noodles volos banner

Δε θα είναι πάντα του Αγίου ...Τζαβέλλα

Με βάση την αγωνιστική εικόνα Ελλάδας και Βοσνίας, την Κυριακή στο «Γ. Καραϊσκάκης», η εθνική «έπεσε από την Ακρόπολη, βρήκε και πορτοφόλι». Για να διατηρήσει όμως ρεαλιστικές βλέψεις για τη δεύτερη θέση, δεν αρκεί το «άστρο». Απαιτείται μεγαλύτερη αυτογνωσία και σημαντική βελτίωση.

Η «φωτοβολίδα» του Γιώργου Τζαβέλλα «έσωσε την παρτίδα» για την εθνική Ελλάδας, μια... ανάσα πριν το τελικό σφύριγμα του Έρικσον. Η... ζωγραφιά του επισκίασε τις μουντζούρες που είχαν προηγηθεί και διατήρησε το πλεονέκτημα της τρίποντης διαφοράς που μετράει η Ελλάδα από τη Βοσνία. Όμως για να έχουν οι «γαλανόλευκοι» ρεαλιστικές βλέψεις για τη δεύτερη θέση, απαιτούνται σημαντική βελτίωση και αυτογνωσία.

Οι παίχτες της γηπεδούχου στο πρώτο ημίχρονο, ήταν τουλάχιστον μια ταχύτητα - σε σκέψη και κίνηση - κάτω από τους φιλοξενούμενους. Υπήρχαν φάσεις που (συγκριτικά με τους αντιπάλους τους) έμοιαζαν... βιδωμένοι. Δεν προλάβαιναν να κόψουν την μπάλα, ούτε με... βαλέ. Ενώ οι Βόσνιοι στη μεσαία γραμμή και τις πτέρυγες «κεντούσαν», οι Έλληνες διεθνείς πελαγοδρομούσαν. Έδειχναν ανήμποροι να αμυνθούν αποτελεσματικά και να οργανώσουν μια ορθολογική επίθεση. Οι φιλοξενούμενοι παρουσίασαν δημιουργική «ταυτότητα» (ευτυχώς όμως ελάχιστη ευστοχία), οι γηπεδούχοι την άφησαν στ’ αποδυτήρια.

Στην επανάληψη οι Βόσνιοι έριξαν ταχύτητα και επιχείρησαν να «κλειδώσουν το ματς» στις αντεπιθέσεις. Οι Έλληνες αξιοποίησαν το γεγονός. Δεν παράτησαν την προσπάθεια (σημαντικό και ελπιδοφόρο στοιχείο) και σε συνδυασμό με τον «επαγγελματικό αποσυντονισμό» στην αυτοσυγκέντρωση και ηρεμία των αντιπάλων, δημιούργησαν ευκαιρίες. Και τελικά - κατά την παραδοχή ομοσπονδιακού εκλέκτορα και παιχτών - «έκλεψαν» τον πόντο.

Η αναμέτρηση όμως αυτή, πλέον, ανήκει στην ιστορία. Το ζητούμενο είναι τι μπορεί να γίνει στο (άμεσο) μέλλον, ώστε ο στόχος να μην αποδειχθεί «όνειρο καλοκαιρινής νύχτας». Η εθνική στις επόμενες δύο αγωνιστικές παίζει, αν όχι απόλυτα, σε πολύ μεγάλο βαθμό την «υπόθεση πρόκριση». Αντιμετωπίζει το Βέλγιο (25/03/2017) και τη Βοσνία (09/06/2017) εκτός έδρας. Η δεύτερη έδειξε ποιά είναι (και) στο «Γ. Καραϊσκάκης». Για το πρώτο αρκεί μόνο να σημειώσουμε ότι διατηρεί το απόλυτο με συντελεστή 21-1... Εκεί που θ’ αγωνιστούν οι «γαλανόλευκοι» τον ερχόμενο Μάρτη, οι Βόσνιοι δέχθηκαν 4 γκολ τον περασμένο Οκτώβρη...

