noodles volos banner

Τα σενάρια για την πρόκριση στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας

Το τελευταίο Top 16 στην ιστορία (μιας και από την επόμενη σεζόν αλλάζει το σύστημα της Ευρωλίγκας) είναι και το πιο συναρπαστικό που έγινε ποτέ. Φτάνοντας στην προτελευταία αγωνιστική, μόλις τρεις ομάδες (Φενέρμπαχτσε, Λοκομοτίβ Κουμπάν, ΤΣΣΚΑ Μόσχας) έχουν εξασφαλίσει πρόκριση στα playoffs, μόνο μία από αυτές είναι σίγουρα πρώτη (Φενέρμπαχτσε), ενώ καμία άλλη δεν έχει εξασφαλίσει… τίποτα. Με εξαίρεση τις αποκλεισμένες Ζαλγκίρις, Νταρουσάφακα, Μάλαγα και Τσεντεβίτα, όλες οι υπόλοιπες ομάδες έχουν κίνητρο και μάλιστα μεγάλο.

Ε’ Όμιλος 
Τα πράγματα είναι πολύ πιο ξεκάθαρα από το άλλο γκρουπ. Η Φενέρμπαχτσε έχει ήδη προκριθεί έχοντας μάλιστα εξασφαλίσει και την πρώτη θέση. Νταρουσάφακα, Μάλαγα και Τσεντεβίτα έχουν ήδη αποκλειστεί. 
Η Λοκομοτίβ Κουμπάν κρατά στο χέρι της τη δεύτερη θέση, αφού θα είναι δική της με 2/2. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έχει προκριθεί μαθηματικά, αλλά δεν έχει εξασφαλίσει πλεονέκτημα έδρας. Υπερέχει σε ισοβαθμία με Παναθηναϊκό ή Ερυθρό Αστέρα, αλλά σε τριπλή ισοβαθμία ευνοούνται οι Σέρβοι. 
Ο Παναθηναϊκός με νίκη επί της Τσεντεβίτα προκρίνεται στα playoffs, όπως και αν χάσει η Εφές στην έδρα της Φενέρ. Οι «πράσινοι» με 2/2 θα είναι δεύτεροι εφόσον η Λοκομοτίβ χάσει ένα παιχνίδι. Ο μόνος τρόπος για να μείνουν εκτός είναι α) να κάνουν δύο ήττες και αυτή στο φινάλε από την Εφές να είναι με 5+ πόντους ή β) να προκύψει τριπλή ισοβαθμία στο 8-6, με Ερυθρό Αστέρα και Εφές, όπου θα μειονεκτούν και θα μείνουν πέμπτοι. 
Η Εφές χρειάζεται οπωσδήποτε δύο νίκες, αφού μειονεκτεί σε ισοβαθμία με τον Ερυθρό Αστέρα και παράλληλα να ισχύει ένα από τα δύο παραπάνω σενάρια (α και β). Οι Σέρβοι περνούν για πρώτη φορά στην ιστορία τους στα playoffs με νίκη επί της Νταρουσάφακα.

Λοκομοτίβ Κουμπάν-Ουνικάχα Μάλαγα 19:00 
Ερυθρός Αστέρας-Νταρουσάφακα 21:00 
Φενέρμπαχτσε-Αναντολού Εφές (1/4, 20:30) 
Παναθηναϊκός-Τσεντεβίτα (1/4, 21:45) 
Βαθμολογία: Φενέρμπαχτσε 10-2, Λοκομοτίβ 8-4, Παναθηναϊκός 8-4, Ερυθρός Αστέρας 7-5, Εφές 6-6, Νταρουσάφακα 3-9, Μάλαγα 3-9, Τσεντεβίτα 3-9.

