noodles volos banner

Η σωματική ακεραιότητα πάνω απ' όλα

Το σαββατιάτικο ντέρμπι στον 1ο όμιλο της Α' ΕΠΣΘ εκτός από τα ωραία γκολ που σημειώθηκαν και έληξε με νικήτρια την ομάδα της ΑΕ Διμηνίου, είχε ένα περιστατικό που ...πολλοί είδαν, λίγοι όμως πρόσεξαν και για το οποίο θα κάνουμε ιδιαίτερη μνεία. Στο 80ό λεπτό, συγκρούστηκαν στον αέρα ο Μοράλες με τον Σπύρο Καραπλιάγκο. Πεσμένοι και οι δύο στον αγωνιστικό χώρο, τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από τον γιατρό του Σαρακηνού κ. Κούκιο που πάντα συνοδεύει την ομάδα στα παιχνίδια της.

Πιο σοβαρός ο τραυματισμός του Σπύρου Καραπλιάγκου, καθώς άνοιξε το μέτωπό του. Ο εν λόγω παίκτης βγήκε εκτός τερέν, του τοποθετήθηκε επίδεσμος και ετοιμάζονταν να μπεί στο ματς. Όμως, ο προπονητής του Κώστας Μπράτσος, σε μια σωστή κίνηση, του απαγόρευεσε να ξαναπαίξει. "Δεν θα μπεις" του είπε, "κόουτς άσε με να παίξω, είμαι καλά σου λέω" ήταν η απάντηση και τότε ο προπονητής του Σαρακηνού με ...πιο άγριο ύφος, τον "διέταξε" να μεταβεί στο Νοσοκομείο για να γίνουν τα απαραίτητα ράμματα στην πληγή.
Αναφέρουμε το περιστατικό αυτό για δύο λόγους. Αφενός για να εξάρουμε την κίνηση του Κ. Μπράτσου που παρ' ότι η ομάδα του έχανε στο ντέρμπι, την άφησε με δέκα παίκτες (είχαν γίνει και οι τρεις αλλαγές) βάζοντας σε πρώτο πλάνο τη σωματική ακεραιότητα του ποδοσφαιριστή και αφετέρου για να επισημάνουμε ακόμη μία φορά ότι καλό είναι το πάθος, καλή η αποφασιστικότητα, αλλά θα πρέπει όλοι όσοι αγωνίζονται στο τοπικό, να καταλαβαίνουν ποια είναι τα όρια της αυταπάρνησης...
Με αφορμή αυτό, να συμπληρώσουμε πως προσφάτως σε άλλον αγώνα, παίκτης υπέστη σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο και συνέχισε για ένα τέταρτο να παίζει. Όταν οι πόνοι έγιναν αφόρητοι, ζήτησε αλλαγή και στο Νοσοκομείο, η διάγνωση ήταν ρήξη χιαστών. Ένα άλλο παράδειγμα επίσης στο φετινό πρωτάθλημα, με ποδοσφαιριστή να αγωνίζεται με σπασμένα πλευρά.
Εν κατακλείδι, οι παίκτες τις περισσότερες φορές επειδή ο τραυματισμός τους είναι ακόμη "ζεστός" ή θέλουν να αγωνιστούν ή δεν γνωρίζουν, δύσκολα ζητούν να γίνουν αλλαγή. Όταν όμως δεν υπάρχει γιατρός για να κάνει μια πρώτη διάγνωση, το ρόλο αυτό καλό θα ήταν να τον αναλάβουν οι προπονητές με τις γνώσεις που διαθέτουν (είναι μέσα στα καθήκοντά τους). Άλλωστε, η σωματική ακεραιότητα είναι πάνω απ' όλα, πάνω από οποιοδήποτε αποτέλεσμα κι οποιαδήποτε ομάδα.

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν, ο Σπύρος Καραπλιάγκος αιμόφυρτος αποχωρεί από τον αγωνιστικό χώρο, ο γιατρός Β. Κούκιος του δίνει τις πρώτες βοήθειες, ο Κώστας Μπράτσος τον πιάνει από το χέρι για να μην ξαναμπεί στο ματς και οι Κώστας Παπαστεργίου, Γιώργος Κωστούλας από την ΑΕΔ παρηγορούν κατά την αποχώρησή του τον τραυματισμένο παίκτη.

Last modified onMonday, 17 November 2014 09:52