Πρόκειται για δύο αντιπάλους που η ελληνική ομάδα δεν δείχνει έτοιμη να «χτυπήσει στα ίσια». Ούτε παιχνίδι κατοχής (φαίνεται να) μπορεί να κάνει, απέναντι σ’ αυτές τις ομάδες, ούτε σωρεία ευκαιριών. Προφανώς, δεν μπορεί να προσβλέπει σε ρεσιτάλ αστοχίας τους, ούτε (ταυτόχρονα ότι) θα είναι κάθε φορά του... «αγίου Τζαβέλλα». Για να παίρνει, η εθνική, αποτέλεσμα και βαθμό ή βαθμούς. Άρα, καλείται να αναγνωρίσει τα όρια και τις δυνατότητες της και να σχεδιάσει ανάλογα την τακτική της.

Να εξασφαλίσει το μηδέν παθητικό και - αν της βγει ο αγώνας - να ζητήσει, με σύνεση, κάτι περισσότερο. Η γνωστή (αντιθεαματική αλλά ουσιώδης και αποτελεσματική) τακτική Ρεχάγκελ, Σάντος. Έτσι, τουλάχιστον, δε θα ηττηθεί και θ’ αποκομίσει τριπλό όφελος. Θα παραμείνει δεύτερη, θα «στερεώσει» το πλεονέκτημα έναντι της Βοσνίας, θα κερδίσει χρόνο και ψυχολογία.

Ακόμα όμως και η επίδειξη αυτογνωσίας, από μόνη της δεν είναι αρκετή. Απαιτείται, ταυτόχρονα, σημαντική βελτίωση σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Με την εικόνα του χθεσινού πρώτου ημιχρόνου, η συζήτηση (τον Μάρτη και τον Ιούνη) μάλλον δε θα είναι αν θα έρθει η ήττα, αλλά με πόσα γκολ. Επίσης, χρειάζεται και ο ομοσπονδιακός εκλέκτορας, Μίκαελ Σκίμπε, να επανεξετάσει τις επιλογές (ενδεχομένως και τις εμμονές) του. Είτε στις κλήσεις, είτε στον καταρτισμό της 11άδας. Για παράδειγμα, το δεδομένο ότι ο Σταφυλίδης είναι καλό αριστερό μπακ, δε σημαίνει - όσο φιλότιμο και αν επιδεικνύει - ότι μπορεί να αποδώσει και ως αριστερό εξτρέμ.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι με γκολ του Τζαβέλλα στις καθυστερήσεις η Ελλάδα «έκλεψε» το βαθμό από τη Βοσνία. Η οποία είχε προηγηθεί με τον Πιάνιτς στο 32’. Με δέκα παίχτες ολοκλήρωσαν την αναμέτρηση οι δύο ομάδες λόγω αποβολής, στο 80’, των Κυριάκου Παπαδόπουλου και Τζέκο (2η κίτρινη). Η «γαλανόλευκη», έστω και στα «τελειώματα», διατήρησε τη διαφορά των τριών πόντων από τη Βοσνία.

ΕΛΛΑΔΑ: Καρνέζης, Τοροσίδης, Παπαδόπουλος, Παπασταθόπουλος, Τζαβέλλας, Μανιάτης (61’ Γιαννιώτας), Σάμαρης, Μάνταλος (87’ Καρέλης), Φορτούνης, Σταφυλίδης, Μήτρογλου.

ΒΟΣΝΙΑ: Μπέγκοβιτς, Βράνιες, Σπάχιτς (70’ Σούνιτς), Ζουκάνοβιτς, Κολάζινακ, Γιάγιαλο, Χαΐροβιτς (88’ Μπίτσαχτσιτς), Λούλιτς, Πιάνιτς, Ιμπίσεβιτς (84’ Τζούριτς), Τζέκο.

Η βαθμολογία σε 4 αναμετρήσεις

1. Βέλγιο 12 (21-1)

2. Ελλάδα 10 (9-2)

3. Βοσνία 7 (8-5)

4. Εσθονία 3 (4-7)

5. Κύπρος 3 (3-8)

6. Γιβραλτάρ 0 (2-17)

 Το υπόλοιπο πρόγραμμα της Εθνικής:

Βέλγιο-Ελλάδα (25/03/2017)

Βοσνία-Ελλάδα (09/06/2017)

Ελλάδα-Εσθονία (31/08/2017)

Ελλάδα-Βέλγιο (03/09/2017)

Κύπρος-Ελλάδα (07/10/2017)

Ελλάδα-Γιβραλτάρ (10/10/2017)

πηγή: sentragoal