noodles volos banner

Η Ευρωπαία ΑΕΚ επέστρεψε, 1-2 τη Ριέκα

Η Ευρωπαία ΑΕΚ επέστρεψε, είναι εδώ! Με εξαιρετική εμφάνιση στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, η Ένωση κατάφερε να περάσει νικηφόρα από την έδρα της Ριέκα, «σφραγίζοντας» την μεγάλη της επιστροφή στο Europa Leagueμε σπουδαίο διπλό με σκορ 1-2. Οι παίκτες του Μανόλο Χιμένεθ, αν εξαιρέσουμε το ξεκίνημα σε πρώτο και δεύτερο ημίχρονο, ήταν ανώτεροι από τους Κροάτες και δικαίως πήραν τη νίκη στην πρεμιέρα των ομίλων της διοργάνωσης με τέρματα του Μάνταλου στο α’ μέρος με διαγώνιο σουτ εντός περιοχής και του Χριστοδουλούπολυ με μαγικό φάουλ στην επανάληψη.

Ήταν μια σπουδαία εμφάνιση σχεδόν για όλους τους ποδοσφαιριστές του Μανόλο Χιμένεθ, ο οποίος δικαιώθηκε για τις επιλογές του σε σχήμα και πρόσωπα. Αψεγάδιαστο ματς για την αμυντική τετράδα, με τα στόπερ Βράνιες-Τσόσιτς να κρατούν την ομάδα όρθια τις στιγμές της πίεσης και τους πλάγιους μπακ Μπακάκη-Λόπες να είναι απροσπέλαστοι αμυντικά και με σωστές επιλογές επιθετικά. Ειδικά ο Έλληνας δεξιός μπακ έκανε απίστευτο ματς με ατελείωτα τρεξίματα. Σταθερός ο Ανέστης, αν και έπρεπε να επέμβει σε ορισμένες σέντρες, συγκλονιστικός στο κέντρο ο Σιμόες που κάλυψε και τον Γιόχανσον, με τον Σουηδό να ευθύνεται για το γκολ της ισοφάρισης από τη Ριέκα, καθώς έχασε τον αντίπαλό του Ελέζ, που σκόραρε στο 29'.

Μεσοεπιθετικά αν εξαιρέσουμε τον Κλωναρίδη που υστέρησε και δικαίως αντικαταστάθηκε, κατά τ’ άλλα η ΑΕΚ ήταν άκρως επικίνδυνη με τον Μάρκο Λιβάγια να είναι ισοπεδωτικός, να μη… βλέπει τους αντιπάλους και να δείχνει την μεγάλη του κλάση με κινήσεις υψηλού επιπέδου. Αν μάλιστα είχε δίπλα του τον Αραούχο είναι… άγνωστο το τι θα μπορούσε να είχε κάνει η ΑΕΚ στην Κροατία. Εξαιρετικός και ο Μάνταλος, σκόρερ του πρώτου γκολ και κύριος εκφραστής των επιθετικών προσπαθειών, μεγάλο ματς και ο Λάζαρος που υπέγραψε τον θρίαμβο με απίθανο γκολ με εκτέλεση φάουλ.

Απόλυτος έλεγχος, μια στιγμή αδράνειας και 1-1

Ένα εξαιρετικό πρώτο ημίχρονο έκανε η ΑΕΚ στην Κροατία, με το 1-1 της ανάπαυλας να την αδικεί. Η Ένωση, ξεκίνησε με 4-2-3-1 στο ματς και τον Μάνταλο πίσω από τον Λιβάγια, ένα σχήμα που «βγήκε» 100% στον Μανόλο Χιμένεθ. Οι «κιτρινόμαυροι», αν εξαιρέσουμε μια φάση στην αρχή όπου σώθηκαν από την επέμβαση του Ανέστη και φυσικά το γκολ της ισοφάρισης που ήλθε από στημένο με πλασέ του Έλεζ τον οποίο έχασε ο Γιόχανσον φέροντας τεράστια ευθύνη, από εκεί και πέρα δεν απειλήθηκαν. Για την ακρίβεια, κυριάρχησαν στον αγωνιστικό χώρο, επέβαλαν πλήρως τον ρυθμό τους και δημιούργησαν ευκαιρίες για να πάνε με το προβάδισμα στο ημίχρονο.

Το 4-2-3-1 του Μανόλο λειτούργησε απόλυτα, με την ΑΕΚ να απειλεί τόσο από τον άξονα με τον Λιβάγια να κάνει εξαιρετική δουλειά στην επίθεση με σωστό «σπάσιμο» της μπάλας και κράτημα αυτής όποτε χρειάστηκε, όσο και από τα πλάγια, με τα ανεβάσματα του "κινηματογραφικού" Μπακάκη και τις συνεργασίες των Μάνταλου, Κλωναρίδη και Λάζαρου. Η Ένωση απείλησε στο 6’ με κοντινή προσπάθεια του Γιόχανσον και η υπεροχή της απέφερε καρπούς στο 16', με τον Μάνταλο να εκτελεί από κοντά τον Πρσκάλο για το 0-1.

