noodles volos banner

Υπέκυψε στην ανωτερότητα της Φενέρ ο Ολυμπιακός

Παρά την προσπάθεια που κατέβαλε ο Ολυμπιακός υπέκυψε με 80-64 στην ανωτερότητα της Φενερμπαχτσέ στον τελικό της Ευρωλίγκα που έγινε στο κατάμεστο «Σινάν Ερντέμ» της Κωνσταντινούπολης. Αυτό ήταν το πρώτο τρόπαιο της Ευρωλίγκα που κατακτά τούρκικη ομάδα, μια αναμφίβολα μεγάλη επιτυχία για το τούρκικο μπάσκετ, αλλά και του «μαέστρου» Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου πάλεψαν ουσιαστικά για ένα ημίχρονο, ήταν εξαιρετικοί και ιδιαίτερα εύστοχοι από την περιφέρεια και με αιχμές του δόρατος τους Μπιρτς και Μάντζαρη πλησίασαν ακόμα και στο -2 (44-42) λίγο μετά την έναρξη του τρίτου δεκαλέπτου.

Όμως δυστυχώς για την ελληνική ομάδα κάπου εκεί άρχισαν να παίρνουν μπροστά τα μεγάλα της «όπλα», ο Ντατόμε και ο Ούντο, που με δικά τους καθοριστικά καλάθια βοήθησαν την ομάδα του Ομπράντοβιτς να φτάσει σταδιακά ακόμα και στο +12 στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου. Σπουδαία δουλειά στην οργάνωση του παιχνιδιού της Φενερμπαχτσέ έκανε ένας πρώην «ερυθρόλευκος», ο Σλούκας, ενώ μεγάλο παιχνίδι έκαναν ο Βέσελι κάτω από τη ρακέτα και οι Κάλινιτς, Μπογκντάνοβιτς που «σκότωσαν» τον Ολυμπιακό κάθε φορά που προσπαθούσε να μαζέψει την διαφορά.
Από την ελληνική ομάδα που αξίζει πολλά συγχαρητήρια για τη μεγάλη επιτυχία της ξεχώρισαν οι Μπιρτς, Μάντζαρης και Γκριν.

Στο τελευταίο δεκάλεπτο Μπιρτς και Γκριν προσπάθησαν να αλλάξουν τη μοίρα του τελικού που άρχισε να γέρνει για τα καλά υπέρ των Τούρκων από τα πρώτα κιόλας λεπτά, όταν με τρίποντα των Ντατόμε και Άντιτς άγγιξε το +18 (68-50). Ο Ομπράντοβιτς έριξε στον αγώνα και πάλι τον Μπογκντάνοβιτς που με δικά του καλάθια έδωσε την αυτοπεποίθηση που χρειαζόταν η Φενερμπαχτσέ, για να μετατρέψει σε τυπική διαδικασία τα τελευταία λεπτά.

Από τον Ολυμπιακό υστέρησαν τα βασικά του «όπλα», καθώς οι Σπανούλης και Πρίντεζης ήταν μακριά από τον καλό τους εαυτό, αν και προσπάθησαν με όλες τους τις δυνάμεις απέναντι στην μαεστρικά στημένη άμυνα των Τούρκων.
Το τελικό 80-64 γράφτηκε από τον πολλά υποσχόμενο Τολιόπουλο του Ολυμπιακού, την ώρα που στις εξέδρες του «Σινάν Ερντέμ» είχε στηθεί ένα πάρτι από τους φίλους της Φενερμπαχτσέ που κατέκτησε δίκαια το τρόπαιο της Ευρωλίγκα.

Τα δεκάλεπτα: 26-18, 39-34, 60-48, 80-64

Διαιτητές: Ιερεθουέλο (Ισπανία), Ρίζικ (Ουκρανία), Λάτισεβς (Λετονία)

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Ούντο 10, Μαχμούτογλου, Άντιτς 4 (1), Μπογκντάνοβιτς 17 (3), Μπένετ, Σλούκας 3 (1), Νάναλι 2, Βέσελι 8, Κάλινιτς 17 (4), Ντίξον 8 (2), Ντουβερίογλου, Ντατομε 11 (2)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιάννης Σφαιρόπουλος): Γκριν 7 (1), Μπιρτς 14, Γιανγκ, Τολιόπουλος 3 (1), Παπαπέτρου, Σπανούλης 9 (2), Ουότερς 2, Αγραβάνης, Μιλουτίνοφ 10, Πρίντεζης 7 (1), Παπανικολάου 3, Μάντζαρης 9 (3)