noodles volos banner

Το όνειρο του MLS για τον Πέτρο Αγασιώτη

Με τον Βολιώτη Πέτρο Αγασιώτη ασχολείται δημοσίευμα του σάιτ youngtalents.gr και την απόφασή του να συνδυάσει ποδόσφαιρο με σπουδές στην Αμερική, κάτι το οποίο είχατε μάθει πρώτοι από το magnesiasports. Αναλυτικά το δημοσίευμα του σάιτ youngtalents.gr:

«Το ποδόσφαιρο είναι η ζωή του Πέτρου Αγιασιώτη, αλλά κατάλαβε νωρίς ότι η ζωή δεν είναι μόνο μπάλα. Το πλούσιο ταλέντο που διαθέτει επέτρεψε στον 18χρονο Βολιώτη άσο να κάνει μέχρι σήμερα πράγματα που άλλοι ποδοσφαιριστές στην ηλικία του βλέπουν μόνο στα όνειρά τους, ωστόσο είναι αρκετά έξυπνος και ώριμος για την ηλικία του, ώστε να συνειδητοποιήσει έγκαιρα ότι στο συγκεκριμένο άθλημα μια ατυχία μπορεί να είναι καθοριστική και σε κάποιες περιπτώσεις μη αναστρέψιμη.

H πορεία του ως εδώ εντυπωσιακή. Ακαδημίες της Τβέντε, πρωτάθλημα με την U17 της Ντόρτμουντ, Εθνική ομάδα U17 και U20, Παναθηναϊκός! Παρ’ όλα αυτά, ο Πέτρος δε θέλει να αφήσει τίποτα στην τύχη και παράλληλα με το ποδόσφαιρο επέλεξε να σπουδάσει, προκειμένου να εξασφαλίσει το μέλλον του.

«Ήταν πρόκληση για εμένα να συνδυάσω σπουδές και ποδόσφαιρο στο υψηλότερο επίπεδο» είπε χαρακτηριστικά στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο «youngtalents.gr», ο πρώην άσος της ομάδας Νέων του Παναθηναϊκού, που το περασμένο καλοκαίρι μετακόμισε στις ΗΠΑ και σπουδάζει Διοίκηση Επιχειρήσεων με αθλητική υποτροφία στο «Virginia Commonwealth University», παίζοντας παράλληλα ποδόσφαιρο με στόχο να μπει στα ντραφτ του MLS.

Μάλιστα, ήταν κάθετος ερωτώμενος, αν θα επέστρεφε στην Ελλάδα ή ακόμη και στην Ευρώπη για κάποια ομάδα πριν από την ολοκλήρωση των σπουδών του, απαντώντας με ένα ξερό: «Όχι».

Πρώτα βήματα στο ποδόσφαιρο

Ο γεννημένος στις 17 Φεβρουαρίου του 1998 διεθνής μέσος διάλεξε το δύσκολο μονοπάτι της ζωής, παρότι η πορεία του στο ποδόσφαιρο μέχρι σήμερα δεν αφήνει αμφιβολία ότι θα μπορούσε να κάνει ήδη επαγγελματική καριέρα και να βγάζει χρήματα. «Μπουσούλησε» ποδοσφαιρικά στις Ακαδημίες του Ερμή Βόλου και το 2010 πήρε μεταγραφή με υποσχετική στην Ακαδημία της ΠΑΕ Ολυμπιακού Βόλου 1937. Μόλις στα 13 του αναγκάστηκε να αφήσει πίσω του την οικογένειά του για να ξενιτευτεί για πρώτη φορά, πηγαίνοντας στην Ολλανδία. Ο πατέρας του Νίκος, βετεράνος ποδοσφαιριστής της Νίκης Βόλου, εξήγησε στη μητέρα του Αγνή-Άννα και στην αδερφή του Μαρία πως η ζωή του ποδοσφαιριστή τα έχει αυτά και η οικογένεια «συμφιλιώθηκε» νωρίς με την απουσία του Πέτρου.

