noodles volos banner

Η τεχνική ανάλυση του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ από τον Κ. Μπράτσο

To magnesiasports δημοσιεύει την τεχνική ανάλυση του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ Ρέαλ Μαρδίτης-Γιουβέντους 4-1, όπως την έκανε ο Κώστας Μπράτσος, προπονητής ποδοσφαίρου UEFA A', που φέτος κάθισε σε έξι παιχνίδια ως πρώτος προπονητής του Ολυμπιακού Βόλου, όντας πιο μπροστά βοηθός των Τζαναβάρα, Καβακά και Παπαβασιλείου. 
 
Α. ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ
1. ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ  - ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ 
Η Γιουβέντους (ΜΑΣΙΜΟ ΑΛΕΓΚΡΙ) επέλεξε να  ξεκινήσει τον αγώνα µε σύστηµα 1-4-4-2 (σε σχηµατισµό 1-4-4-1-1). Η Ρεάλ Μαδρίτης (ΖΙΝΕΝΤΙΝ ΖΙΝΤΑΝ) επέλεξε να ξεκινήσει τον αγώνα µε σύστηµα  1-4-4-2 (σε σχηµατισµό ρόµβου) 
22br
3br
 
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ -ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ   
Η Γιουβέντους  ξεκίνησε τον τελικό δείχνοντας από την αρχή πρόθεση να παραχωρήσει την µπάλα στον αντίπαλο να είναι οργανωµένη αµυντικα, όπως σε όλους τους αγώνες της.  Ξεκινούσε την αµυντική λειτουργία στο µισό γήπεδο, θέλοντας να περιορίσει τα τρεξίµατα των ταχυδυναµικών επιθετικών της ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ και είχε ξεκάθαρους επιθετικούς προσανατολισµούς τακτικά προσχεδιασµένους. Ο ΜΑΣΙΜΟ ΑΛΕΓΚΡΙ έδειξε ότι σχεδίασε τη στρατηγική του µε λεπτοµέρεια, ώστε να έχει εξασφαλισµένη αµυντική λειτουργία από τη δεξιά πτέρυγα (ΑΛΒΕΣ - ΜΠΑΡΤΣΑΛΙ), µε τον ΜΠΑΡΤΣΑΛΙ να µην ανεβαίνει ποτέ επιθετικά, και πολυπρόσωπη επιθετική ανάπτυξη απο την αριστερή (ΣΑΝΤΡΟ - ΜΑΤΖΟΥΚΙΤΣ και ΙΓΚΟΥΑΪΝ ή ΝΤΙΜΠΑΛΑ) µε τον ΣΑΝΤΡΟ να κάνει διαρκώς OVERLAP σε συνεργασία µε τον ΜΑΤΖΟΥΚΙΤΣ.  Στη δεξιά πλευρά ο ΑΛΒΕΣ ήταν κοντά µε τον ΜΠΑΡΤΣΑΛΙ κάνοντας αλληλοκαλύψεις και διπλά µαρκαρίσµατα συνεχώς διατηρώντας τον βασικό σχηµατισµό 1-4-4-1-1, µε τον ΝΤΙΜΠΑΛΑ να συγκίνει στη δεξιά πλευρά, ώστε να δίνει το επιθετικός βάθος και το στήριγµα για την πρώτη πάσα κατά την αντεπίθεση ή την οργανωµένη θετική µετάβαση που ενδεχοµένως χρειαζόταν.  Στη δεξιά πλευρά λόγω του ότι ήταν αρκετές φορές εκτός ισορροπίας, αφού από εκεί εκδηλωνονταν συνεχώς ο κύριος όγκος των επιθέσεων, ο σχηµατισµός άλλαζε και γινόταν 1-4-3-3 µε το ανέβασµα είτε του ΚΕΝΤΙΡΑ είτε του ΜΑΤΖΟΥΚΙΤΣ, ανάλογα ποιος ήταν εκτός ισορροπίας. 
