οι προϋποθέσεις που υπάρχουν.

Όμως, επισήμανε ότι η εγγραφή νέου μέλους επιβάλλει την ένταξή του στη Β’ Τοπική από την ΕΠΣΘ και πως η παράλειψη αυτή συνιστά παράβαση καθήκοντος με ανάλογες συνέπειες. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι μπορεί ο Βόλος Ν.Π.Σ. να είναι συνέχεια της Πύδνας, που είναι παλιό σωματείο, αλλά στην ΕΠΣΘ έρχεται ως νέο μέλος και πρέπει να αποδεχθεί ως τέτοιο τους κανόνες.

Επίσης, αναρωτήθηκε με ποια αιτιολογία θα κάνει αίτηση στην ΕΠΟ ο Βόλος Ν.Π.Σ., για να παίξει στη Γ’ Εθνική, εφόσον δεν είναι μέλος της ΕΠΣ Πιερίας που έρχεται να παίξει στον Βόλο για γεωγραφικούς λόγους. Πέρα απ’ αυτά ανέφερε πως, αν διαπιστωθεί παράβαση καθήκοντος, αυτό δε θα το κρίνει η ΕΠΟ, αλλά η Πολιτεία, ενώ εμμέσως πλην σαφώς είπε ότι, αν η ΕΠΟ αποφασίσει να αγωνιστεί ο Βόλος Ν.Π.Σ. στη Γ’ Εθνική, τότε η Νίκη θα προσφύγει στο Διαιτητικό Δικαστήριο.

Συγκεκριμένα ο κ. Παπαπέτρος μίλησε:

Για το αν είναι νόμιμη η εγγραφή του σωματείου Βόλος Ν.Π.Σ ως νέου μέλους της ΕΠΣΘ: «Καλώς εγγράφηκε ως νέο μέλος. Μέχρι εκεί. Είμαι πολύ συγκεκριμένος. Είναι ένα μέλος, έκανε αίτηση κι εφόσον πληρούνταν τυπικά οι προδιαγραφές, καλά έκανε η ΕΠΣΘ και το ενέγραψε. Από κει και πέρα αρχίζουν τα υπόλοιπα προβλήματα.

Η εγγραφή είναι συγκεκριμένη. Είναι η εγγραφή ενός σωματείου ως νέου μέλους στην ΕΠΣΘ, όχι νέου σωματείου, γιατί γίνονται κάποιες συγχύσεις σκόπιμες. Υποχρεωτικά λοιπόν, σύμφωνα με τον κανονισμό Ερασιτεχνικών Ποδοσφαιρικών Σωματείων και συγκεκριμένα το άρθρο 13, θα πρέπει να συμμετέχει αποκλειστικά στα πρωταθλήματα που διοργανώνει η ΕΠΣΘ, η οποία εννοείται ότι δε διοργανώνει πρωτάθλημα Γ’ Εθνικής. Θα πρέπει επομένως το νέο μέλος να ενταχθεί υποχρεωτικά στο πρωτάθλημα της Β’ Τοπικής. Η παράλειψη αυτή συνιστά παράβαση συγκεκριμένου καθήκοντος, όπως ορίζεται, με τις ανάλογες συνέπειες, τις οποίες, το λέμε ευθέως, δε θα παραλείψει να ασκήσει η Νίκη Βόλου. Αν διαπιστώσει η Νίκη τις οποιεσδήποτε παραβάσεις, θα ζητήσει να καταγνωστούν οι σχετικές ευθύνες».

Για το γεγονός ότι ο Νέος Μαγνησιακός θα ενταχθεί στη Β’ Τοπική Κατηγορία:

«Ποιος ο λόγος να μην ενταχθεί και το άλλο σωματείο στην ίδια κατηγορία; Υπάρχει κάποια διαφοροποίηση; Δεν τη βλέπω. Ο Βόλος Ν.Π.Σ. είναι ένα νέο μέλος. Υπήρχε η άποψη ότι είναι παλιό σωματείο. Δεν αντιλέγω ότι είναι ένα παλιό σωματείο, που ήταν όμως εγγεγραμμένο σε κάποια συγκεκριμένη Ένωση Πιερίας. Διεγράφη από κει και στη Μαγνησία έρχεται ως νέο μέλος. Ως τέτοιο, όπως το λέει η διάταξη, θα συμμετάσχει αποκλειστικά στα πρωταθλήματα που διοργανώνει η ΕΠΣΘ».