Πρώτα Τβέντε, μετά Ντόρτμουντ

Ένας σκάουτερ της Τβέντε τον είδε σε ένα τουρνουά που συμμετείχε ο Ερμής και κλήθηκε για δοκιμαστικά. Οι Ολλανδοί κατάλαβαν κατευθείαν ότι πρόκειται για μεγάλο ποδοσφαιρικό ταλέντο και τον κράτησαν κοντά τους. Η τεχνική του κατάρτιση, η ταχύτητα που διαθέτει, η μαχητικότητα και η ηρεμία στο παιχνίδι του ήταν στοιχεία που είδαν και οι άνθρωποι της Ντόρτμουντ με αποτέλεσμα να του προσφέρουν θέση στις διάσημες Ακαδημίες τους έναν χρόνο αργότερα. Υπήρξαν κι άλλες προτάσεις, αλλά ο Πέτρος επέλεξε να μετακομίσει στη κοιλάδα του Ρουρ και στις ακαδημίες που έμαθαν μπάλα οι Γκέτσε, Ρόις, Σμέλτσερ και άλλοι μεγάλοι αστέρες του γερμανικού ποδοσφαίρου.

Γιούργκεν Κλοπ και τίτλος

Εκεί, συνάντησε την τεράστια ποδοσφαιρική προσωπικότητα που ονομάζεται Γιούργκεν Κλοπ. «Είναι ξεχωριστός» λέει και αποκαλύπτει: «Ερχόταν να μας δει στους αγώνες (σ.σ. την ομάδα U17) και έφευγε λίγο πριν το τέλος. Για εμένα είναι από τους κορυφαίους προπονητές. Είναι τεράστια ποδοσφαιρική προσωπικότητα και στη Λίβερπουλ φαίνεται η διαφορά». Ο Πέτρος είχε την τύχη να γνωριστεί και να συνομιλήσει μαζί του, καθώς ο κορυφαίος για πολλούς Γερμανός coach παρακολουθούσε από κοντά τη συγκεκριμένη φουρνιά των ακαδημιών των «Βεστφαλών» που κατέκτησε το πρωτάθλημα Γερμανίας U17.

Παναθηναϊκός vs Ντόρτμουντ

Ένας σοβαρός τραυματισμός αναγκάζει τον Αγιασιώτη να επιστρέψει στην Ελλάδα σε ηλικία 16 ετών: «Το έκανα για ψυχολογικούς λόγους, ήθελα να είμαι κοντά στην οικογένειά μου» υποστηρίζει, αρχικά και συνεχίζει: «Υπήρχαν πολλές προτάσεις αλλά επέλεξα τον Παναθηναϊκό». Η επιλογή δεν ήταν τυχαία και δεν τη μετάνιωσε όπως αναφέρει. Κληθείς να κάνει μία σύγκριση των ακαδημιών της Ντόρτμουντ και του Παναθηναϊκού, εξηγεί: «Δεν μπορώ να πω ότι οι Ακαδημίες του Παναθηναϊκού σε σύγκριση με της Ντόρτμουντ έχουν πολύ μεγάλη διαφορά. Ο Παναθηναϊκός διαθέτει μία από τις κορυφαίες ακαδημίες στην Ελλάδα σε επίπεδο τεχνογνωσίας και παικτών. Έχει ανθρώπους που γνωρίζουν το αντικείμενο».

Σε αντίστοιχη ερώτηση όμως για Γερμανία και Ελλάδα, ξεκαθαρίζει: «Η Γερμανία είναι πολύ πιο μπροστά από τις υπόλοιπες χώρες και ειδικά από την Ελλάδα. Το ποδοσφαιρικό επίπεδο είναι υψηλότερο. Το πρωτάθλημα Νέων είναι διαφορετικό. Όλες οι ομάδες τους είναι δυνατές, όλα τα παιδιά μέσα στις ομάδες πρέπει να παλέψουν για τη θέση τους στην αποστολή αρχικά και την 11άδα μετέπειτα. Μετά πρέπει να τα δώσουν όλα για τη νίκη και να ανταγωνιστούν τους συμπαίκτες τους, για να πάρουν επαγγελματικό συμβόλαιο. Ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος, οπότε αυτομάτως το επίπεδο ανεβαίνει».

