noodles volos banner

Μόρας: «Είναι απλό να σώζεις μια ζωή»

Στην καριέρα του στα γήπεδα ως στόπερ αμυντικός έχει μάθει να μπλοκάρει τους αντίπαλους επιθετικούς. Τώρα ο λαρισαίος διεθνής ποδοσφαιριστής Βαγγέλης Μόρας βάλθηκε να κάνει τάκλιν και στη λευχαιμία που διαγνώστηκε στον αδελφό του. Την περασμένη Τετάρτη του δώρισε μόσχευμα μυελού των οστών, με την ελπίδα η μεταμόσχευση αυτή να αποδειχθεί σύντομα και σωτήρια!

Επέστρεψε στην Ιταλία το βράδυ της Κυριακής από τη Μελβούρνη και σήμερα μπαίνει στις προπονήσεις με την ομάδα του, την Ελλάς Βερόνα. Αύριο αναχωρεί με τους συμπαίκτες του για την Αυστρία, όπου θα συνεχίσουν την προετοιμασία τους ενόψει της έναρξης του ιταλικού πρωταθλήματος. Ωστόσο, στις 30 Ιουλίου στο αυστραλιανό νοσοκομείο Alfred ο Βαγγέλης Μόρας δώριζε μόσχευμα στον κατά ένα χρόνο μεγαλύτερο αδελφό του, τον 34χρονο Δημήτρη, ιδιοκτήτη πρακτορείου του ΟΠΑΠ στη Λάρισα. «Ηταν θέμα πέντε ωρών η όλη υπόθεση. Τόσο χρειάστηκε να μείνω ξαπλωμένος και συνδεδεμένος με ειδικό μηχάνημα, προκειμένου αυτό να μου παίρνει από το ένα χέρι το αίμα, όπως στην κανονική αιμοδοσία, και να το περνά στο άλλο. Τόσο χρόνο του πήρε να διαλέξει τα καλύτερα από τα βλαστοκύτταρά μου και να πάρει συνολικά 200 ml. Αυτά, δηλαδή, που τρεις – τέσσερις ώρες αργότερα, μετά τις χημειοθεραπείες του, ο Δημήτρης πήρε μέσα σε 15 λεπτά» λέει στα «ΝΕΑ» από την Ιταλία.

Πλέον τα πάντα με την υγεία του αδελφού του είναι ρευστά. «Μετά την επέμβαση παραμένει τις τελευταίες ημέρες σε καραντίνα, για να αποφευχθεί οποιαδήποτε μόλυνση. Οι επόμενοι μήνες είναι οι πιο σημαντικοί, για έναν χρόνο θα πρέπει να παραμείνει στο νοσοκομείο της Μελβούρνης. Τώρα οι γιατροί εκεί περιμένουν να δουν αν ο οργανισμός του θα δεχτεί τελικά το μόσχευμα. Οι πιθανότητες, όπως μας λένε, είναι πάρα πολύ καλές, από τη στιγμή που έχει πάρει μόσχευμα από συγγενικό του πρόσωπο, άρα 100% συμβατό».

«Χωρίς κόπο». Δεν το σκέφτηκε καν ο Βαγγέλης να δώσει μόσχευμα στον αδελφό του – ανάλογα συμβατοί δότες ήταν οι γονείς του και η μικρότερη αδελφή του. Σε πρώτη φάση, πάντως, φρόντισε να κρατήσει, όσο μπορούσε, μακριά από τον Τύπο το πρόβλημα υγείας του Δημήτρη – «είναι θέμα προσωπικό». Ωστόσο, από την ώρα που πήρε το αεροπλάνο για την Αυστραλία, λίγες ημέρες μετά την παρουσία του με την Εθνική στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, το σκεπτικό αυτό άλλαξε. Με τη δημοτικότητά του ως ποδοσφαιριστή θέλησε να περάσει ευρέως προς τα έξω την ιδέα της μεταμόσχευσης. «Είπα να δώσω παράλληλα κουράγιο στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τέτοιο ιατρικό ζήτημα. Να δείξω στον απλό κόσμο πόσο σημαντικό είναι να τονώνεται με κάθε τρόπο η ψυχολογία του ασθενούς. Ο Δημήτρης, για παράδειγμα, είχε εξ αρχής καλή ψυχολογία και αυτό τον βοηθά πολύ. Και εμείς, η οικογένειά μας, το περνάμε ψύχραιμα, σαν απλή ίωση όλο αυτό!» λέει, τώρα που βλέπει «πόσο πιο σημαντικά πράγματα υπάρχουν στη ζωή» και αντιλαμβάνεται ότι η υγεία είναι πάνω από όλα! «Δεν είναι τίποτα, αντιθέτως είναι το λιγότερο να σώζεις κατ” αυτόν τον τρόπο, τόσο εύκολα, μια ζωή! Είναι ό,τι καλύτερο να γίνεσαι δότης μυελού των οστών! Τρομάζει ο κόσμος στην ιδέα γιατί δεν είναι ενημερωμένος. Νομίζει ότι οι γιατροί σου παίρνουν όπως παλιά κομμάτι από τον μυελό σου, ενώ απλώς σου παίρνουν αίμα».

Στην Ελλάδα
450 μεταμοσχεύσεις αιμοποιητικών κυττάρων (μυελού των οστών) γίνονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα.
150 εξ αυτών είναι αλλογενείς μεταμοσχεύσεις, δηλ. το μόσχευμα προέρχεται από άλλον άνθρωπο, είτε συμβατό αδελφό (40%) είτε μη συγγενή εθελοντή δότη (50%), πιο σπάνια από ομφάλιο πλακουντικό αίμα (10%).
45.000 οι ενεργοί εθελοντές δότες μυελού των οστών στην Ελλάδα, την ώρα που η Κύπρος φτάνει τους 135.000 και το Ισραήλ τους 740.000 δότες.
60% των μοσχευμάτων που έρχονται από το εξωτερικό φτάνουν από τη Γερμανία, λόγω της άριστης οργάνωσης του γερμανικού Κέντρου Δοτών.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Last modified onWednesday, 06 August 2014 11:25