 
444br
55br
66br
Η αριστερή του πλευρά όµως που του έδωσε τις επιθετικές λύσεις, που είχε σχεδιάσει, απoτέλεσε την αχίλλειο πτέρνα της οµάδας του, αφού το 1ο και 3ο γκολ, που ουσιαστικά καθόρισαν και την έκβαση του αγώνα, προήλθαν από αδράνεια (1ο γκολ) και λάθος (3ο γκολ) στην αριστερή πλευρά. Τα συνεχή OVERLAPS του ΣΑΝΤΡΟ και η σαφή εντολή που είχε ο ΜΑΤΖΟΥΚΙΤΣ να εισέρχεται στη µεγάλη περιοχή, ιδίως µέτα το πρώτο γκολ της ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ, προκάλεσαν αρνητικές µεταβάσεις κι έλλειψη ισορροπίας από την αριστερή πλευρά άµυνας της ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ και είχαν ως αποτέλεσµα να µείνουν πισω στο σκορ. Επίσης η επιλογή να ξεκινούν το χτίσιµο του παιχνιδιού τους (BUILD UP) από τη δεξιά πλευρά και στη συνέχεια µε µεγάλες µεταβιβάσεις να αλλάζουν πτέρυγα στην αριστερή, µε σκοπό να εξουδετερώσουν τον σχηµατισµό ρόµβου του αντιπάλου τους, είχε ως αποτέλεσµα κατά τη φάση απώλειας της µπάλας να ανοίγουν οι αποστάσεις των γραµµών και να δηµιουργείται έλλειψη ισορροπίας. Χαρακτηριστική ήταν η φάση του πρώτου γκολ της ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ.
7br
8br
 
Επιθετικά στο πρώτο ηµίχρονο η Γιουβέντους προσαρµόστηκε γρήγορα στο pressing ψηλά της αντιπάλου και έβγαζε την µπάλα σωστά µε αλλαγές παιχνιδιού στην αριστερή πλευρά, εξουδετερώνοντας το σχηµατισµό ρόµβου της ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ. Οι επιθετικές της επιλογές πέραν τούτου όµως ήταν περιορισµένες µε κύριο λόγο την κακή κατάσταση του ΝΤΙΜΠΑΛΑ, ο οποίος εκτός του γεγονότος ότι ήταν σε άσχημη µέρα, η τοποθέτησή του στο µεσοδιάστηµα των γραµµών είχε προβλεφθεί προφανώς από τον ΖΙΝΤΑΝ µε την τοποθέτηση του ΚΑΣΕΜΙΡΟ στη βάση του ρόµβου και την εξουδετέρωσή του.  Όταν µετά το πρώτο γκολ δόθηκε εντολή στον ΜΑΤΖΟΥΚΙΤΣ να συγκλίνει περισσότερο στην περιοχή, το γεγονός της συνεργασίας του µε τον ΙΓΚΟΥΑΪΝ είχε ως αποτέλεσµα τις πολυπρόσωπες επιθέσεις µε σέντρες και δικαιώθηκε µε την επίτευξη της ισοφάρισης.