«Έφυγα από τον Παναθηναϊκό γιατί…»

Μετά από μια τέτοια παραδοχή η ερώτηση βγαίνει αβίαστα. «Γιατί τότε να φύγεις από τον Παναθηναϊκό;». Ο Πέτρος απαντάει με άνεση και φυσικότητα: «Ήθελα πάντα να τα συνδυάσω σπουδές και ποδόσφαιρο και ξέρω ότι στην Ελλάδα δε γίνεται. Επίσης πάντα πίστευα ότι δεν παίζει ρόλο μόνο το πόσο καλός ή κακός είναι ένας παίκτης αλλά είναι σημαντικός και ο παράγοντας της τύχης στα ομαδικά αθλήματα.

Αν είσαι αφοσιωμένος αποκλειστικά και μόνο στο ποδόσφαιρο, με έναν τραυματισμό ή με κάποια ατυχία μπορεί να βρεθείς στο κενό. Επίσης, δεν αποφασίζεις μόνο εσύ. Εξαρτάσαι από κάποιον τρίτο που μπορεί να μην του κάνεις ή να θεωρεί καλύτερο κάποιον άλλον οπότε να μην πάρεις ποτέ τις ευκαιρίες. Όταν μου έγινε αυτή η πρόταση για πλήρη υποτροφία ώστε να συνδυάσω ποδόσφαιρο και σπουδές μαζί ήταν μια πρόκληση για εμένα. Κάτι, στο οποίο δεν μπορούσα να πω όχι».

Οι προτάσεις και η επιλογή του «Virginia Commonwealth University»

Όπως και στις προηγούμενες δύο περιπτώσεις, προτάσεις υπήρξαν πολλές από Πανεπιστήμια και μάλιστα όλες με πλήρη υποτροφία. Για την ακρίβεια 12, αλλά ο Πέτρος επέλεξε την ομάδα που ταίριαζε περισσότερο στο δικό του ποδοσφαιρικό στιλ: «Ήρθε και ο κόουτς στην Ελλάδα για να γνωρίσει τους γονείς μου, πέρασε 3-4 μέρες μαζί μας και μετά δεν ήταν δύσκολη η απόφαση».

Μαθήματα και ποδόσφαιρο

Έτσι, ο Πέτρος έφτιαξε ξανά βαλίτσες πέρασε τον Ατλαντικό και βούτηξε στα βαθιά: «Ποδοσφαιρικά δεν έχει καμιά διαφορά με το επίπεδο στον Παναθηναϊκό, αλλά η ζωή είναι εντελώς διαφορετική. Εδώ έχεις και τα μαθήματα που παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο. Αν δεν είσαι καλός στα μαθήματα, μπορούν να σου διακόψουν την υποτροφία. Ακόμη κι αν είσαι καλός ποδοσφαιριστής, το Πανεπιστήμιο μπορεί να διακόψει το πρόγραμμα. Είναι η μεγάλη διαφορά σε σχέση με τη ζωή που έκανα στην Ελλάδα». Ερωτώμενος κατά πόσο συνδυάζονται αυτά τα δύο, απάντησε με σιγουριά: «Έχω χρόνο για διάβασμα, οπότε δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φανταζόμουν πριν έρθω. Πάω καλά στα μαθήματα, απλά τώρα στο ξεκίνημα έχω μια δυσκολία με τη γλώσσα. Αλλιώς είναι να συνεννοείσαι στη μητρική σου γλώσσα».