noodles volos banner

Τζάμπολ στο υπερθέαμα του ΝΒΑ!

Το 1946 οι ιδιοκτήτες των μεγαλύτερων βορειοανατολικών και μεσοδυτικών σταδίων του χόκεϊ στον πάγο στις ΗΠΑ και στον Καναδά αποφάσισαν να επενδύσουν σε ένα άθλημα που δεν είχε σχέση με εκείνο που παιζόταν στα γήπεδά τους, αλλά έδειχνε πιο καυτό από το χόκεϊ στον πάγο.

Το κίνητρό τους ήταν το κέρδος (βλέπε εισιτήρια), καθώς το μπάσκετ μάζευε πολύ κόσμο στα γήπεδα που παιζόταν ως τότε. Ετσι προσκύνησαν την πορτοκαλί θεά και στις 6 Ιουνίου του 1946 ίδρυσαν τη... μάνα του ΝΒΑ (το όνομα ΝΒΑ δόθηκε στην αμερικανική μπασκετική λίγκα στις 3 Αυγούστου του 1949), την Μπασκετική Αμερικανική Ομοσπονδία (ΒΑΑ). Η ιστορία του μπάσκετ στις ΗΠΑ αλλά και σε όλο τον πλανήτη μόλις είχε αλλάξει και οι Αμερικανοί αλλά και όλη η υφήλιος μόλις είχαν αποκτήσει ένα από τα πιο λαμπερά αθλητικά τους σύμβολα. Από εκείνη την ημέρα η αμερικανική μπασκετική βιομηχανία δεν σταμάτησε να παράγει απόλυτους σταρ, μεγάλους παίκτες, μεγάλες φάσεις και μεγάλες συγκινήσεις. Αυτό ευελπιστεί να κάνει και τώρα. Η αυλαία στο μεγαλύτερο μπασκετικό σόου του πλανήτη ανοίγει και φέτος και υπόσχεται και πάλι μοναδικές στιγμές στους φαν του αθλήματος.

Το Σαν Αντόνιο που πήρε πέρσι τον τίτλο είναι και φέτος ένα από τα φαβορί. Οι Σπερς διατήρησαν όλο το οπλοστάσιό τους (Πάρκερ και σία). Το μόνο κακό είναι ότι η ομάδα τα έχει τα... χρονάκια της. Το Μαϊάμι που παρέδωσε πέρσι το στέμμα στα «σπιρούνια» έχασε το απόλυτο όπλο του, τον ΛεΜπρον Τζέιμς. Διατήρησε, βέβαια, τους άλλους σταρ του (Ουέιντ, Μπος), πήρε τον Ντενγκ και το ερωτηματικό είναι πλέον αν οι Χιτ μπορεί να ξαναγίνουν βασιλιάδες χωρίς τον «βασιλιά» τους. Οσο για τον Τζέιμς, επέστρεψε στους Καβαλίερς που πήραν και τον Λοβ και έτσι δείχνουν να προαλείφονται για υποψήφιοι βασιλιάδες του ΝΒΑ. Aγριες διαθέσεις έχουν το Σικάγο αλλά και οι Κλίπερς που έχουν το κακό ότι είναι... Κλίπερς. Εχουν πάντα τη ρετσινιά της ομάδας που δεν μπορεί να πάρει τίτλο με τίποτα. Στα φαβορί είναι πάντα η Οκλαχόμα.

Μεταγραφές
Ηταν η μεταγραφή που προκάλεσε και σάλο στον πλανήτη αλλά και για άλλη μια φορά κατάρες και κόσμο να καίει τις φανέλες. Η επιστροφή του ΛεΜπρον Τζέιμς στους Καβαλίερς το καλοκαίρι προκάλεσε χαμό παντού. Το 2010 οι οπαδοί των Καβαλίερς έκαιγαν φανέλες του και τον... έλουζαν με πάσης φύσεως κοσμητικά επίθετα επειδή είχε φύγει για το Μαϊάμι. Αντίθετα, οι οπαδοί των Χιτ πανηγύριζαν. Το έργο παίχτηκε φέτος από την ανάποδη. Στο Μαϊάμι υπήρχαν... κατάρες και φωτιές και στο Κλίβελαντ μέλια και χαρές. Στα άλλα μεγάλα «μπαμ» ήταν η μετακίνηση του Κέβιν Λοβ, επίσης στο Κλίβελαντ, και η μετακόμιση του Πάου Γκασόλ στους Μπουλς. Ο Καρμέλο Αντονι δεν έγινε τελικά πρωταγωνιστής στο δεύτερο μεγάλο «μπαμ» της σεζόν, καθώς έμεινε στους Νικς.