99br
1bra
2bra
Στο δευτερο ηµίχρονο η Γιουβέντους έδειξε ότι µπήκε επαναπαυµένη από το θετικό πρόσηµο που είχε η εµφάνιση του πρώτου ηµιχρόνου. Ουσιαστικά φάνηκε ότι δεν προσπάθησε ν’ αλλάξει κάτι στην αγωνιστική λειτουργία και είχε καταφανή διάθεση να σπαταλήσει χρόνο και να επενδύσει σε κάποια φάση παρόµοια µε αυτή που προήλθε το γκολ του πρωτου ηµιχρόνου. Αιφνιδιάστηκε από τις τακτικές αλλαγές της ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ, έχασε την κατοχή της µπάλας, πιέστηκε πιο ψηλά ακόµα και όταν δέχθηκε τα δύο γκολ ουσιαστικά παρέδωσε το παιχνίδι. Οι αλλαγές του ΑΛΕΓΚΡΙ και η εµφανής διάθεσή του να χρησιµοποιήσει πλέον ένα ορθολογικό σχηµατισµό 1-4-2-3-1 µε την είσοδο του ΚΟΥΑΔΡΑΔΟ και την οπισθοχώρηση του ΑΛΒΕΣ σε θέση ακραίου αµυντικού και με σκοπό την εκδήλωση επιθέσεων και από τις δυο πτέρυγες δεν απέδωσε, με δεδοµένη την απώλεια ψυχολογίας των παικτών του αλλά και από αγωνιστικής πλευράς λόγω της απώλειας δυνάµεων δεν ήρθαν ποτέ κοντά οι ακραίοι αµυντικοί µε τους ακραίους επιθετικούς, ώστε να δηµιουργήσουν καταστάσεις υπεραριθµίας. Αυτό είχε ως συνέπεια το τέταρτο γκολ να το δεχθούν από την δεξιά πτέρυγα της άµυνας ως αποτέλεσµα κακής ατοµικής αµυντικής συµπεριφοράς του ΛΕΜΙΝΑ και απουσίας (εκτός θέσης) του ΑΛΒΕΣ προφανώς λόγω κόπωσης και συνεπώς µειωµένης αυτοσυγκέντρωσης. Οι υπόλοιπες αλλαγές ήταν προσώπων και όχι µε κάποια πρόθεση τακτικής αλλαγής.
3bra
4bra
5bra
 ΠΑΙΚΤΗΣ ΚΛΕΙΔΙ
Για τη Γιουβέντους παίκτης κλειδί ήταν ο ΣΑΝΤΡΟ (αριστερός ακραίος αµυντικός), ο οποίος είχε διττό ρόλο. Ηταν επιφορτισµένος και µε τα αµυντικά καθήκοντα έναντι σε µια πανίσχυρη επιθετική γραµµή, όπως αυτή της Ρεάλ, και µ’ επιθετικά καθήκοντα, αφού ο επιθετικός σχεδιασµός περιελάµβανε συνεχή overlaps και enterlaps. Επιθετικά αντεπεξήλθε των καθηκόντων του, αφού το γκολ καθώς και όλες οι επικίνδυνες επιθέσεις της οµάδας του εκδηλώθηκαν µε τη συµµετοχή του, ενώ αµυντικά, ενώ ηταν θετικός, δε βοηθήθηκε από τον ΜΑΤΖΟΥΚΙΤΣ κι εποµένως βρέθηκε πολλές φορές σε καταστάσεις 2ν1 που δεν µπόρεσε να διαχειριστεί. Χαρακτηριστικό παράδειγµα η σύγκριση της συνολικής εικόνας των αγωνιστικών ενεργειών των δύο ακραίων αµυντικών (ΣΑΝΤΡΟ - ΜΠΑΡΤΣΑΛΙ).  
6bra
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ -ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ  
Η ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ξεκίνησε τον τελικό χωρίς κάποια συγκεκριµένη στρατηγική ή προσαρµογή στο παιχνίδι της αντιπάλου της. Η διάταξη του ρόµβου µε την οποία τοποθετήθηκαν οι ποδοσφαιριστές έδειξε από νωρίς τη διάθεση του ΖΙΝΤΑΝ να δηµιουργήσει υπεραριθµίες στον άξονα και να βρείι τον παίκτη που θα αξιοποιήσει τις κινήσεις των δύο επιθετικών του (ΡΟΝΑΛΝΤΟ - ΜΠΕΝΖΕΜΑ). Η πίεση ξεκινούσε από τα 2/3 του γηπέδου θέλοντας µε αυτό τον τρόπο να εξουδετερώσει τους µέσους της ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ και να δώσει την ευθύνη του χτισίµατος επιθέσεων στους δύο κεντρικούς αµυντικούς.
