noodles volos banner

Στη σκιά του Ζλάταν σήμερα ο τελικός του Europa League

Ο πρώτος ευρωπαϊκός τελικός της σεζόν στο ποδόσφαιρο, αυτός ανάμεσα στον Άγιαξ και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για το Europa League γίνεται σήμερα Τετάρτη στις 21.45 με ζωντανή μετάδοση από την ΕΡΤ1.

Τα πάντα μοιάζουν να κυλούν στη σκιά της απουσίας του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς. Ο τελικός φιλοξενείται στη Στοκχόλμη (στο γήπεδο της ΑΪΚ, το Friends Arena χωρητικότητας 50.000 θέσεων) και μολονότι δεν ήταν η πόλη του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς (μεγάλωσε στο Μάλμε), το όνομα του αποτελεί σημείο αναφοράς για τους δύο φιναλίστ.

Ο Ίμπρα ήταν ο ηγέτης της Μάντσεστερ Γιουν. μέχρι να τραυματιστεί στον προημιτελικό με την Άντερλεχτ στο Όλντ Τράφορντ, αποτελεί όμως και ένα τεράστιο κεφάλαιο της ιστορίας του Άγιαξ. Στον Αίαντα ξεκίνησε ουσιαστικά να εκτοξεύει την αξία του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο και ο Ολλανδικός σύλλογος δεν τον ξέχασε. Ανέβασε και το σχετικό βίντεο με το παρακάτω κείμενο: Ένας Ζλάταν μπορεί να κάνει χωρίς έναν τελικό. Ένας τελικός δεν μπορεί να γίνει δίχως τον Ζλάταν.

Με φανέλες α λα Γουέμπλεϊ ο Άγιαξ

ΟΙ δυο αντίπαλοι έχουν φανέλες όχι απλώς βαριές, σχεδόν ασήκωτες. Ο Άγιαξ τα τελευταία χρόνια δε μας είχε συνηθίσει σε τέτοιες πορείες και σίγουρα το ότι έφτασε στον τελικό αποτελεί μία ευχάριστη έκπληξη. Η επιστροφή του Άγιαξ σε ευρωπαϊκό τελικό είναι άκρως σημαντική για τον σύλλογο και γι’ αυτό το λόγο ο «Αίαντας» θα παραταχθεί με διαφορετικές φανέλες που φτιάχτηκαν αποκλειστικά για αυτό τον σκοπό. Μάλιστα, αυτές παραπέμπουν σε εκείνες που είχαν φορέσει οι Ολλανδοί το 1971 στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊ απέναντι στον Παναθηναϊκό, όταν είχαν κατακτήσει το πρώτο τους ευρωπαϊκό τρόπαιο.

Να τονιστεί ότι πριν από την έναρξη του τελικού θα τηρηθεί ενός λεπτού, όπως αποφάσισε η UEFA, ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων από την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ.  Επιπλέον, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία η τελετή πριν από τη σέντρα στο ματς θα είναι σημαντικά πιο μικρή σε διάρκεια, ενώ σημειώνεται ότι δε θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση οι δύο Σουηδοί DJ, Άξγουελ και Ινγκρόσο, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.  Σημειώνεται ότι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ζήτησε να μην πραγματοποιηθεί για λογαριασμό της συνέντευξη Τύπου ως ένδειξη πένθους των όσων τραγικών έχουν συμβεί στην πόλη του Μάντσεστερ, κάτι που έγινε αποδεκτό από την UEFA.

Με πλούσιο παρελθόν

Και οι δύο ομάδες, αν και έχουν ένδοξο και πλούσιο παρελθόν, εντούτοις τα τελευταία χρόνια αναζητούν τη χαμένη αίγλη τους. Η τελευταία χρονιά που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έφτασε σε ευρωπαϊκό τελικό ήταν στο Champions League το 2011, όταν έχασε στο Γουέμπλεϊ από την Μπαρτσελόνα με 2-0, αλλά θα πρέπει να πάμε άλλα τρία χρόνια πίσω, στο 2008, για να δούμε πότε κατέκτησε το τελευταίο τρόπο. Τότε, η ομάδα του Φέργκιουσον είχε επικρατήσει στον τελικό της ίδιας διοργάνωσης με αντίπαλο την Τσέλσι με 6-5 στα πέναλτι στη Μόσχα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που έχει κατακτήσει και Τσάμπιονς Λιγκ και το πάλαι ποτέ Κύπελλο Κυπελλούχων, δεν έχει κατακτήσει ποτέ Κύπελλο ΟΥΕΦΑ (όπως ονομαζόταν παλιότερα το Europa League), ενώ αυτή είναι η πρώτη φορά που φτάνει σε τελικό!

Απέναντί της θα βρει μια άλλη μεγάλη δύναμη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, τον Άγιαξ, που έχει και αυτός πολλά χρόνια να γευτεί τη χαρά της κατάκτησης ενός ευρωπαϊκού τίτλου! Πιο συγκεκριμένα την τελευταία φορά που ο «Αίαντας» είχε κατακτήσει ευρωπαϊκό τίτλο ήταν τη δεκαετία του 1990, το 1995 το Champions League με 1-0 επί της Μίλαν, ενώ τρία χρόνια νωρίτερα (1992) είχε κατακτήσει το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ σε διπλή αναμέτρηση με την Τορίνο (0-0, 2-2).

Νεανικό πάθος απέναντι σε παίκτες-ονόματα

Καθαρά αγωνιστικά, από τη μία έχουμε μια νεανική ομάδα γεμάτη ζωντάνια και πάθος, αυτή του Άγιαξ και από την άλλη μια Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που δεν πείθει ιδιαίτερα, αλλά έχει στον πάγκο τον γνωστό κύριο Μουρίνιο και πολλούς παίκτες-ονόματα.

Πού θα κάτσει η μπίλια λοιπόν; Η απάντηση σήμερα το βράδυ.