Logo
Print this page

Κλειστό κλαμπ γίνεται το Champions League από το 2018

Με την ολοκλήρωση της γενικής συνέλευσης της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας συλλόγων, τα πράγματα για την τριετία 2018-21 στα Κύπελλα Ευρώπης είναι πια ξεκάθαρα. Οι ομάδες αποδέχθηκαν τις αλλαγές που πέρασε η UEFA και οι περισσότερες κάνουν τα πλάνα τους δίχως είσοδο στα γκρουπ του Τσάμπιονς Λιγκ.

Υπερβολικό ή όχι, η αλήθεια είναι ότι το Τσάμπιονς Λιγκ γίνεται ουσιαστικά κλειστό κλαμπ. Από τις 32 θέσεις οι 26 δίνονται απευθείας όπως βλέπετε και στους σχετικούς πίνακες. Τα λεφτά θα είναι παραπάνω, αλλά το όνειρο της συμμετοχής σε όμιλο απομακρύνεται κατά πολύ. Για την Ελλάδα, που μας ενδιαφέρει η 14η θέση στην οποία βρίσκεται τώρα, δεν δίνει προνόμια. Βάζει σε σκληρή διαδικασία την παρουσία μας σε γκρουπ.

Ας δούμε όμως τι αλλάζει οριστικά και αμετάκλητα στο νέο Τσάμπιονς Λιγκ. Οι 4 πρώτες χώρες της κατάταξης θα έχουν από 4 ομάδες απευθείας. Από δυο θα έχουν ο 5ος και ο 6ος, ενώ χωρίς αγώνες μπαίνουν και πρωταθλητές των χωρών 7-10. Μαζί τους τόσο ο πρωταθλητής Ευρώπης όσο και ο κάτοχος του Γιουρόπα. Αν έχουν ήδη εξασφαλίσει πρόκριση μέσω των εθνικών πρωταθλημάτων τους, θα παίρνουν τη θέση τους ο πρωταθλητής της 11ης χώρας και ο 3ος της 5ης. Τέσσερις θέσεις θα πάνε για τους πρωταθλητές των χωρών 11-55 και δυο μόλις για τους 3ους των χωρών 5-6, τους δεύτερους των 7-15.

Ο πρωταθλητής Ελλάδας θα χρειαστεί δυο γύρους, ενώ αν η Ελλάδα ανέβει 12η, θα χρειαστεί μόνο έναν (τα πλέι οφ). Αν πέσει στη 15η, θα δώσει 3 γύρους, ενώ στη 16η θα χαθεί η θέση του δευτεραθλητή. Για τη μεθεπόμενη περίοδο ο δευτεραθλητής δεν θα έχει αντιπάλους ομάδες από την πρώτη τετράδα (Αγγλους, Ιταλούς, Ισπανούς και Γερμανούς), αλλά θα πρέπει να ξεπεράσει τρεις γύρους με αντιπάλους τον 3ο Πορτογαλίας και Γαλλίας και τους δεύτερους μεταξύ άλλων Ρωσίας, Βελγίου, Τουρκίας και Ουκρανίας. Οι αγώνες θα είναι περισσότεροι, η διαδικασία δυσκολότερη και το καλεντάρι θα μεγαλώσει αλλάζοντας και τον προγραμματισμό.

Τηλεοπτικά σε κάθε αγωνιστική των ομίλων θα γίνονται δύο ζώνες τηλεοπτικών μεταδόσεων. Μία στις 8 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) με δύο ματς και μία στις 22.00 με 6 ματς, κάθε Τρίτη και κάθε Τετάρτη. Αυτό ώστε να αυξηθούν τα έσοδα και να μεταδίδονται ευκολότερα (σε καλές ζώνες δηλαδή) σε όλο τον πλανήτη τα παιχνίδια. Τα ματς πια από 688 γίνονται 744. Οποιος αποκλείεται στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ συνεχίζει στα προκριματικά ή απευθείας στα γκρουπ του Γιουρόπα, ανάλογα με τον γύρο που θα μείνει έξω. Ο πρωταθλητής Ελλάδας για παράδειγμα αποκλειόμενος στον 3ο γύρο (όπως φέτος ο Ολυμπιακός) συνεχίζει στα πλέι οφ του Γιουρόπα (ειδικά για τους αποκλεισμένους πρωταθλητές), ενώ αν αποκλειστεί στα πλέι οφ του Τσάμπιονς, πάει αμέσως στα γκρουπ του Γιουρόπα.

Ο δεύτερος, αν μείνει έξω στον πρώτο γύρο, πάει στον 3ο γύρο του Γιουρόπα, ενώ αν μείνει έξω στους επόμενους γύρους, συνεχίζει στα γκρουπ του Γιουρόπα. Οι μικροί θέλουν να γίνει 48άρι το Τσάμπιονς Λιγκ από το 2021-22, αλλά κάτι τέτοιο δεν συγκεντρώνει για την ώρα πολλές πιθανότητες. Στο Γιουρόπα μειώνονται οι απευθείας θέσεις στους ομίλους. Η Ελλάδα θα έχει τον κυπελλούχο στον 3ο γύρο, ενώ τον 3ο και τον 4ο στον 2ο. Χάνεται δηλαδή ένας γύρος για τον 3ο της τελικής κατάταξης. Φαίνεται ότι το Γιουρόπα Λιγκ θα γίνει η διοργάνωσή μας. Εκτός κι αν μαζέψουμε τόσους βαθμούς που ανέβουμε στην πρώτη δεκάδα τα επόμενα χρόνια, κάτι που μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο...

πηγή: sentragoal

Last modified onWednesday, 29 March 2017 10:10
Copyright Magnesiasports.gr - All Rights Reserved | Created by Tourix
Επικοινωνία: [email protected]