Ουσιαστικά ο ΖΙΝΤΑΝ έδειξε µε την τακτική που επέλεξε ότι ήθελε ν’ αξιοποιήσει την τεχνική επιδεξιότητα των ποδοσφαιριστών του δηµιουργώντας υποστηρίξεις κατα τη φάση κατοχής της µπάλας, αλλά και ενισχυµένο άξονα κατά τη φάση απώλειας της µπάλας. Αν επιχειρήσουµε να κάνουµε µια πιο τακτική προσέγγιση, θα µπορούσαµε να πούµε ότι ενδεχοµένως µε την επιλογή του ΙΣΚΟ αντί του ΜΠΕΪΛ ήθελε τον επιπλέον ποδοσφαιριστή που θα έβγαινε από τα µαρκαρίσµατα. Παρόλα αυτά όµως η ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ έδειξε µπλοκαρισµένη επιθετικά, δεν µπορούσε να εκµεταλλευτεί τον επιπλέον παίκτη στα µεσοδιαστήµατα εξαιτίας του υβριδικού τρόπου άµυνας  της ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ όπως προαναφέρθηκε, παρά µόνο έβρισκε χώρους κατά τη φάση της θετικής µετάβασης, όπου εκµεταλλευταν τις αποστάσεις των γραµµών της ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ. Με τον τρόπο αυτό προήλθε και το πρώτο γκολ. Αµυντικά η διάταξη ρόµβου εξουδετερώθηκε από τις αλλαγές παιχνιδιού των αντιπάλων και έτσι προήλθε και η ισοφάριση. Στο πρώτο ηµίχρονο η ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ παρότι προηγήθηκε, δεν έπειθε ότι µπορεί αφενός να βρει εύκολες επιθετικές λύσεις και αφετέρου, αν δεν προλάβαινε ο ρόµβος να αποκλείσει το παιχνίδι της ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ και γινόταν αλλαγή πτέρυγας, είχε σοβαρά προβλήµατα.
 7bra
8bra
9bra
1brats
Στο δευτερο ηµίχρονο ο ΖΙΝΤΑΝ σε αντίθεση µε τον ΑΛΕΓΚΡΙ έδειξε ότι προβληµατίστηκε από την αγωνιστική εικόνα της οµάδας του, ότι αξιολόγησε σωστά το πρώτο ηµίχρονο κι έδωσε τις κατάλληλες λύσεις στα προβλήµατα που δηµιουργήθηκαν µε τρεις τακτικές κινήσεις. Αρχικά ενίσχυσε τη δεξιά του πτέρυγα, για να αντιµετωπίσει την ουσιαστικά µονόπλευρη επιθετική λειτουργία της ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ και «άπλωσε» τη διάταξη του ρόµβου στον άξονα αυξάνοντας το πλάτος στον ΜΟΝΤΡΙΤΣ και τον ΚΡΟΣ και φέρνοντας ανάµεσά τους τον ΙΣΚΟ µετατρέποντας έτσι το σχηµατισµό του σε 1-4-1-3-2.
Κατά τη γνώµη μου αυτή ήταν και η πιο καθοριστική τακτική παρέµβαση και άλλαξε της ισορροπίες. Τέλος ανέβασε την πίεση του στο επιθετικό τρίτο (forechecking). Με τις αλλαγές αυτές περιόρισε την αριστερή πλευρά της ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ αφού η δεξιά της ήταν ήδη ακίνδυνη επιθετικά. Με την πίεση ψηλά εµπόδισε τους κεντρικούς αµυντικούς να µεταφέρουν το παιχνίδι στα άκρα και µε το πλάτος που εδωσε στους ποδοσφαιριστές της µεσαίας γραµµής κατάφερε να δώσει τις αµυντικές καλύψεις που του έλειπαν κατά τις αλλαγές παιχνιδιού της Γιουβέντους αλλά και µετέφερε το παιχνίδι του στα άκρα δυσκολεύοντας πλέον τους µέσους της ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ να βρουν µαρκαρίσµατα. Με τον τρόπο αυτό ανέλαβε παιχνίδι κυριαρχίας, πήρε συντριπτικά υπέρ της την κατοχή της µπάλας και άσκησε πίεση που δεν µπόρεσε να διαχειριστεί η άµυνα της ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ µε την τοποθέτηση πολυάριθµων ποδοσφαιριστών στην αντίπαλη µεγάλη περιοχή.
