noodles volos banner

Με λιονταρίσια ψυχή ο Ολυμπιακός στον τελικό, 82-78 την ΤΣΣΚΑ

Πολύ σκληρός, για να πεθάνει, αποδείχθηκε ο Ολυμπιακός που μετά από έναν συγκλονιστικό σε εξέλιξη ημιτελικό επικράτησε 82-78 της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και προκρίθηκε στον μεγάλο τελικό του φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα την Κυριακή με αντίπαλο το νικητή του 2ου ημιτελικού Φενερμπαχτσέ-Ρεάλ Μαδρίτης.

Οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου με λιονταρίσια ψυχή κατάφεραν να ξεπεράσουν τον κακό εαυτό τους στο πρώτο ημίχρονο και με αντεπίθεση διαρκείας στο δεύτερο ημίχρονο πήραν τη νίκη επί της πρωταθλήτριας Ευρώπης ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι χάνει για 4η φορά σε φάιναλ φορ από τους «ερυθρόλευκους» τα τελευταία χρόνια. Aυτός θα είναι ο 8ος τελικός τα τελευταία 10 φάιναλ φορ που λαμβάνει μέρος ο Ολυμπιακός, μια σίγουρα αξιοσημείωτη και μεγάλη επιτυχία για την ελληνική ομάδα που φιλοδοξεί την Κυριακή 21 Μαΐου να σηκώσει το 4ο ευρωπαϊκό του τρόπαιο της Ευρωλίγκα!

Λίγο πριν κλείσει το ημίχρονο με ένα τρίποντο του Μάντζαρη και ένα του Αγραβάνη (40-33), ο Ολυμπιακός ξεκίνησε την αντεπίθεσή του, αφού βρέθηκε να χάνει στο 19’ με 13 πόντους (40-27).

Στο τρίτο δεκάλπεπτο ο Ολυμπιακός άρχισε να βρίσκει το ρυθμό του και την ευστοχία του από τα 6.75 βάζοντας μεγάλα καλάθια με τους Παπανικολάου, Μάντζαρη και Πρίντεζη και «ψαλιδίζοντας» τη διαφορά, που κάποια στιγμή έφτασε πάλι στο +10 (64-54). Ωστόσο, και πάλι με δύο τρίποντα στο τέλος στο τέλος του 3ου δεκαλέπτου από τους Μάντζαρη και Αγραβάνη, μείωσε στο -4 (64-60)!

Ήταν πια φανερό πως το άγχος μεταφερόταν στους παίκτες της ΤΣΣΚΑ, που στο τελευταίο δεκάλεπτο υπέπεσαν σε πολλά λάθη, ενώ έχασαν πολλά ριμπάουντ κάτω από τα καλάθια. Σε αυτό το δεκάλεπτο «μίλησε» η κλάση του αρχηγού Βασίλη Σπανούλη, εκεί ακριβώς που τον χρειαζόταν η ομάδα και με καθοριστικά καλάθια κράτησε όρθιο τον Ολυμπιακό και ήταν αυτός που έδωσε κρίσιμες ασίστ σε συμπαίκτες του, για να πετύχουν εύκολους πόντους.
Από τους ηττοπαθείς Ρώσους στο τελευταίο δεκάλεπτο οι Χίγκινς και Τζάκσον προσπάθησαν να αλλάξουν …τη μοίρα της ομάδας τους που ήταν γραφτό να χάσουν για ακόμα μια φορά σε φάιναλ φορ από τον λεοντόκαρδο Ολυμπιακό!

Συγκεκριμένα, μετά το 73-71 υπέρ της ΤΣΣΚΑ, ο «V-Span» πέτυχε τη μεγάλη-βόμβα από τα 8 μέτρα και έβαλε ξανά μπροστά τους Πειραιώτες (73-74). Ο Μπιρτς με κάρφωμα-ύστερα από ασίστ του αρχηγού- πήγε τον Ολυμπιακό στο +3 (73-76), ο Τεόντοσιτς απάντησε με… κρύο αίμα (76-76), αλλά ο Γκριν μιμήθηκε τον Σπανούλη και με νέα τρίποντη-βόμβα έβαλε πάλι τους «ερυθρόλευκους» σε θέση οδηγού (76-79), στα 42’’ πριν τη λήξη. Στα εναπομείναντα δευτερόλεπτα, το παιχνίδι πήγε στη… ρουλέτα των βολών, με εκατέρωθεν χαμένες και από τους δύο, αλλά τους παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου να συντηρούν το προβάδισμά τους και να παίρνουν τη νίκη με το τελικό 78-82.

Διαιτητές: Ιερεθουέλο (Ισπανία), Γιαβόρ (Σλοβενία), Λότερμοζερ (Γερμανία)

Τα δεκάλεπτα: 18-12, 40-33, 64-60, 78-82

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (Δημήτρης Ιτούδης): Ντε Κολό 16, Τεόντοσιτς 23 (4), Ογκάστιν 6, Φριτζόν, Τζάκσον 12 (2), Βορόντσεβιτς 2, Χίγκινς 6, Κριάπα 3, Κουρμπάνοφ 2, Χάινς 8.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιάννης Σφαιρόπουλος): Γκριν 8 (2), Μπιρτς 4, Γιανγκ, Παπαπέτρου 3, Σπανούλης 14 (1), Αγραβάνης 8 (2), Μιλουτίνοβ 5, Πρίντεζης 14 (1), Παπανικολάου 14 (4), Μάντζαρης 12 (4)