Για το αν υπάρχει συνέχεια της Πύδνας Κίτρους:

«Συνέχεια υπάρχει ως σωματείο. Αλλά η ύπαρξη ενός σωματείου δε λέει τίποτα. Δε συμμετέχουν ως σωματεία έτσι, αλλά ως μέλη κάποιας Ενώσεως. Η συμμετοχή στα πρωταθλήματα δε γίνεται, επειδή έχουν την ιδιότητα του σωματείου. Παλιό σωματείο είναι η Πύδνα, ιδρύθηκε το 1977.

Έπαψε να είναι μέλος όμως της Πιερίας, για να συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Πιερίας με τους κανόνες αυτής της Ένωσης. Έρχεται και εγγράφεται στην ΕΠΣΘ. Εδώ θα ακολουθήσει τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος.

Τη Νίκη δεν την ενοχλεί πόσες ομάδες θα παίζουν στη Γ’ Εθνική. Μακάρι να είναι όσο το δυνατόν περισσότερες από τον Βόλο. Αυτό που δε θέλει η Νίκη με απλά λόγια είναι να επιλέγει κάποιος την κατηγορία που αγωνίζεται. Θα αγωνίζονται όλοι με κάποιους κανόνες. Εγώ σ’ αυτήν την υπόθεση έχω ακούσει νομικά ανέκδοτα. Ακούστηκε ότι υπάρχει νομική διαγραφή. Υπάρχει κάποια διαγραφή που να μην είναι νομική; Αν διαγραφεί κάποιος νομικά από μία Ένωση τι σημαίνει; Ότι υπάρχει γενικά; Ως σωματείο υπάρχει γενικά, ως μέλος της Ένωσης δεν υπάρχει. Υπάρχει πλέον ως Βόλος Ν.Π.Σ. στην Ένωση Θεσσαλίας, η οποία είναι υποχρεωτικό να βάλει την ομάδα στο πρωτάθλημα που διοργανώνει και τίποτα περισσότερο».

Για το αν ο Βόλος Ν.Π.Σ. θα κάνει αίτηση στην ΕΠΟ να αγωνιστεί στη Γ’ Εθνική:

«Με τι αιτιολογία θα το κάνει; Για να παίξει σε Εθνική κατηγορία θα έπρεπε να υφίσταται ως μέλος της Ένωσης Πιερίας και θα ερχόταν για κάποιους γεωγραφικούς λόγους να παίξει εδώ πέρα. Υπάρχει μία σύγχυση γύρω από την έννοια του αυτοδιοίκητου του ποδοσφαίρου, το οποίο  δε σημαίνει και ανεξέλεγκτο του ποδοσφαίρου. Δε σημαίνει ότι δεν τηρούνται κάποιοι κανόνες και είμαστε βέβαιοι ότι η ΕΠΟ θα τηρήσει τους κανόνες που προβλέπεται. Έχουμε γνωστοποιήσει τις θέσεις μας και στην ΕΠΟ.

Αλλά και η Πολιτεία δεν απεκδύεται της δυνατότητας να εφαρμοστεί η νομοθεσία. Είναι λανθασμένη η προσέγγιση ότι τα του ποδοσφαίρου ανήκουν μόνο στην ΕΠΟ. Εδώ μιλάμε για σωματειακές διαφορές και η τέλεση αδικημάτων, αν υπάρχει, ανήκει αποκλειστικά στην Πολιτεία.

