noodles volos banner

Στ. Νάκας: «Η λύση για τους Έλληνες παίκτες είναι το εξωτερικό»

Παίκτη της Μέρσεμπουργκ αποτελεί εδώ και λίγες μέρες ο Στέλιος Νάκας. Ο 23χρονος ποδοσφαιριστής που αναδείχθηκε από τον Μαγνησιακό και στη συνέχεια έπαιξε στην Κ20 του Ολυμπιακού Βόλου, στην Ξάνθη, στον Ηρακλή Ψαχνών, στον Άρη, τη Νίκη Βόλου και τα Χανιά, πριν πάει τους τελευταίους μήνες στην ιταλική Ροτσέλα στην πρώτη του απόπειρα να παίζει εκτός συνόρων, συνεχίζει την καριέρα του στη γερμανική Μέρσεμπουργκ SV 99, όπου αγωνίζεται από την αρχή της σεζόν ο Δημήτρης Κόμνος, ένας άλλος Βολιώτης ποδοσφαιριστής.

Ο Στέλιος Νάκας μίλησε στο magnesiasports για την ολιγόμηνη παρουσία του στη Ιταλία, αλλά για την απόφασή του να υπογράψει στη Μέρσεμπουργκ, που μετέχει στην 5η κατηγορία της Γερμανίας, και τις προοπτικές που ανοίγονται. Παράλληλα, εμφανίζεται κατηγορηματικός ότι η καλύτερη λύση για τον Έλληνα ποδοσφαιριστή είναι το εξωτερικό, καθώς η οργάνωση και τα οικονομικά δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά, χαρακτηρίζοντας τη Γερμανία ως ποδοσφαιρικό παράδεισο.

Αναλυτικά στη συνομιλία ο Στέλιος Νάκας ρωτήθηκε:

Για την απόφασή του να παίξει στο εξωτερικό και την πρώτη του εμπειρία με τη Ρότσελα στην τέταρτη κατηγορία της Ιταλίας:

«Το καλοκαίρι μετά τα Χανιά έψαχνα να πάω στο εξωτερικό σε οποιαδήποτε χώρα και σε οποιαδήποτε κατηγορία. Δεν ήθελα να παίξω στην Ελλάδα με όλα αυτά που γίνονται και μιλάω για θέματα οργάνωσης και οικονομικά. Όμως ο καιρός πέρασε και ήταν αρκετά αργά, επομένως ήταν ένα ρίσκο για μένα και προτιμούσα ακόμη και μείνω χωρίς ομάδα μέχρι τον Ιανουάριο, παρά να παίξω κάπου στην Ελλάδα. Στην αρχή με το που έλυσα το συμβόλαιο με τα Χανιά, είχα προτάσεις. Συζήτησα με δύο ομάδες Α’ Εθνικής και μετά μιλούσα συνεχώς με ομάδες Β’ και Γ’ Εθνικής.

Εν τέλει μου ήρθε η πρόταση από έναν μάνατζερ στην Ιταλία από τη Ροτσέλα και δεν το πολυσκέφτηκα, γιατί τα οικονομικά ήταν φοβερά. Έπαιξε ρόλο και το βιογραφικό μου και η ηλικία μου, οπότε πόνταραν σε μένα.

Πήγα εκεί, υπέγραψα μέχρι τον Ιανουάριο και περίμενα δύο βδομάδες για να βγει το δελτίο. Τελικά, από τη στιγμή που είχα δικαίωμα συμμετοχής, έπαιξα επτά από τους οκτώ αγώνες. Στις γιορτές γύρισα στην Ελλάδα και έψαχνα για το κάτι παραπάνω στην Ιταλία. Τελικά, αυτό δεν επετεύχθη και επειδή ο χρόνος πίεζε, κοίταξα τις προτάσεις από Γερμανία».

Για το πώς κατέληξε στη Μέρσεμπουργκ:

«Είχα αρχικά μία πρόταση από την τέταρτη κατηγορία, αλλά η ομάδα ήταν στην προτελευταία θέση και μετά έγινε η γνωριμία με τη Μέρσεμπουργκ. Οι παράγοντες και οι προπονητές της, με το που είδαν το βιογραφικό μου, δεν το σκέφτηκαν και πολύ και μου πρόσφεραν συμβόλαιο μέχρι τον Ιούνιο φέτος. Είχα και δύο προτάσεις από Σουηδία και Πολωνία, αλλά δεν το πολυσκέφτηκα. Αποφάσισα να παίξω στη Μέρσεμπουργκ, γιατί, αν κάνω ένα καλό γύρο εδώ, η προοπτική είναι πολύ μεγαλύτερη. Αυτό είναι ουσιαστικά που μέτρησε πέρα από την οργάνωση και το οικονομικό σκέλος. Το επίπεδο, παρότι μιλάμε για 5η κατηγορία Γερμανίας, είναι υψηλό και οι ομάδες συγκρίνονται μόνο με τις πολύ δυνατές ομάδες της Γ’ Εθνικής στην Ελλάδα».

Για το επίπεδο της 5ης κατηγορίας της Γερμανίας:

«Στην Ελλάδα δεν είναι μόνο το παικτικό επίπεδο, αλλά, εάν δεις τις εγκαταστάσεις και τα γραφεία των ομάδων στην 5η κατηγορία της Γερμανίας, ούτε ομάδες Α’ Εθνικής δεν τα έχουν στη χώρα μας. Το καλό είναι ότι στη Γερμανία οι μικρές κατηγορίες χρηματοδοτούνται πολύ από την Ομοσπονδία και τα πρωταθλήματά τους είναι πλήρως αναγνωρισμένα και στις χαμηλές κατηγορίες.