Από εκεί και πέρα οι παίκτες του Χιμένεθ, έχοντας και την ψυχολογία ήλεγξαν απόλυτα την κατάσταση σε όλους τους τομείς, πλην της στημένης φάση του 1-1 και την αδράνεια του Γιόχανσον στο μαρκάρισμα του Έζελ και θα μπορούσαν να βρουν δεύτερο γκολ. Πιο χαρακτηριστική ευκαιρία εκείνη του Μάνταλου στο 41’, όπου όλα ξεκίνησαν από το εξαιρετικό παιχνίδι του Λιβάγια στον αέρα, με τον Κροάτη να «σπάει» με το κεφάλι, τον αρχηγό να πατά περιοχή αλλά να σταματιέται δύσκολα από τον Πρσκάλο στο αριστερό σουτ με τη μία που επιχείρησε. 

Μουδιασμένο ξεκίνημα, «μαγεία» Λάζαρου!

Στο δεύτερο ημίχρονο η ΑΕΚ δεν μπήκε καλά. Αντιμετώπισε προβλήματα στην πίεση της Ριέκα, δεν είχε ηρεμία και «πουλούσε» εύκολα την μπάλα. Η Ένωση είχε δώσει χώρο στον αντίπαλο και σε καμία περίπτωση δεν έδειχνε την εξαιρετική εικόνα του πρώτου ημιχρόνου.

Η Ριέκα σε εκείνο το διάστημα δημιούργησε προϋποθέσεις για να κάνει ζημιά, ωστόσο η ΑΕΚ με την τετράδα της άμυνας να έχει καίριες επεμβάσεις, κρατήθηκε όρθια. Άξια αναφοράς η παρουσία των Μπακάκη-Λόπες που ανασταλτικά ήταν ανίκητοι και βεβαίως των Τσόσιτς-Βράνιες (και του Σιμόες ως «κόφτης») που έκαναν όλη τη δουλειά ανασταλτικά. 

Το σημαντικό είναι πως η ΑΕΚ έδειξε χαρακτήρα σ' εκείνο το σημείο, άντεξε και μετά τη μια ώρα αγώνα έδειξε να βρίσκει τα πατήματα του πρώτου ημιχρόνου. Στο 63’, δε, που ήρθε η μαγική γκολάρα του Λάζαρου με απίθανη εκτέλεση φάουλ, ουσιαστικά άλλαξε όλη την μορφή του αγώνα, με την ΑΕΚ να επιβάλει εκ νέου τον ρυθμό της. Με τον Μάρκο Λιβάγια να οργιάζει μετά το 1-2 και να περνά όπως θέλει τους αντιπάλους του, η ΑΕΚ θα μπορούσε να πετύχει δεύτερο και τρίτο γκολ.

Πιο χαρακτηριστικές ευκαιρίες… προϊόν Λιβάγια ήταν εκείνη του 69’ με την κεφαλιά του αφύλακτου Σιμόες και το σουτ του Λάζαρου λίγο αργότερα, που πέρασε λίγο πάνω από το αριστερό παραθυράκι. Στο τελευταίο τέταρτο η ΑΕΚ έδωσε χώρο στην Ριέκα με τον Μανόλο να βγάζει τον Λάζαρο, να βάζει τον Αϊντάρεβιτς και να γυρνά το σύστημα σε 4-3-3. Η Ριέκα τα έπαιξε όλα για όλα στα τελευταία λεπτά, προσπάθησε να πιέσει, δημιούργησε δύο-τρεις επικίνδυνες καταστάσεις αλλά η Ένωση κράτησε το 1-2 και τη νίκη την οποία δικαιούται 100% μέσα στην Κροατία, δείχνοντας στο μεγαλύτερο διάστημα εξαιρετική εικόνα.

ΡΙΕΚΑ: Αντρέι Πρσκάλο, Βέσοβιτς, Ζούτα, Έλεζ, Ζούπαριτς, Μίσιτς (81' Ματέι), Μπράνταριτς, Κβρζιτς (73’ Ακόστι), Χέμπερ, Γκαβράνοβιτς (59’ Μάλες), Γκόργκον.

ΑΕΚ: Ανέστης, Μπακάκης, Λόπες, Βράνιες, Τσόσιτς, Σιμόες, Γιόχανσον, Μάνταλος, Κλωναρίδης (60’ Μπακασέτας), Χριστοδουλόπουλος (78’ Αϊντάρεβιτς), Λιβάγια (85’ Αραούχο).

*Στο άλλο ματς του ομίλου η Μίλαν συνέτριψε στη Βιέννη την Αούστρια με 1-5. 

Last modified onThursday, 14 September 2017 23:38