Αν κάποιος έχει διαπράξει παράβαση καθήκοντος- εγώ δε λέω ότι έχει συμβεί και είναι ερευνητέο- θα το δικάσει η ΕΠΟ; Έχει αρμοδιότητα και επί ποινικών αδικημάτων η ΕΠΟ; Αν η διοίκηση της ΕΠΣΘ έχει παραβεί το καθήκον της να εντάξει την ομάδα στην τοπική κατηγορία, αυτό συνιστά ποινικό αδίκημα. Ποιος θα το δικάσει, η ΕΠΟ;

Όσον αφορά την εγγραφή δεν μπαίνει θέμα, καλά έκαναν και ενέγραψαν την ομάδα. Εάν η νομιμότητα αφορά ενδοσωματειακή διαφορά, θα την κρίνει η ΕΠΟ; Έχουν χάσει την αρμοδιότητά τους τα δικαστήρια; Γιατί ακούγονται διάφορα σε επίπεδο νομικών ανεκδότων. Εγώ δεν είμαι εισαγγελέας ούτε ποινικό δικαστήριο να πω ότι υπάρχει παράβαση καθήκοντος. Δεν παίρνω θέση γι’ αυτό. Αν η Νίκη Βόλου διαπιστώσει ότι υπάρχει υπόνοια τέλεσης αδικημάτων, θα ζητήσει αρμοδίως μετά να ερευνηθεί».

Για το ποιος θα αποφασίσει αν ο Βόλος Ν.Π.Σ. θα παίξει στη Γ’ Εθνική:

«Η διοίκηση της ΕΠΟ θα το αποφασίσει κι αν κάποιος έχει αντιρρήσεις, μπορεί να πάει στο Διαιτητικό Δικαστήριο με μία σειρά διαδικασιών. Η Νίκη δε θα το αφήσει έτσι, ούτε φαντάζομαι κι άλλες ομάδες, ακόμη και ιδιώτης που έχει έννομο συμφέρον ή ακόμη και η ίδια η Πολιτεία που έχει έννομο συμφέρον».

Για το αν ο χρόνος επαρκεί για να γίνουν όλες οι νομικές διαδικασίες, ώστε να ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα, όπως πρέπει:

«Αν δεν ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα, όπως πρέπει, η ευθύνη δεν ανήκει στη Νίκη. Η τοπική ΕΠΣΘ έχει την ευθύνη διοργάνωσης των τοπικών πρωταθλημάτων. Αν λοιπόν παραλείψει κάτι, όπως να εντάξει κάποιες ομάδες στο τοπικό πρωτάθλημα, κι αυτό δε γίνει με τους κανόνες που πρέπει, η ευθύνη δεν ανήκει στη Νίκη. Θα ζητηθεί να καταγνωστεί εκεί που ανήκει.

Η περίπτωση συμμετοχής στη Γ’ Εθνική είναι τελείως διαφορετική. Θα μπορούσε να γίνει για γεωγραφικούς λόγους, αλλά είναι άλλη η διαδικασία. Θα έπρεπε να υπάρχει ως μέλος της Πιερίας. Επειδή υπάρχει μία σύγχυση ότι ο Βόλος Ν.Π.Σ. είναι παλιό σωματείο, είναι παλιό σωματείο ποιας Ένωσης; Είναι μίας άλλης Ένωσης, από την οποία διεγράφη με δική του επιλογή αυτό το σωματείο».

Για τον ισχυρισμό του κ. Λασκαράκη ότι πριν δύο χρόνια Νίκη, Πύρασος και Ρήγας Φεραίος συμμετείχαν στη Γ’ Εθνική ως μέλη της ΕΠΣ Λάρισας:

«Τότε δεν υπήρχε εδώ η ΕΠΣ. Δεν έχει καμία σχέση μ’ αυτό που συζητούμε, είναι τελείως άσχετο. Πολλά ατυχή νομικά έχουν ακουστεί. Ειλικρινά τους εκτιμώ όλους τους συναδέλφους που τοποθετούνται, αλλά τους λόγους προσπαθώ να καταλάβω. Ας μας τους πουν οι ίδιοι.

Ακούστηκε ότι η αρμοδιότητα για το πού θα αγωνιστεί η συγκεκριμένη ομάδα, ανήκει στην ΕΠΟ. Μα, για ένα ερασιτεχνικό σωματείο που εγγράφεται για πρώτη φορά η αρμοδιότητα ανήκει στην ΕΠΟ; Η ΕΠΟ έχει αρμοδιότητα, σε περίπτωση που αιτηθεί σωματείο άλλης ΕΠΣ να αγωνιστεί εδώ. Δε μιλάμε γι’ αυτό. Δεν ήρθε σωματείο μίας άλλης Ένωσης, της Πιερίας, να ζητήσει να παίξει εδώ για συγκεκριμένους γεωγραφικούς λόγους».