Οι μεγάλοι άτυχοι της σεζόν
Οπως το λέει εκείνο το τραγούδι... Κι αν είναι η μοίρα μου σακατεμένη... Η μοίρα κάποιων παικτών απόλυτων σταρ του ΝΒΑ είναι σημαδεμένη από σοβαρούς τραυματισμούς. Και το τραγούδι αυτό ακούστηκε και φέτος στη διαπασών στις ΗΠΑ. Ο πιο άτυχος παίκτης της σεζόν ήταν ο Πολ Τζορτζ. Το πόδι του διαλύθηκε (κάταγμα κνήμης και περόνης) σε ένα οικογενειακό διπλό της US Team. Ο σταρ της Ιντιάνα έχασε έτσι το Μουντομπάσκετ, χάνει τη σεζόν και οι Πέισερς έχασαν τον καταλύτη που θα τους έδινε και φέτος το δικαίωμα να συγκαταλέγονται στα φαβορί. Τη σεζόν χάνει λόγω τραυματισμού (πλάτη) και ο γερόλυκος των Λέικερς, Στιβ Νας, ο οποίος δεν αποκλείεται πλέον να αποσυρθεί από τα παρκέ, καθώς έφτασε πλέον τα 40. Και μέσα σε όλα ο ηγέτης της Οκλαχόμα, Κέβιν Ντουράντ, τραυματίστηκε πριν από 15 μέρες (κάταγμα στο πέμπτο μετατάρσιο, στη βάση του μικρού δάχτυλου του δεξιού ποδιού) και θα αργήσει (6 εβδομάδες) να γυρίσει στα παρκέ.

Καβάλα στ' άλογο ο Μπλατ
Ο Ντέιβιντ Μπλατ εξαργύρωσε τον τίτλο της Ευρωλίγκας που πήρε πέρσι με τη Μακάμπι αλλά φυσικά και την εξαιρετική θητεία του στα γήπεδα της Ευρώπης όλα αυτά τα χρόνια με τη μετακόμισή του στον πάγκο του Κλίβελαντ. Ο Αμερικανοϊσραηλινός τεχνικός ανέλαβε τους «Καβαλάρηδες» πριν η ομάδα αποκτήσει τους ΛεΜπρον Τζέιμς και Κέβιν Λοβ και τώρα που τους έχει πλέον στη διάθεσή του βάζει υποψηφιότητα για να είναι ο πρώτος τεχνικός που θα έχει στην τροπαιοθήκη του τίτλο της Ευρωλίγκας και του ΝΒΑ ως προπονητής.Στις άλλες μετακινήσεις στους πάγκους του ΝΒΑ ξεχωρίζουν η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας των Λέικερς από τον παλαίμαχο σταρ της ομάδας και τέως παίκτη του Παναθηναϊκού Μπάιρον Σκοτ (αντικατέστησε τον Μάικ Ντ' Αντόνι, τον οποίον έβλεπε και έβγαζε... σπυράκια ο Κόμπι Μπράιαντ) και η απόφαση του Ετόρε Μεσίνα ν' αφήσει τη γηραιά ήπειρο και να πάει ως βοηθός στο Σαν Αντόνιο.

