noodles volos banner

Παγκόσμιος φόρος τιμής για το χαμό της βραζιλιάνικης ομάδας

Παγκόσμιο σοκ και συγκίνηση έχει προκαλέσει ο άδικος χαμός σχεδόν σύσσωμης της βραζιλιάνικης ομάδας Σαπεκοένσε, η οποία ξεκληρίστηκε λίγο πριν αγγίξει το θαύμα στον τελικό του πρωταθλήματος της Νότιας Αμερικής, μαζί με τους υπόλοιπους επιβαίνοντες στο αεροσκάφος που συνετρίβη στην Κολομβία.

Η ομάδα ταξίδευε, για να πάρει μέρος στον μεγαλύτερο αγώνα στην ιστορία της, τον τελικό του Copa Sudamericana και, σύμφωνα με τις αναφορές, είχε επιβιβαστεί στο μοιραίο τσάρτερ την τελευταία στιγμή.

Μάλιστα, λίγα μόλις λεπτά πριν την επιβίβαση, ο μάνατζερ της Σαπεκοένσε είχε εμφανιστεί σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα της ομάδας στο Facebook (στα Πορτογαλικά) και στο οποίο περιέγραφε το ταξίδι της ομάδας στο Μεντεγίν ως «το πιο σημαντικό της ομάδας μέχρι σήμερα».

Τελικά μόλις έξι από τους 77 (κατά άλλους 78) επιβαίνοντες κατάφεραν να επιβιώσουν και τώρα η αντίπαλός της στον τελικό, η κολομβιανή Ατλέτικο Νασιονάλ, προσφέρθηκε να παραχωρήσει στα χαρτιά το παιχνίδι που δεν έγινε ποτέ προκειμένου να κατοχυρωθεί στην ομάδα της Βραζιλίας. Ή καλύτερα σε ό,τι απέμεινε από αυτήν με τέσσερις ποδοσφαιριστές διασωθέντες και άλλους τρεις που δεν ταξίδεψαν ποτέ να μην μπορούν ακόμη να πιστέψουν πως γλίτωσαν τον θάνατο. 

Η Βραζιλία έχει κηρύξει ήδη τριήμερο πένθος. Ομάδες στην κορυφαία κατηγορία της Βραζιλίας έδειξαν επίσης την αλληλεγγύη τους, προσφέροντας δωρεάν δανεικούς παίκτες στην Σαπεκοένσε, προτρέποντας την ομοσπονδία να εγγυηθεί τριετή παραμονή της ομάδας στην πρώτη κατηγορία, προκειμένου να σταθεί και πάλι στα πόδια της.

Χιλιάδες φίλαθλοι της Σαπεκοένσε, συγκεντρώθηκαν από στάδιο Conda της ομάδας στην Σαπέκο, μια πόλη περίπου 200.000 ανθρώπων στη νότια Βραζιλία.

Παγκόσμιοι αστέρες του μεγάλοι ποδοσφαίρου, από τον Μαραντόνα, τον Πελέ και τον Μέσι ως τον Νεϊμάρ και τον Γουέιν Ρούνεϊ έστειλαν τα συλλυπητήριά τους, ενώ ολόκληροι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι «έκλιναν το γόνυ» στους νεκρούς αθλητές.

Ηταν μια φρικτή κατάληξη για την Σαπεκοένσε, η οποία από το 2009 που έπαιζε στην τέταρτη κατηγορία της Βραζιλίας , ήταν έτοιμη να παίξει το μεγαλύτερο παιχνίδι στην ιστορία της, τον πρώτο τελικό του Copa Sudamericana στο Μεντεγίν.

Χιλιάδες φίλαθλοι της Σαπεκοένσε συγκεντρώθηκαν από στάδιο Conda της ομάδας στην Σαπέκο, μια πόλη περίπου 200.000 ανθρώπων στη νότια Βραζιλία.

Σύμφωνα με κολομβιανούς αξιωματούχους ανάμεσα στους επιβαίνοντες ήταν 21 δημοσιογράφοι, ενώ και τα δύο «μαύρα κουτιά» έχουν εντοπιστεί.