Εδώ, για να πάρει μια ομάδα άδεια, για να παίξει, δηλώνει πρώτα τι χρήματα έχει και μετά παίρνει την άδεια. Οπότε δε χάνεις ούτε λεφτά ούτε τίποτα.

Σίγουρα θα μπορούσα να παίξω σε υψηλότερη κατηγορία, αλλά υπάρχει η προοπτική να αγωνιστώ στο μέλλον κάπου ψηλότερα. Ακόμη και στην τρίτη κατηγορία της Γερμανίας, παίρνεις πολύ καλά λεφτά, η οργάνωση είναι φοβερή, έχεις το σπίτι σου, το αμάξι σου και τα πάντα».

Για το εάν θεωρεί πισωγύρισμα να παίξει στην 5η κατηγορία της Γερμανίας:

 «Σε καμία περίπτωση, αντίθετα θα ήταν πισωγύρισμα να πάω σε μία μεσαία ομάδα της Football League. Εκεί δε θα υπήρχε η ανάλογη προοπτική. Δεν έχεις το κίνητρο πλέον στην Ελλάδα να κάνεις κάτι. Εδώ υπάρχουν άλλα συμβόλαια και είσαι ήσυχος να παίξεις ποδόσφαιρο, γιατί όλα τα άλλα είναι τακτοποιημένα και ό,τι ζητήσεις το έχεις. Όχι να λες ότι θα πρέπει να κερδίσω, για να πληρώνομαι. Εδώ στο εξωτερικό, πληρώνεσαι, για να παίζεις ποδόσφαιρο, όχι, για να κερδίζεις».

Για το αν πρέπει να επιλέγουν οι Έλληνες ποδοσφαιριστές το εξωτερικό:

«Η λύση είναι μία για τους Έλληνες ποδοσφαιριστές, το εξωτερικό. Ξέρω ότι είναι δύσκολο, επειδή η ζωή στην Ελλάδα είναι ωραία και δεν είναι εύκολο να φεύγεις από την οικογένειά σου και να είσαι τόσα χιλιόμετρα μακριά.

Ωστόσο, αν αγαπάς αυτό που κάνεις και έχεις το ποδόσφαιρο ως επάγγελμα, πρέπει να θυσιάσεις κάποια πράγματα, γιατί μπάλα μπορείς να παίξεις μέχρι μία ηλικία. Εξάλλου, με τις γνωριμίες που αποκτάς, μπορείς να απασχοληθείς σε κάποια ακαδημία, καθώς οι Γερμανοί το συνηθίζουν αυτό, δηλαδή τους παίκτες που σταματούν  το ποδόσφαιρο να τους βάζουν γενικούς αρχηγούς, στις ακαδημίες και γενικότερα τους βοηθούν, οπότε είσαι θεωρητικά εξασφαλισμένος και μετά, εφόσον έχεις καλές σχέσεις.

Για μένα, η Γερμανία και κάποιες άλλες χώρες του εξωτερικού είναι ποδοσφαιρικός παράδεισος σε σχέση με την Ελλάδα, γιατί εδώ είναι πολύ εύκολο να πας σε ανώτερες κατηγορίες, αν παίξεις καλά. Αλλά και πάλι στην ίδια κατηγορία να μείνεις, είσαι εξασφαλισμένος».

Για το γεγονός ότι η Μέρσεμπουργκ είναι στην τρίτη θέση στον όμιλό της και επιδιώκει τον πρωταθλητισμό:

«Σίγουρα η ομάδα πρωταγωνιστεί και υπάρχει στόχος ν’ αλλάξει κατηγορία. Ο πρωταθλητισμός σε οποιαδήποτε κατηγορία είναι καλό για τον ποδοσφαιριστή. Γενικά όμως εδώ οι άνθρωποι είναι πολύ νορμάλ, δεν αγχώνονται για κάτι. Αν βγει η ομάδα, έχει καλώς. Αν δε βγει, ξέρουν ότι πάλι θα πάρουν τα χρήματα από την ομοσπονδία. Πέρα από το ότι κερδίζουν κάποια χρήματα, το ποδόσφαιρο το βλέπουν ως παιχνίδι κι είναι χαρά γι’ αυτούς».

Για το τι εισέπραξε από τους παράγοντες της Μέρσεμπουργκ:

«Είναι πολύ χαρούμενοι με τη συνεργασία μας. Κατάλαβαν ότι είμαι παίκτης παραπάνω επιπέδου. Απ’ αυτά που μιλήσαμε, κατανόησα ότι, αν εγώ παίξω καλά, θα είναι δύσκολο να μείνω το καλοκαίρι εδώ».

Για το αν είναι σημαντικό ότι βρίσκει στην ομάδα τον Δημήτρη Κόμνο:

«Είναι κάτι παραπάνω από θετικό και ειδικά όταν πρόκειται για έναν φίλο σου, έναν παλιό σου συμπαίκτη (σ.σ. στην Κ20 του Ολυμπιακού Βόλου) και γενικά έναν Έλληνα».

1komnos nakas

Χρήστος Θανασούλης