It's all Greek to me...
Στο καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη η Ελλάδα ζει και βασιλεύει και η ελληνική παροικία του ΝΒΑ θα έχει φέτος 4 μέλη. Το ένα μέλος θα διανύσει φέτος μόλις τη 2η σεζόν του στο ΝΒΑ, αλλά ήδη θεωρείται ένα από τα πιο καυτά νέα ονόματα της Αμερικανικής Λίγκας. Ο λόγος για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Στους Μιλγουόκι πίνουν νερό στο όνομά του, ο Τζέισον Κιντ λέει ότι θα τον χρησιμοποιήσει ακόμα και ως γκαρντ και το μέλλον δείχνει να του ανήκει.
Ο δεύτερος είναι η... παλιοσειρά πια στο ΝΒΑ, Κώστας Κουφός, ο οποίος έμεινε στο Μέμφις. Μαζί του θα έχει και φέτος (όπως και στην περασμένη σεζόν) τον Νικ Καλάθη, ο οποίος πέρασε από χίλια κύματα στο τέλος της περσινής χρονιάς και το καλοκαίρι. Ο Ελληνας γκαρντ πριν από τη λήξη της σεζόν βρέθηκε να έχει κάνει χρήση απαγορευμένης ουσίας. Τιμωρήθηκε με 20 συνολικά αγωνιστικές εκ των οποίων εξέτισε πέρυσι τις 7 και χρωστάει φέτος άλλες 13. Ο Καλάθης το καλοκαίρι τα βρήκε με τον Παναθηναϊκό, περίμενε να αποδεσμευτεί από τους Γκρίζλις, αλλά τελικά οι «αρκούδες» τον κράτησαν παρά την τιμωρία του. Ο ρούκι της παρέας είναι ο Κώστας Παπανικολάου, που το Χιούστον του έδωσε φέτος την ευκαιρία να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ: Στους Μπακς δεν πίνουν απλά νερό στο όνομά του, σαμπάνια πανάκριβη πίνουν. Θεωρείται ένα από τα πιο εκλεκτά μέλη της Generation X του ΝΒΑ. Φέτος θα έχει την ευκαιρία να ξεδιπλώσει ακόμα περισσότερο το ταλέντο του. Ο νέος προπονητής της ομάδας, ο Τζέισον Κιντ, τον λατρεύει και θα τον βάλει να παίξει ακόμα και γκαρντ. Πέρυσι έπαιξε 77 ματς και είχε μ.ο. 6,8π., 4,4ριμπ., 1,9ασ., 0,7κλεψ.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΦΟΣ: Ο 25χρονος σέντερ έχει ήδη στην πλάτη του 6 σεζόν στο ΝΒΑ με τις Γιούτα (2008-10), Μινεσότα (2010-11), Ντένβερ (2011-13) και Μέμφις (20130-14). Οι Γκρίζλις τον κράτησαν και φέτος. Το κοντέρ του γράφει 343 ματς σε κανονική περίοδο (μ.ο. 5,4π., 4,5ριμπ.) και 26 σε πλέι οφ (μ.ο. 1,9π., 2,2ριμπ.). Πέρυσι είχε μ.ο. στην κανονική περίοδο 6,4π., 5,2ριμπ και στα πλέι οφ είχε μ.ο. 2,6π., 2,1ριμπ.

ΝΙΚ ΚΑΛΑΘΗΣ: Πέρυσι πάτησε για πρώτη φορά στον πλανήτη του ΝΒΑ, όταν το Μέμφις του έδωσε μια θέση στο ρόστερ του. Εκανε μια σχετικά καλή σεζόν (έπαιξε σε 71 ματς και είχε μ.ο. 4,9π., 2,9ασ., 1,9ριμπ., 0,9κλεψ.), αλλά στο τέλος της σεζόν πιάστηκε να έχει κάνει χρήση απαγορευμένης ουσίας και τιμωρήθηκε (χρωστάει άλλες 13 αγωνιστικές). Τα βρήκε με τον Παναθηναϊκό τον Ιούλιο, αλλά τελικά τον κράτησε το Μέμφις.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ο Κώστας Παπανικολάου πάντα ονειρευόταν (και το έλεγε) το ΝΒΑ και το καλοκαίρι το όνειρό του έγινε πραγματικότητα. Ο 24χρονος φόργουορντ είχε επιλεχθεί στο ντραφτ του 2012 από τους Νικς, αλλά τα δικαιώματά του πέρασαν από τη Νέα Υόρκη στο Πόρτλαντ και από εκεί στο Χιούστον που αποφάσισε να τον εντάξει στο δυναμικό του από φέτος και είναι πλέον συμπαίκτης δύο μεγάλων σταρ του ΝΒΑ (Χάρντεν, Χάουαρντ).

πηγή sentragoal.gr