noodles volos banner

O Παναθηναϊκός στον τελικό

Οι «πράσινοι» επικράτησαν στο ΟΑΚΑ των «ερυθρολεύκων» με 67-59 στον ημιτελικό της διοργάνωσης, πήραν το εισιτήριο για την… Κρήτη και έβαλαν τέλος στο σερί των 23ων νικών που μετρούσαν για φέτος οι Πρωταθλητές Ευρώπης στις επίσημες διοργανώσεις τους. Στις 9 Φεβρουαρίου ο μεγάλος τελικός της διοργάνωσης, στο Ηράκλειο, με αντίπαλους Παναθηναϊκό και Άρη. Κορυφαίος για τους νικητές ο Γιόνας Ματσιούλις, ενώ καθοριστικά καλάθια πέτυχε και ο Μπράμος. Με εικοσάλεπτη καθυστέρηση ξεκίνησε το ματς. Λίγο πριν την έναρξη μία κροτίδα έπεσε στον πάγκο του Ολυμπιακού και ο διαιτητής Χρυσόστομος Σχινάς, έδωσε εντολή στους «ερυθρόλευκους» να πάνε στα αποδυτήρια. Έπειτα από συστάσεις του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στον κόσμο οι φιλοξενούμενοι και το διαιτητικό τρίο επέστρεψαν στο παρκέ για το τζάμπολ.

 

Το πρώτο 10λεπτο ανέδειξε κορυφαίο τον Παππά, ο οποίος ήταν ο μοναδικός που πέτυχε 5 πόντους (σε 2':57" συμμετοχής). Μάλιστα οι πόντοι του ήταν διαδοχικοί και έδωσαν το δικαίωμα στον Παναθηναϊκό να κάνει ένα επιμέρους 10-3 και να αποσπαστεί 6 πόντους στο 8' (17-11). Ο Παναθηναϊκός, βλέποντας τον αντίπαλό του να αστοχεί έξω από τα 6,75μ. πήγαινε σε σίγουρες επιθέσεις και με γκολ - φάουλ του Μπράμος προηγήθηκε 20-13. Ενα τρίποντο του Σλούκα (2/7 ο Ολυμπιακός) διαμόρφωσε το 20-16 της πρώτης περιόδου.

Οπως τελείωσε το πρώτο 10λεπτο, έτσι ξεκίνησε το δεύτερο. Με δύο τρίποντα από τους Πέτγουεϊ και Λο, οι ερυθρόλευκοι προηγήθηκαν 21-22 και 21-24, με τον Ντάνστον να ολοκληρώνει ένα επιμέρους σκορ 1-9 για τον Ολυμπιακό. Νέο τρίποντο από τον Μάντζαρη και 24-27 για την ομάδα του Μπαρτζώκα. Ο Κάρι μείωσε σε 26-27 στο 16' με το πρώτο καλάθι του ΠΑΟ, που μέχρι τότε σκόραρε μόνο με βολές στην 2η περίοδο. Ο Αμερικανός πέτυχε και το πρώτο τρίποντο της ομάδας του και με 9 προσωπικούς πόντους, έδωσε προβάδισμα 31-29 στο 18'. Ο Ολυμπιακός έχανε τα ριμπάουντ (8 επιθετικά ο ΠΑΟ!) και οι γηπεδούχοι τελείωναν τις φάσεις με τους "ψηλούς". Σερί 7-0 και 35-29 στο 19', μέσα σε αποθέωση. Ομως ένα τρίποντο του Σπανούλη με τον Μπατίστ "κρεμασμένο" πάνω του και ένα buzzer του Λο, διαμόρφωσαν το 35-34 του ημιχρόνου.

Κύλησαν έξι λεπτά στο χρονόμετρο στην τρίτη περίοδο, μέχρι... να ματώσει ο Ολυμπιακός το αντίπαλο καλάθι με τρίποντο του Περπέρογλου. Οχι ότι στο ίδιο διάστημα ο Παναθηναϊκός ήταν στα... καλύτερά του επιθετικά. Απλώς, μ' ένα μικρό 5-0 πήγε στο 40-34 λίγο μετά τα μισά του δεκαλέπτου. Ηταν προφανές, όμως, ότι πέρα από το +6, τιο Τριφύλλι είχε στα χέρια του και τον ρυθμό που τον βόλευε, δηλαδή ένα παιχνίδι με χαμηλό σκορ και τέμπο. Ο Ολυμπιακός επιστρέτευσε κι αυτός τις... αμυντικές μηχανές, στο άλλο μισό βρήκε τρίποντα από Περπέρογλου, Σλούκα και με επιμέρους σκορ 10-5 πλησίασε στον πόντο (45-44) στο φινάλε της περιόδου, η οποία είχε ως επιμέρους σκορ το... σχολικό 10-10!

Σώμα με σώμα και... πράσινο ξέσπασμα
Η μάχη συνεχίστηκε και στη διάρκεια της τέταρτης περιόδου, με τις δύο ομάδες να πάνε πόντο - πόντο. Ο Διαμαντίδης, που λογικό ήταν όσο το ματς πλησίαζε στο φινάλε να πάρει περισσότερες προσπάθειες, με πέντε πόντους (τρίποντο και δύο βολές) έβαλε την ομάδα του στο +4 (54-50) με πέντε λεπτά να απομένουν. Στην αμέσως επόμενη επίθεση ο Περπέρογλου όπλισε και εκτέλεσε ξανά, επαναφέροντας τη διαφορά στον πόντο (54-53).

Με αφετηρία αυτό το +1 ο Παναθηναϊκός έχτισε διαφορά... νίκης, με βασικό όπλο την άμυνα. Με τρίποντο του Μπράμος, δύο βολές και δίποντο του Ματσιούλις, πήγε στο +8 (61-53) με μόλις τρία λεπτά να απομένουν. Ο Ολυμπιακός, που είχε κολλήσει επιθετικά, βρήκε οξυγόνο από τον Σλούκα, που με τρίποντο μείωσε στους πέντε (61-56).

Με το ρολόι να σημαδεύει το 39' ο Μπράμος έκανε το 63-56, ενώ με 1/2 βολές του Σπανούλη έγινε το 63-57. Το ματς ουσιαστικά κρίθηκε από το επιθετικό ριμπάουντ που πήρε στα 40" πριν από το τέλος ο Λάσμε, ο οποίος στη συνέχεια πήρε και το φάουλ. Παρά τις προσπάθειες του Ολυμπιακού, τίποτα δεν άλλαξε με το Τριφύλλι να φτάνει σε μια σπουδαία νίκη - πρόκριση στον τελικό.

Τα δεκάλεπτα: 20-16, 35-34, 45-44, 67-59