noodles volos banner

Ο Χρόνης Σαπουνάς για το πρωτάθλημα ακαδημιών

Από τον διευθυντή της ακαδημίας του Ερμή, Χρόνη Σαπουνά λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω ανακοίνωση σχετικά το πρωτάθλημα ακαδημιών της ΕΠΣΘ: "Σύντομα αρχίζουν τα παιδικά πρωταθλήματα και -πάλι- θα "αρχίσουν τα όργανα" των παραπόνων. Είναι γνωστό και δεδομένο πως οι ακαδημίες στα τμήματά τους δουλεύουν με διετή ψαλίδα. Δηλαδή, άν π.χ. θεωρήσουμε ένα γκρουπ του 2002 αυτό σημαίνει ότι έχει και παιδιά του 2003 εκεί. Οπότε αυτό το γκρουπ δηλώνει συμμετοχή στην κατηγορία 2002 με σκοπό να "καλύψει" τα παιδιά του 2002 και εν γνώσει του τα παιδιά του 2003 θα αντιμετωπίσουν απέναντι τους μέχρι ένα χρόνο μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά.
Φέτος η προκήρυξη της τοπικής μας ΕΠΣ προβλέπει ηλικιακά γκρουπ: - 2000 και νεώτερα, -2001 και νεώτερα, - 2002 και νεώτερα, - 2003 και νεώτερα, - 2004 και νεώτερα. Είναι άτιμο από τις ακαδημίες για αγωνιστικούς λόγους κι επικίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα τα π.χ. 2003 (νεώτερα παιδιά) να βρουν ακόμη μεγαλύτερα παιδιά (διαφορά δύναμης κλπ). Επίσης η δικαιολογία του τύπου των ακαδημιών "ένα παιδί είναι, τι να το κάνω το παιδί κλπ" δεν ικανοποιεί, που ποτέ δεν είναι μόνο "ένα". Έχει τη δυνατότητα λοιπόν, η κάθε ακαδημία (βάσει προκήρυξης) να το "ανεβάσει" το "ένα παιδί" σε μεγαλύτερο ηλικιακό γκρουπ και να καλύψει το παιδί της.
Όμως δυστυχώς οι ακαδημίες δεν κοιτούν να καλύψουν τα παιδιά. Δεν μπορούν να αντιληφθούν ή δεν τους ενδιαφέρει καν αν είναι επικίνδυνη αυτή η κατάσταση για τα παιδιά της άλλης ακαδημίας. Οπότε ως ακαδημία Ερμής θα ελέγχουμε την άλλη ακαδημία που θα έχουμε να παίξουμε στο πρωτάθλημα με σκοπό να προστατεύσουμε και να διαφυλάξουμε την υγεία των παιδιών του Ερμή. Αν δεν το κάνουμε είμαστε υπεύθυνοι και υπόλογοι στους γονείς και οικογένειες των παιδιών που εμπιστεύονται την ακαδημία Ερμής.
Έχουμε συνεχή παρουσία 12 χρόνια στο χώρο του παιδικού ποδοσφαίρου και γνωρίζουμε τι συμβαίνει, όπως επίσης και η φιλοσοφία του Ερμή είναι γνωστή και αποδεικνύεται συνεχώς. Δεν διεκδικήσαμε ποτέ "πρωτάθλημα". Αν το κάναμε θα σήμαινε πως ορισμένα παιδιά δεν θα παίζανε ή θα είχαν ελάχιστο χρόνο συμμετοχής σε παιχνίδια πρωταθλήματος και θα τους στερούσαμε τη χαρά συμμετοχής σε οργανωμένη κατάσταση.
Ευελπιστώ φέτος όλοι μας που διευθύνουμε ακαδημίες να ευαισθητοποιηθούμε και να συμμορφωθούμε στο συγκεκριμένο θέμα. Άλλωστε είχε γίνει πρόσφατα συνάντηση ακαδημιών στην ΕΠΣ και οι ακαδημίες συμφώνησαν με την εν λόγω προκήρυξη. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι ακαδημίες καταστρατηγούν κάθε χρόνο κάτι στο οποίο συμφωνούν. Η κάθε ΕΠΣ στην Ελλάδα είναι διοργανώτρια αρχή και όχι "αστυνομία". Παίζουμε ποδόσφαιρο όλοι μαζί να χαρούμε το παιχνίδι!".