2brats
3brats
 
4brats
5brats
ΠΑΙΚΤΗΣ ΚΛΕΙΔΙ
Για τη ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ παίκτης κλειδί ήταν ο ΚΑΣΕΜΙΡΟ (αµυντικός µέσος). Ο ΚΑΣΕΜΙΡΟ ήταν συνεχώς ο ελεύθερος ποδοσφαιριστής που αποσυµπίεζε την αµυντική πίεση των αντιπάλων και προωθούσε µε ασφάλεια το παιχνίδι. Στο πρώτο παιχνίδι εξουδετέρωσε τον ΝΤΙΜΠΑΛΑ, ο οποίος προσπαθώντας να παίξει στο µεσοδιάστηµα αµυντικής και µεσαίας γραµµής έπεφτε συνεχώς επάνω του.
Στο δεύτερο ήταν ο ποδοσφαιριστής που εγγυόταν την αµυντική ισορροπία στο ανάποδο «Τ» σε περιπτώσεις αντεπιθέσεων, αλλά και στήριζε επιθετικά, όντας ο ελεύθερος παίκτης για οπίσθια µεταβίβαση και αλλαγή παιχνιδιού. Το γεγονός ότι πάντα ήταν ο επιπλέον παίκτης επιβεβαιώνεται και από το γκολ που πέτυχε (2ο της ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ). Βρέθηκε εκτός περιοχής αµαρκάριστος και κανείς αντίπαλος δεν ήταν κοντά του, για να τον πιέσει. Ουσιαστικά ήταν ακρογωνιαίος λίθος πάνω στον οποίο στηρίχτηκε ο ΖΙΝΤΑΝ κι επιχείρησε να δώσει πλάτος στη µεσαία γραµµή, αφού ο ΚΑΣΕΜΙΡΟ ανταποκρίθηκε άψογα στα νέα δεδοµένα που δηµιουργήθηκαν.  Με 51 επιτυχηµένες µεταβιβάσεις από τις 55 που επιχείρησε ήταν ο αφανής ήρωας που καθόρισε την κυριαρχία της ΡΕΑΛ στο δεύτερο ηµίχρονο, το οποίο καθόρισε και το αποτέλεσµα.
6brats
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
Μετά από ένα πρώτο ημίχρονο περίπου ισορροπημένο και με τη ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ να προπορεύεται στα σημεία, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι είχε προσχεδιασμένο τακτικό πλάνο το οποίο λειτούργησε, ενώ η ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ βασίστηκε στην ποιότητα των ποδοσφαιριστών της, το δεύτερο ημίχρονο ήταν αυτό που καθόρισε το αποτέλεσμα του αγώνα.
Ο ΑΛΕΓΚΡΙ, ενώ έδειξε ότι είχε μελετήσει τα δεδομένα του παιχνιδιού και είχε τακτικό πλάνο προσαρμοσμένο άριστα στις επιλογές του, βρέθηκε σε κακή μέρα σε ό,τι αφορά το coaching του αγώνα, αφού δεν μπόρεσε αφενός στην ανάπαυλα του ημιχρόνου να αλλάξει κάτι και αφετέρου να βρει λύσεις στα προβλήματα που του προκαλούσε συνεχώς η ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ στο δεύτερο ημίχρονο. Αντιθέτως απο την άλλη πλευρά η τακτική προσέγγιση του ΖΙΝΤΑΝ στο πρώτο ημίχρονο ήταν σχετικά φτωχή, αλλά στην ανάπαυλα του ημιχρόνου έγινε σαφές ότι οι οδηγίες του και οι διορθώσεις του έδωσαν ώθηση στους ποδοσφαιρστές της ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ, ώστε να κυριαρχήσουν. Στη συνέχεια ο ψυχολογικός παράγοντας ήταν ο καταλύτης για τη μεν ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ να επέλθει η κατάρρευση, για τη δε ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ να κυριαρχήσει.
Κωνσταντίνος Μπράτσος, προπονητής ποδοσφαίρου UEFA A’
 
Last modified onSaturday, 17 June 2017 19:44