Στ’ Όμιλος 
Η μόνη ομάδα που έχει προκριθεί μαθηματικά είναι η ΤΣΣΚΑ και η μόνη που δεν έχει τύχη στην πρόκριση είναι η Ζαλγκίρις. Η ΤΣΣΚΑ εξασφαλίζει πλεονέκτημα έδρας αν νικήσει ή αν ο Ολυμπιακός χάσει από τη Χίμκι στη Μόσχα. Μάλιστα η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη θα είναι πρώτη αν δική της νίκη συνδυαστεί με επικράτηση της Ρεάλ επί της Λαμποράλ στη Βιτόρια. 
Η Λαμποράλ εξασφαλίζει την πρόκριση εφόσον χάσει η Μπάμπεργκ στη Βαρκελώνη ή ο Ολυμπιακός στη Μόσχα, σε ματς που θα γίνουν μια μέρα νωρίτερα από το δικό της. Μάλιστα, αν χάσουν ΚΑΙ οι δύο, τότε η ομάδα του Γιάννη Μπουρούση εξασφαλίζει πλεονέκτημα έδρας ακόμη και με ήττα μέχρι οκτώ πόντους. Αν νικήσουν Μπάμπεργκ και Ολυμπιακός, τότε η Λαμποράλ με απλή νίκη περνά και έχει πλεονέκτημα έδρας. 
Η Ρεάλ μπορεί να μείνει εκτός ακόμη και με 2/2 (!), αλλά ενδεχομένως να της αρκεί και μία νίκη. Με 0/2 οι πρωταθλητές Ευρώπης είναι σίγουρα εκτός. Αντίθετα, η Μπαρτσελόνα έχει την τύχη απόλυτα στα χέρια της, καθώς με νίκες επί της Μπάμπεργκ και της Ζαλγκίρις είναι σίγουρα στα playoffs. Οι Καταλανοί μπορούν επίσης να προκριθούν με νίκη +10 πόντων επί της Μπάμπεργκ κι εφόσον ταυτόχρονα χάσουν Ρεάλ και Χίμκι. Παράλληλα, όμως, οι «μπλαουγκράνα» μπορούν να αποκλειστούν από τώρα αν χάσουν με 4+ πόντους και ταυτόχρονα νικήσουν Ρεάλ και Χίμκι. 
Ο Ολυμπιακός επίσης εξαρτάται αποκλειστικά από τις δικές του δυνάμεις. Με 2/2 θα είναι σίγουρα στα προημιτελικά, με ένα ακραίο σενάριο να τον φέρνει ακόμη και με πλεονέκτημα έδρας, αλλά πιθανότερο να είναι τρίτος ή τέταρτος. Οι «ερυθρόλευκοι» θα αποκλειστούν από αυτή την εβδομάδα αν χάσουν και ταυτόχρονα είτε η Ρεάλ νικήσει τη Λαμποράλ, είτε η Μπάμπεργκ την Μπαρτσελόνα. 
Η Χίμκι επίσης εξαρτάται από τον… εαυτό της. Πάντως ακόμη και νίκη επί του Ολυμπιακού ίσως να μην είναι αρκετή, καθώς είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί ακόμη μία, στη Μαδρίτη επί της Ρεάλ. Αντίθετα, με ήττα είναι σχεδόν απίθανο να περάσει η ρωσική ομάδα. 
Η Μπάμπεργκ με 2/2 περνά σίγουρα, καθώς αν ζευγαρώσει τις νίκες της απέναντι στην Μπαρτσελόνα -όπως έκανε κόντρα στον Ολυμπιακό- θα έχει μεγάλο πλεονέκτημα σε ισοβαθμίες. Αν οι Βαυαροί χάσουν, μειώνονται αισθητά οι ελπίδες τους, παρότι δεν μπορούν είτε να προκριθούν, είτε να αποκλειστούν από αυτή την αγωνιστική.

Χίμκι-Ολυμπιακός 20:45 
Μπαρτσελόνα-Μπάμπεργκ 21:45 
ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Ζαλγκίρις Κάουνας (1/4, 20:00) 
Λαμποράλ Κούτσα-Ρεάλ Μαδρίτης (1/4, 21:30) 
Βαθμολογία: ΤΣΣΚΑ 8-4, Λαμποράλ 8-4, Ολυμπιακός 6-6, Χίμκι 6-6, Μπαρτσελόνα 6-6, Ρεάλ 6-6, Μπάμπεργκ 6-6, Ζαλγκίρις 2-10.

sportfm.gr

Last modified onThursday, 31 March 2016 12:59